ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 3 FELLOWS ΣΤΟ “IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival”

15.12.23 @ 17:00

Σινέ Ελευσίς

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια σειρά masterclasses με καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και προβολές για παιδιά.

Προσκαλώντας μας να στρέψουμε το βλέμμα στην Ελευσίνα και να βυθιστούμε σε αυτό που η πόλη προσφέρει πάντα απλόχερα, τις ιστορίες ανθρώπων και τις ιθαγένειες τόπων και τοπίων, το 1ο In Situ Realities Eleusis – Documentary Festival σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, με το εμβληματικό έργο του Φίλιππου Κουτσαφτή «Μυστήριο 31 Οι Ελευσίνιοι», σε παραγωγή της 2023 Ελευσίς, εγκαινιάζοντας παράλληλα έναν ακόμα χώρο, αυτόν του Σινέ Ελευσίς και σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών της Τελετής Λήξης της 2023 Ελευσίς, «Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια τελετή».

Για πέντε μέρες, έως και την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, θα προβληθούν σε πανελλήνια πρεμιέρα περισσότερα από 12 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς, μεταξύ των οποίων το νέο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή «Μυστήριο 31 Οι Ελευσίνιοι» – 23 χρόνια μετά την “Αγέλαστο Πέτρα” -, το «Μυστήριο 69 Greekies» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, αφιερωμένο στα παρατημένα και αδέσποτα κάθε λογής, και το «Dark Waters» της Μαριάννας Οικονόμου που διερευνά τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έξι ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τη Δυτική Αττική και τον ευρύτερο τίτλο «Μυστήριο 23 Δυτικές Πολιτείες», αποτέλεσμα ενός χρόνου περιπλάνησης στην ευρύτερη περιοχή έξι νέων κινηματογραφιστών: του Παύλου Κοσμίδη, του Γιώργου Κραββαρίτη, της Κατερίνας Μαρκουλάκη, της Φανής Μπήτου, του Παναγιώτη Παπαφράγκου και της Χριστιάνας Χειραναγνωστάκη. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το κεντρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ η κινηματογραφική προσέγγιση της μουσικής. Σύντομα μουσικά ταξίδια που εμπνέονται από την Ελευσίνα, από την ελληνική παράδοση μέχρι τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο: «Μυστήριο 96 Chores – Ο Καύκος (παραδοσιακό ριζίτικο Κρήτης)» του Χάρη Κούσιου, «Στέρεο Νόβα Βίντεο Κλαμπ» του Σπύρου Σκανδάλου, και τέλος, «Μυστήριο 0 Μυστήρια Μετάβασης – Τελετή Έναρξης».

Στο πλαίσιο σημαντικών συνεργασιών, συγκαταλέγεται και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που παρουσιάζει μια σειρά από εκλεκτές ταινίες -μεταξύ των οποίων- την πρόσφατα βραβευμένη, μικρού μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «Η μητέρα μου είναι Άγια» και την ταινία των Elke Lehrenkrauss και Γιούλα Μπουντάλη «Mothers of daughters», και οι δύο σε συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς. Θα προβληθούν και τα πρόσφατα βραβευμένα ντοκιμαντέρ «Κάτω από τον ουρανό της Δαμασκού» των Talal Derki, Heba Khaled & Ali Wajeeh και «The Voice» της Dominika Montean-Pankow. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιλέγει την ταινία «Kapr Code» της Lucie Kralova, ενώ σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας παρουσιάζεται ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ιστορία του Πανελευσινιακού, «Με το στάχυ στη φανέλα» των Γιάννη Κανάκη, Γιάννη Παναγιωταράκου και Άννας Ψαρρά, αποκαλύπτοντας την πολυετή ιστορία του συνδέσμου και τον αντίκτυπό του στην τοπική κοινωνία.

Η καρδιά του φεστιβάλ χτυπά μέσα στον ιστορικό και πρόσφατα αποκατεστημένο χώρο του Σινέ Ελευσίς, 35 χρόνια μετά την τελευταία του λειτουργία. Στην κεντρική αίθουσα θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές προβολές και τα masterclasses με τον Φίλιππο Κουτσαφτή, την Εύα Στεφανή, τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και τον Σύλλα Τζουμέρκα, ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του lounge – Μικρές οθόνες, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει καταγραφές (documentation) από δράσεις της 2023 Ελευσίς.
Επιπλέον, η 2023 Ελευσίς σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Exile Room, μεταμορφώνουν το Αναψυκτήριο σε κοιτίδα κινηματογραφικής δημιουργικότητας για εφήβους και παιδιά, μέσα από εργαστήρια και προβολές,από την Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Τέλος, μια ιδιαίτερη site specific βιντεοεγκατάσταση από την Εύα Στεφανή, με τίτλο «Μυστήριο 110 ΟΡΦΕΑΣ», ξαναζωντανεύει τον παλιό κινηματογράφο Ορφέα.

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα των προβολών εδώ.

Συμμετέχουν οι SNF ARTWORKS Fellows: Σπύρος Σκάναδος, Χριστιάννα Χειραναγνωστάκη, Ελιάν Ρουμιέ.

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival
15.12.2023—19.12.2023
Τοποθεσίες: Σινέ Ελευσίς, Ελευθερίου Βενιζέλου 45, Αναψυκτήριο, Παραλιακό Μέτωπο Πρώην Κιν/φος Ορφέας, Δήμητρος 4 (Βιτρίνα)