ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Εικαστικες Τεχνες

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Η Ελένη σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την École Supérieure d’Architecture de La Villette στο Παρίσι. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε ως υπότροφος Fullbright. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η δημιουργική φιλοσοφία της Ελένης βασίζεται στη δημιουργία project μιας ιδιαίτερης χρονικότητας που ισορροπούν ανάμεσα στη μακροβιότητα και το εφήμερο, και αντικειμένων που η δημιουργική τους προσέγγιση πηγάζει από ένα αφαιρετικό σύμπαν το οποίο, στη συνεχεία, διανθίζεται με μια πλούσια διαστρωμάτωση εννοιολογικών αναγνώσεων: στιγμές ανοίκειας απλότητας, γλυπτική και υλική αυτοέκφραση, καθώς και δομική άρθρωση.

H Eλένη Πεταλωτή είναι συνιδρυτής και creative director του στούντιο Objects of Common Interest(ΟοCI), το οποίο δραστηριοποιείται στα πεδία της τέχνης, του design και της αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας έργα μεγάλης ποικιλίας ως προς την κλίμακα, από αντικείμενα και εγκαταστάσεις μέχρι immersive περιβάλλοντα και εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα μαζί με τον Λεωνίδα Τραμπούκη είναι συνιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου LOT.

Πρωταρχικός στόχος της δημιουργίας του OoCI ήταν η παραγωγή εγκαταστάσεων still life βιωματικών χώρων και αντικειμένων που αφήνουν να διαφανεί μια ιδιαίτερη προσήλωση στην υλικότητα, το concept και τις χειροπιαστές χωρικές εμπειρίες. Τα έργα αναβλύζουν από έναν συνδυασμό σκέψης και πράξης στο σημείο συνάντησης δύο διαφορετικών πόλων, της Ελλάδας και τη Νέας Υόρκης, και ενορχηστρώνουν μια διαρκή εναλλαγή μορφής και ενστίκτου, ενώ ταυτόχρονα εγκολπώνονται τα στοιχεία της χειροποίητης δημιουργίας και της αίσθησης της αφής, του πειραματισμού και της ποιητικότητας.

Η δυνατότητα απρόσκοπτης αξιοποίησης πρακτικών προερχόμενων από διάφορα επιστημονικά πεδία και η εστίαση σε στιβαρές έννοιες που καθιστούν ασαφή τα όρια διαχωρισμού της καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον πραγματισμό, της μορφής από την αφαίρεση, αποτελεί κοινό όραμα της Ελένης και του Λεωνίδα, καθώς και σημείο συνάντησης του ισχυρού αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού υποβάθρου που το καθένα από τα μέλη κομίζει στην ομάδα.

Daydream, 2020

Daydream, 2020

Doric Columns, 2020

Doric Columns, 2020

Formation, 2018

Formation, 2018

Perfettooo, 2021

Perfettooo, 2021

Standing Stones, 2020

Standing Stones, 2020