ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Luma Arles

Arles, Parc des Ateliers. Photo: Adrian Deweerdt

Arles, Parc des Ateliers. Photo: Adrian Deweerdt

Ο Βασίλης Παπαγεώργιου, εικαστικός καλλιτέχνης και SNF ARTWORKS Fellow 2018, εγκαινιάζει τη συνεργασία της ARTWORKS με το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του πολιτιστικού οργανισμού Luma Arles. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης διαμονής του στο Luma Arles, ο Παπαγεωργίου θα μελετήσει γλυπτικά και μη στοιχεία που δομούν τον δημόσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής καθώς και τα καθημερινά τελετουργικά που αυτά σηματοδοτούν. Παράλληλα θα εξετάσει το φως ως στοιχείο του δημόσιου χώρου αλλά και τη διαδικασία της ζωγραφικής του απεικόνισης που συνδέθηκε άρρηκτα με τον Γαλλικό Νότο.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου (γ. 1991, Αθήνα) είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ο Παπαγεωργίου έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην 7η Athens Biennale – Eclipse (2021), στο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα σε συνεργασία με το New Museum, Νέα Υόρκη (2019), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (2019), στο MAXXI – the National Museum of 21st Century Arts (2019), στην 6η Moscow International Biennale for Young Arts (2018) και στο NEON Organisation (2018) ανάμεσα σε άλλα. Έχει λάβει διάφορα βραβεία και διακρίσεις, με πιο πρόσφατο το Matteo Viglietta Award – Collezione La Gaia, στο Τορίνο (2022). Ο Παπαγεωργίου είναι συνιδρυτής του ανεξάρτητου χώρου τέχνης Enterprise Projects, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Αθήνα.

 

Βασίλης Παπαγεωργίου, 2023. Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

20:20, 2022, ceramic and steel, 44x27x2cm, Ευγενική Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Callirrhoë, Φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης

Dirty clothes and water (II), 2022, copper plated plastic and marble, 70x63x25cm, Ευγενική Παραχώρηση του καλλιτέχνη και τηςUNA Galleria, Φωτογραφία: Carlo Samuele Cabrini

Η συμμετοχή του Βασίλη Παπαγεωργίου υποστηρίζεται από την ARTWORKS μέσω του ιδρυτικού δωρητή της, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας της ARTWORKS με το Luma Arles, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται μια θέση στο πρόγραμμα φιλοξενίας του πολιτιστικού οργανισμού για τους Fellows κάθε έτους.