Η ARTWORKS ΣΤΟ SUMMER NOSTOS FESTIVAL

STILL HERE TOMORROW

23.06.19

SNFCC

Η ARTWORKS ΣΤΟ SUMMER NOSTOS FESTIVAL

 

Οι 45 εικαστικοί και οι 15 κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν από την ARTWORKS το 2018 στο πλαίσιο του 1ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ, παρουσιάζουν έργα τους στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με ελεύθερη είσοδο. Οι συμμετέχοντες μας καλούν να γνωρίσουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα.

Τι μοιραζόμαστε πραγματικά όταν συνυπάρχουμε στον χώρο;
Πώς επεκτείνεται η ταυτότητά μας μέσα από τη σχέση μας με τους άλλους;

Η έκθεση STILL HERE TOMORROW ξεκινά από την ιδέα της ποιητικής της σχέσης και αναπτύσσεται ως ριζωματικός χάρτης με πολλαπλά δίκτυα συνάψεων μεταξύ των έργων. Ο τίτλος λειτουργεί καταφατικά και συνιστά αναγκαία επιβεβαίωση απέναντι σε συνθήκες επισφάλειας. Η συνύπαρξη, η ανταλλαγή ιδεών και οι δημιουργικές εντάσεις τους γίνονται τα μέσα αντίστασης στην αβεβαιότητα. Οι 45 καλλιτέχνες που συμμετέχουν αμφισβητούν τις συνθήκες του παρόντος ανοίγοντας τον διάλογο προς το μέλλον.

Ζωγραφική, γλυπτική, video, φωτογραφία, performance, εγκαταστάσεις, νέα μέσα και ηχητικά έργα ενεργοποιούν χώρους του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι χώροι της έκθεσης γίνονται αντιληπτοί ως ένα ανοιχτό αρχείο επιχειρημάτων. Τα έργα προτείνουν ξεχωριστές αφηγήσεις, συνομιλούν μεταξύ τους και με τον χώρο, συμβιώνουν χωρίς να χάνουν την αυτονομία τους, ενώ κάποιες φορές αμφισβητούν την οργάνωσή τους.

Οι καλλιτέχνες στρέφονται στην έρευνα και στον πειραματισμό, ενώ τις θεωρητικές αναζητήσεις τους συνοδεύουν επίμονες επαναδιαπραγματεύσεις της φόρμας και των υλικών τους. Τα αφηγήματα/κατασκευές της ιστορίας και της φύσης -που συνδέονται συμβολικά με τους χώρους της Βιβλιοθήκης και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος αντίστοιχα, όπου αναπτύσσεται η έκθεση- αντιμετωπίζονται με κριτική διάθεση, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η βιωμένη κοινωνική συνθήκη.

Μέσα από τα έργα τους, οι δημιουργοί ανιχνεύουν τις δυνατότητες των προσωπικών αφηγήσεων και στοχάζονται πάνω στον ρόλο του ψηφιακού και φυσικού αρχείου, στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης, στον άνθρωπο και τη σχέση του με άλλες μορφές ύπαρξης, στο άτομο σε σχέση με το σύνολο. Χρησιμοποιούν στοιχεία από την καθημερινότητα για να προσεγγίσουν το «ανοίκειο» και επιστρέφουν σε μυθολογίες του παρελθόντος για να δημιουργήσουν διαφορετικές για το μέλλον. Σκέφτονται ξανά την έννοια της ιδιοκτησίας, τον αυτοματισμό, την εργασία, την παραγωγή, την ταυτότητα, εντοπίζουν τους αποκλεισμούς και τις οριοθετήσεις τους και φαντάζονται εργαλεία διατάραξης και απόδρασης.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι 15 κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν από την ARTWORKS προβάλλουν έργα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation. Πρόκειται για νέους δημιουργούς, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου για τις μικρού μήκους ταινίες τους, ενώ οι περισσότεροι ετοιμάζουν ήδη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.

Το πρόγραμμα προβολών στο Summer Nostos Festival δίνει βήμα στον καθένα από τους συμμετέχοντες να εκφράσει την προσωπική του άποψη στον σύγχρονο κινηματογράφο. Αψηφώντας τις επισφαλείς συνθήκες τις οποίες οι ίδιοι αντιμετωπίζουν καθημερινά, οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί που συμμετέχουν, ανταποκρίνονται σε ζητήματα που μας απασχολούν όλους προτείνοντας ιδιαίτερες αφηγήσεις και νέες διαδρομές.

