ΙΩΑΝΝΑ ΓΕΡΑΚΙΔΗ

ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

SAHA ASSOCIATION, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 

Η Ιωάννα Γερακίδη (SNF ARTWORKS Fellow 2021), ανεξάρτητη επιμελήτρια, συγγραφέας και εκπαιδευτικός ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετέχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας του οργανισμού SAHA για 6 εβδομάδες (Μάιος-Iούλιος 2023).

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Ιωάννα διερέυνησε θέματα γύρω από την συντροφικότητα, την συγγένεια, τη μαρτυρία και την αλληλεγγύη για να γράψει ένα λεξικό από ψαλμούς και ξόρκια, ιδιoλέκτους και νεολογισμούς, από ανθρώπους των οποίων η φωνή δεν έχει ξαναακουστεί. Μέσα από την αλληλεπίδραση και την συμμετοχή διαφορετικών κοινοτήτων, η έρευνα της Ιωάννας επιθυμεί να εφεύρει, να μεταφέρει, να νομιμοποιήσει τη γλώσσα του τραύματος, της δυσκολίας, της καταστροφής, της πολιτκής και προσωπικής αναταραχής.

Μάθετε περισσότερο για τον οργανισμό SAHA εδώ.

Η συμμετοχή της Ιωάννας στο πρόγραμμα φιλοξενίας SAHA Studio υποστηρίζεται από την ARTWORKS και τον ιδρυτικό δωρητή της, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Εργαστήριο “A pile of stones, painfully assembled” από την Ιωάννα Γερακίδη, SAHA, Κωνσταντινούπολη, Ιούνιος 2023

Εργαστήριο “A pile of stones, painfully assembled” από την Ιωάννα Γερακίδη, SAHA, Κωνσταντινούπολη, Ιούνιος 2023

Στις 9 Ιουνίου 2023 η Ιωάννα Γερακίδη πραγματοποιήσε ένα σεμινάριο με τίτλο “A pile of stones, painfully assembled” στην Κωνσταντινούπολή, στις εγκαταστάσεις της SAHA.

Δανειζόμενο τον τίτλο του από το ποίημα “A Mark of Resistance” της Adrienne Rich, το εργαστήριο “A pile of stones, painfully assembled”, δημιουργεί ένα πλαίσιο σκέψης μέσα από διάφορες μεθοδολογίες «απομαθαίνοντας τον ιμπεριαλισμό» παραθέτοντας τα λόγια της Ariella Azoulay, που ενσωματώνονται σε προσωπικές, επαγγελματικές, κοινωνικοπολιτικές και θεσμικές αποφάσεις, εστιάζοντας σε πολύπλευρες μορφές βίας. Από τη βία του αρχείου την οποία οι αντιαποικιακές, γλωσσολογικές και queer θεωρίες προσπαθούν να αποκαλύψουν, στην αργή βία, έναν όρο που επινοήθηκε από τον Rob Nixon για την αναφορά στη «βία που εμφανίζεται σταδιακά και μακριά από το πεδίο όρασης, που είναι διασκορπισμένη στο χρόνο και στον χώρο, μια βία της φθοράς που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη ως βία», το σεμινάριο θα μιλήσει για εναλλακτικές κατευθύνσεις και τρόπους να φανταζόμαστε τον κόσμο και την πιθανή εφαρμογή τους σε ερευνητικά, επιμελητικά και  καλλιτεχνικά πλαίσια.

Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τις κυρίαρχες ιστορίες σκεπτόμενοι τις αντηχήσεις μεταξύ των σπουδών ετερότητας, διαταραχής ή ασθένειας και discourses της διασποράς ή της κατάληψης, μεταξύ άλλων, ως τρόπους διαμόρφωσης άλλων κοινωνικοτήτων, δημόσιων πλαισίων, εκθεσιακών ή καλλιτεχνικών μορφών;

Το σεμινάριο συμπεριλαμβάνει συλλογικές αναγνώσεις και αναλύσεις πάνω στο προτεινόμενο υλικό και μια σειρά ασκήσεων που ποικίλλουν από τη γραφή έως άλλους τρόπους ενσωμάτωσης της θεωρίας και μέσω εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής γνώσης.

"Surface(d) above the face, or what escapes our love and attention", Κείμενο της Ιωάννας Γερακίδην στο ARTWORKS Medium

"Surface(d) above the face, or what escapes our love and attention", Κείμενο της Ιωάννας Γερακίδην στο ARTWORKS Medium

Η Ιωάννα Γερακίδη έγραψε για την εμπειρία της στην Κωνσταντινούπολη, ως μέρος της συμμετοχής της στο πρόγραμμα φιλοξενίας της SAHA στην πλατφόρμα της ARTWORKS στο Medium. Διαβάστε το κείμενο της με τίτλο “Surface(d) above the face, or what escapes our love and attention” εδώ ή επισκεφτείτε το κανάλι της ARTWORKS στο Medium artworksfellows.medium.com