Η Ειρήνη Τηνιακού συμμετέχει στην έκθεση «Ancestral Futures»

18.05.23 @ 18:00

Ελσίνκι

Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Pihla Lemmetyinen

«On Sacrifice», 2019-2021 | Φωτογραφία: Jorit Aust

Το «Ancestral Futures» διερευνά τις πρακτικές του μέλλοντος μέσω της φροντίδας, της συλλογικότητας και των αλληλένδετων χρονικοτήτων ως απάντηση στην κρίση και ως μια οδό για το όνειρο και την πρακτική του διαφορετικού. Στους επιλεγμένους εικαστικούς καλλιτέχνες περιλαμβάνονται οι Teo Paaer, Gabriella Presnal και Ειρήνη Τηνιακού.
Συν-επιμέλεια: Martina Šerešová, Mana Tashakorinia, Amy Merig, Lau Kaker, Erika Cárdenas Manzanilla, Jade Lönnqvist, Rebekka Yallop.

Η Ειρήνη Τηνιακού συμμετέχει στην έκθεση «Ancestral Futures» με το έργο «On Sacrifice».
Το «On Sacrifice» αποτελεί μέρος της καλλιτεχνικής έρευνας και σειράς έργων «Στομάχωμα», αφιερωμένη στην κληρονομιά, το έδαφος, τις λαϊκές ιστορίες και τις ελιές βασισμένες στις παραδόσεις της Λέσβου. Στο έργο αυτό, η Ειρήνη Τηνιακού πραγματεύεται την πνευματική σύνδεση της ελιάς, των συλλεκτριών και αναφορές σε τελετουργίες θυσίας στην ειδωλολατρική Ελλάδα όπου οι γυναίκες ήταν πρωταρχικοί φορείς τέτοιων διαδικασιών. Το μαγείρεμα του θυσιαζόμενου ζώου σε ειδικά σκεύη και η συν-τροφικότητα συμβόλιζε το πέρασμα της ζωής, την παράβαση και την επιβίωση.

—–

Το «Fog is a cloud that touches the ground» είναι μια διεπιστημονική εκδήλωση που συγκεντρώνει πέντε επιμελητικά εγχειρήματα παρουσιάζοντας έργα ως απάντηση στο κοινό θέμα της κρίσης. Την εκδήλωση συν-επιμελούνται φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (ViCCA) που συμμετέχουν στο μάθημα Curating from Theory to Practice.

Συμμετέχουν: We Didn’t Start the Fire Numb The Heiress Ancestral Futures The United States of Finlandica www.fogisacloud.com

Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Pihla Lemmetyinen

Έκθεση: «Ancestral Futures»
«Fog is a cloud that touches the ground»
Εκδήλωση | Εκθέσεις | Performances
Εγκαίνια: Πέμπτη 18.5., 6-9 μ.μ.
Πέμ. 18.5. – Κυρ 21.5.2023
Vuosaarentie 7, Ελσίνκι | Δωρεάν είσοδος

Η Ειρήνη Τηνιακού είναι SNF ARTWORKS Fellow (2022) στο πεδίο των εικαστικών τεχνών.