Αναγνωρίσιμα τοπία γίνονται πεδία ανάλυσης και σημεία εστίασης για να ξεδιπλώσει κανείς απροσδόκητες συσχετίσεις και αλληλεπιδράσεις. Από την καλοκαιρινή Αθήνα, μεταφερόμαστε στο χειμωνιάτικο νησιωτικό σκηνικό της Ικαρίας, στα όρια του Ισημερινού και τον Αμαζόνιο, καθώς και σε τοπία φαντασιακά. Οι αναφορές συμπλέκονται πέρα από τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς τους. Οι θεματικές τους περιλαμβάνουν την οικογένεια, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα, τις κοινωνικές ζυμώσεις, το ατομικό και συλλογικό τραύμα αλλά και την αντίσταση και την πολιτική συγκρότηση.

23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ, 10.00 – 01.00
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (KΠΙΣΝ)
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ!

ΕΠΙΠΕΔΟ 2 ΕΒΕ, ΝΟΤΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Χρήστος Βαγιάτας, Φίλιππος Βασιλείου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Νίκη Γκουλέμα, Κυριακή Γονή, Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Δήμητρα Δημοπούλου, Νατάσα Ευσταθιάδη, Πέγκυ Ζάλη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Γιάννης Κολιόπουλος (ως HYPERCOMF), Πάνος Κομπής, Κατερίνα Κότσαλα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Μαρία Κριαρά, Ορέστης Μαυρουδής, Ιάσονας Μέγκουλας (Cacao Rocks), Ράνια Μπέλλου, Γιώργος Μωραΐτης, Πέτρος Μώρης, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Κοσμάς Νικολάου, Πάολα Παλαβίδη (ως HYPERCOMF), Γιώργος Παλαμάρης, Φωτεινή Παλπάνα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεφέλη Παπαδημούλη, Ελένη Παπαναστασίου, Μαρία Παπανικολάου, Βάλια Παπαστάμου, Πάνος Προφήτης, Φώτης Σαγώνας, Μαρία Σιδέρη, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αλίκη Σούμα, Αναστάσης Στρατάκης, Στεφανία Στρούζα, Άγγελος Τζωρτζίνης, Παύλος Τσάκωνας, Αλέξης Φιδετζής, Δέσποινα Φλέσσα

ΕΠΙΠΕΔΟ 2 ΕΒΕ
Συμμετέχουν οι κινηματογραφιστές:

Ειρήνη Βιανέλλη, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Νεριτάν Ζιντζιρία, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Δέσποινα Κούρτη, Ζακλίν Λέντζου, Μανώλης Μαυρής, Λουκιανός Μοσχονάς, Γιώργος Νικόπουλος, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Ιωάννα Πετειναράκη, Γιάννης Συμβώνης, Γιώργος Φουρτούνης, Δάφνη Χαιρετάκη

Acknowledgements:
Διοργάνωση: Summer Nostos Festival ARTWORKS Επιμέλεια έκθεσης: Πάνος Γιαννικόπουλος, Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, Δήμητρα Νικολού Κείμενα: Δάφνη Δραγώνα, Χρήστος Καρακέπελης, Χριστόφορος Μαρίνος, Βασίλης Οικονομόπουλος Σχεδιασμός έκθεσης: Γιάννης Αρβανίτης, Θεανώ Βάχλα (βοηθός) Κατασκευές: Λιγνός Μεταφορά έργων και εγκατάσταση: MOVE ART Α.Ε. Στατική επάρκεια κατασκευών: Φαίδων Σόλων Καρυδάκης Ασφάλιση έργων τέχνης: Karavias Art Insurance Σχεδιασμός εντύπου: Bend Μεταφράσεις κειμένων: Τώνης Μόζερ Επιμέλεια κειμένων: Σώτη Τριανταφύλλου Μελέτη φωτισμού: Skia Lighting

Ιδιαίτερες ευχαριστίες:
Στέλιος Βασιλάκης, Αλέξια Βασιλικού, Μαργαρίτα Γουργουρίνη, Θάνος Ελευθεράκος, Άννα Μαρία Κοσμόγλου, Στάθης Μητρόπουλος, Μίλυ Πασχάλη, Μαρία Παυλίδη, Alexander Strecker

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

READINGS