H ARTWORKS συνεργάζεται με το Enterprise Projects υποστηρίζοντας τα τεύχη EP Journal (ΕPJ) σε ανάθεση κάποιων SNF ARTWORKS Fellows από το πεδίο της επιμέλειας.
H συνεργασία EPJ x ARTWORKS ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 με τη δημοσίευση του 7ου τεύχους EP Journal σε επιμέλεια της Mάρης Σπανουδάκη (SNF ARTWORKS Fellow 2019 στο πεδίο της επιμέλειας) με τίτλο ΕΥΦΟΡΙΑ.
Τον Οκτώβριο του 2023 δημοσιεύτηκε το 8ο τεύχος EP Journal σε επιμέλεια του Πάνου Φουρτουλάκη (SNF ARTWORKS Fellow 2021 στο πεδίο της επιμέλειας) με τίτλο ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.
Το κείμενο ΕΥΦΟΡΙΑ γράφτηκε εν μέσω των συνθηκών καραντίνας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, και αναφέρεται στις πρακτικές του χορού και της μουσικής ως μορφές «άνοιξης» που απελευθερώνουν την ψυχική και σωματική μας ευφορία και, ως αποτέλεσμα, συμβάλλουν στη συλλογική αναζήτηση κοινωνικής αλλαγής, ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα εστιάζει σε τρεις περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται από ερωτικά και διονυσιακά στοιχεία καθώς και συγκείμενα αντικουλτούρας, ενώ συνδέονται άμεσα με την ανατρεπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση κοινωνικών, πολιτικών και υπαρξιακών προκλήσεων και κρίσεων και τη δημιουργία κοινοτήτων. Αυτές οι περιπτώσεις είναι ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας, η δράση των Οιστρογόνων και τέλος το έργο S W E A T (2019-2020) της Βέρας Χοτζόγλου.
Μπορείτε να κατεβάσετε EP–J 7 εδώ.
Μπορείτε να κατεβάσετε EP–J8 εδώ.
Enterprise Projects
Το Enterprise Projects είναι ένα πρότζεκτ της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου με έδρα την Αθήνα. Το εγχείρημα αυτό έχει στόχο τον πειραματισμό και τη συνδιαλλαγή: τον πειραματισμό πάνω στην επιμελητική πρόταση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την αυτοοργανωμένη λειτουργία, και τη συνδιαλλαγή με την καλλιτεχνική σκηνή, το αθηναϊκό κοινό, αλλά τον ίδιο τον χώρο που φιλοξενεί το πρότζεκτ. Ως δομή, το Enterprise Projects λειτουργεί αυτόνομα και περιοδικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 στους Αμπελόκηπους.
Το 2018 το Enterprise Projects ίδρυσε το EP Journal, μια εκδοτική πρωτοβουλία για τη διαδικτυακή δημοσίευση πρωτότυπων θεωρητικών και ερευνητικών κειμένων σχετικών με την τέχνη, σε ελληνικά και αγγλικά. Ο αναγνώστης/ η αναγνώστρια μπορεί να διαβάσει online, να κατεβάσει ή να εκτυπώσει το τεύχος, ο σχεδιασμός του οποίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκάστοτε ανάθεσης.
Δείτε περισσότερα για το EP JOURNAL εδώ.
Μάρη Σπανουδάκη
H Μάρη Σπανουδάκη είναι ερευνήτρια και επιμελήτρια. Kαταπιάνεται με θέματα τα οποία συνδέονται με τα κοινωνικά κινήματα, τις πολιτικές ταυτότητας, τον λαϊκό πολιτισμό και την ποπ κουλτούρα, τη θεσμική κριτική, διαφορετικές μορφές κοινότητας, τη διαχείριση αρχείων και τη μελέτη εκθέσεων τέχνης.
Η εκπαίδευσή της περιλαμβάνει πτυχίο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μεταπτυχιακό τίτλο Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης από το City (University of London), καθώς και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία των Εκθέσεων Σύγχρονης Τέχνης με εξειδίκευση στην έρευνα από το Central Saint Martins (University of the Arts London). Ασχολείται ενεργά με την παραγωγή και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ έχει επιμεληθεί κοινοτικά έργα και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Υπήρξε υπότροφος του προγράμματος Start – Create Cultural Change (2017–2018), και το 2019 βραβεύτηκε από την ARTWORKS για την επιμελητική της πρακτική στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Από το 2017, είναι συνιδρύτρια της γυναικείας συνέργειας This is not a feminist project.
Αυτήν την περίοδο είναι επίσης μέλος της ομάδας της Mophradat, ενός οργανισμού που δημιουργεί ευκαιρίες για καλλιτέχνες από τον αραβικό κόσμο. Είναι ερασιτέχνις φωτογράφος και dj, και συλλέκτρια αρχειακού υλικού και βινυλίων.
Πάνος Φουρτουλάκης
Ο Πάνος Φουρτουλάκης είναι επιμελητής. H πρακτική του επικεντρώνεται στις κουλτούρες των μέσων, στην ικανότητά τους να παράγουν υποκειμενικότητες και στη σχέση της ενσώματης παρουσίας με τη διαμεσολάβηση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις πρακτικές της κινούμενης εικόνας. O Φουρτουλάκης διερευνά αυτά τα ζητήματα αναπτύσσοντας περιβάλλοντα που θεωρούν τον εκθεσιακό –φυσικό ή ψηφιακό– χώρο ως μέσο που εξετάζει πώς ένα δεδομένο πλαίσιο, οι υποκείμενοι ρυθμοί του και η οικονομία της προσοχής επηρεάζουν τη σχέση ανάμεσα στον θεατή και στην εικόνα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην επιμέλεια σύγχρονης τέχνης από το Royal College of Art, πτυχίου στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης από το Goldsmiths και πτυχίου σπουδών media και πολιτισμού από το London College of Communication
του University of the Arts London. Eιναι επιμελητής του courtyard, του online εκθεσιακού χώρου της γκαλερί Rodeo. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις, προγράμματα κινούμενης εικόνας και περφόρμανς για το Nottingham Contemporary (Nottingham), το Cubitt (Λονδίνο), το Goldsmiths CCA (Λονδίνο), το LOOP Barcelona (Βαρκελώνη), το Fringe Queer Film Festival (Λονδίνο), το Haus N (Αθήνα), το RCA (Λονδίνο), μεταξύ άλλων. Το 2021 βραβεύτηκε από την ARTWORKS για την επιμελητική του πρακτική στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
*Το EP J7 & EP J8 είναι σχεδιασμένο από τους BEND & GEORGE TSAVALOS
*Γλωσσική επιμέλεια/Διόρθωση ΓΚΕΛΥ ΜΑΔΕΜΛΗ & ΕΛΕΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
(ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ EG)
*Το EP J7 & EP J8 έχουν πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της ARTWORKS.