ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “terri(s)tories”

11.12.22 @ 20:30

Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, Αθήνα

Ένας χορογράφος, ένας θεωρητικός χορού και μία αρχιτέκτονας, αποτυπώνουν την πρόσφατη ιστορία του χορού στην Αθήνα, από το 2005 έως το 2020, μέσα από παραδείγματα επιλεγμένων καλλιτεχνικών χώρων, αναδεικνύοντας τον νομαδισμό ως κυρίαρχο στοιχείο της κοινότητας του χορού. Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, σας προσκαλεί στην πολυμεσική έκθεση terri(s)tories που συνδιοργανώνεται με την htmylh.

Ένα γκαράζ στην καρδιά του Μεταξουργείου, ένα κατάστημα στο Κουκάκι, ένα υπόγειο στην πλατεία Βάθης, αντιπαραβάλλονται με χώρους-ορόσημα για τον Χορό, όπως η Πειραιώς 260 του Ελληνικού Φεστιβάλ ή η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τις ιδιαιτερότητες της εποχής και τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές της εκφάνσεις, αλλά κυρίως την ένταση και την έκταση των καλλιτεχνικών πρακτικών και αντιθέσεων της κοινότητας του χορού στην Αθήνα.
Η υλικότητα των χώρων της πόλης που φιλοξένησαν χορευτικές δράσεις και παραστάσεις, οι πολλαπλές σωματικές και συναισθηματικές εγγραφές δημιουργούν μια συλλογική αφήγηση για τον σύγχρονο χορό.

Στην ιδιότυπη αυτή έκθεση, που συνδιοργανώνεται από την howtomakeyourlifeharder (μία μη κερδοσκοπική εταιρεία για τη χορογραφία και τον χορό) και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τα «εκθέματα» παίρνουν τη μορφή χαρτών και προφορικών μαρτυριών, συνομιλούν με στιγμιότυπα της επικαιρότητας σε ένα πολυεπίπεδο και ανοιχτό αρχείο για την ιστορία αυτών των χώρων στην Αθήνα και κατ’ επέκταση την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού χορού. Σκοπός του terri(s)tories είναι να φανταστούμε τις χωρικές απεικονίσεις της κοινότητας του χορού ως μια πράξη ενδυνάμωσης, κόντρα στο πνεύμα της σύγχρονης εποχής, της αστικής ανάπλασης και του εξευγενισμού.

Συνδιοργάνωση: htmylh και Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
Φιλοξενία: Flux Laboratory Athens

Η ομάδα του terri(s)tories:
Αναστάσιος Κουκουτάς: Θεωρητικός του Χορού, Δραματουργός
Δημήτρης Μυτιληναίος: Χορευτής / Χορογράφος, Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση
Μαρίνα Σκουτέλα: Αρχιτέκτων

12 -18 Δεκεμβρίου 2022
Εγκαίνια: 11 Δεκεμβρίου 2022, 20:30
Ωράριο: 13:00 – 20:00
Διεύθυνση: Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, 10556, Αθήνα (1ος όροφος)

Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens. Η έρευνα για το terri(s)stories επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2021.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους στις συνεντεύξεις, τις/τους: Κάτια Αρφαρά, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Μαρία Γοργία, Αντιγόνη Γύρα, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Στάθη Λιβαθινό, Κική Μπάκα, Άντζελα Μπρούσκου, Μαριέλα Νέστορα, Βασίλη Νούλα, Μαργκώ Περδίκη, Κώστα Τζημούλη, Φρόσω Τρούσα, Στεριανή Τσιντζιλώνη, καθώς και τις/ους: Αθηνά Δεληγιάννη, Χαρά Σύρου, Γιάννη Νικολαϊδη, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Sealed Earth, Ρεβέκκα Στάμου, περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΟΣ

* Ο Δημήτρης Μυτιληναίος είναι SNF ARTWORKS Fellow στο πεδίο του χορού

**O Aναστάσιος Κουκουτάς ήταν μέλος της επιτροπής αξιολόγης στο πεδίο του χορού για το 2ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)