Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

08.06.18 @ 20:00

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Έργα της Κυριακής Γονή (ARTWORKS Fellow 2018) θα παρουσιαστούν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο της έκθεσης “Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος” από τις 8.06.2018 έως τις 30.06.2018.

Οι “Κοσμοναύτες εσωτερικού διαστήματος- οἷα τὰ ἄνω, τοιαῦτα τὰ κάτω” είναι ο τίτλος της διεθνούς σπονδυλωτής εικαστικής έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τρεις παράλληλες εκθέσεις/παραστάσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Τόκυο, ως μέρος του ομώνυμου έργου, το οποίο βασίζεται σε σύλληψη και οργάνωση του εικαστικού Σπύρου Βερύκιου, τη θεωρητική επιμέλεια της σημειολόγου Ίλιας Κατσαρίδου και συντονισμό της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού.

Στην Αθήνα η έκθεση φιλοξενείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (θόλος του τηλεσκοπίου Δωρίδη) και στο Μουσείο Ηρακλειδών. Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στο ελληνικό τμήμα της έκθεσης είναι : Ισιδώρα Αβραάμ, Μανώλης Αγγελάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Σπύρος Βερύκιος, Κυριακή Γονή, Ιωάννα Γκούμα, Rory O’Connor, Γιάννης Ζάννος, Τζουλιάνο Καγκλής, Γιώργος Καζάζης, Αντώνης Καπνίσης, Απόστολος Καρακατσάνης, Θάνος Κλωνάρης, Κική Κολυμπάρη, Παναγιώτης Λάμπρου, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Μαρία Μαυροπούλου, Τάσος Μισούρας, Χρίστος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μπαμπούλης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Βασίλης Παπατσαρούχας, Μάριος Παύλου, Στέφανος Ρόκος, Γιώργος Τούρλας, Γιώργος Τσεριώνης, Μάριος Φούρναρης, Μάνος Χρυσοβεργής.

Στις Βρυξέλλες η έκθεση φιλοξενείται στη Temple Gallery. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Hadassah Emmerich, Harlinde De Mol, YJ Lih, Luna Haertjens, Mikael Groc, Chantal Pollier, Robert B. Lisek

Στο Τόκυo θα παρουσιαστεί το έργο με τίτλο Magnetic Dance στο University of the Arts, Department of Intermedia Art. Είναι μια performance χορού, που διαδραματίζεται ταυτόχρονα και δικτυωμένα στην Αθήνα, το Τόκυο και στις Βρυξέλλες. Οι χορευτές θα φορούν αισθητήρες καταγραφής μαγνητικού πεδίου και κίνησης και θα στέλνουν τις μετρήσεις του πεδίου κατά την διάρκεια της performance μεταξύ τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι χορευτές πλέκουν από κοινού τον ρυθμό και την μελωδία της εκτέλεσης ελέγχοντας ο καθένας διαφορετικά σημεία σε ένα κοινό μετρικό σχήμα. Σε κάθε μια από τις τρεις τοποθεσίες θα τρέχει ένα ανεξάρτητο μοντέλο, που παράγει γραφικά και ήχο. Τα γραφικά και ο ήχος θα καθοδηγούν τις κινήσεις των χορευτών, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που συνδέει φυσικές μετρήσεις, ανθρώπινη αντίληψη και υπολογιστικό μοντέλο.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 08.06.2018, στο Μουσείο Ηρακλειδών Ηρακλειδών στις 19:00 και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στις 20:00.