Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν

21.10.23

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει τα δέκα έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης εκδοχής του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν, σε μία ζωντανή επιτελεστική έκθεση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Πέντε ανερχόμενοι καλλιτέχνες, οι οποίοι επιλέχθηκαν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και πέντε διεθνείς προσκεκλημένοι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα Ελευσίνια Μυστήρια, αφουγκράστηκαν την πόλη και τα ερεθίσματά της, μυήθηκαν ο ένας από τον άλλον, πειραματίστηκαν και παρουσιάζουν δέκα πρωτότυπα έργα σε συνδιαλλαγή μεταξύ τους, υπό την καθοδήγηση της διεθνώς αναγνωρισμένης επιμελήτριας Joanna Warsza.

Με αφετηρία τις εικασίες γύρω από τις ιδιαίτερες παγανιστικές τελετουργίες των Ελευσινίων Μυστηρίων, τόσο το πρόγραμμα φιλοξενίας όσο και η έκθεση που προκύπτει απ’ αυτό επιζητούν μια επανερμηνεία της σημερινής σημασίας εννοιών, όπως η μύηση και η μυστικότητα, επεκτείνοντάς τις προς διάφορες κατευθύνσεις σε κοινωνικό, πολιτικό, ποιητικό επίπεδο. Τα έργα ανοίγουν πιθανές αναγνώσεις για τον θάνατο και την απώλεια, ενώ αφουγκράζονται έννοιες αποκατάστασης της γνώσης, σύνδεσης με τον πλανήτη, ανάγκες υπέρβασης κάθε είδους φόβου και οικοδόμησης ελπίδας για μια πιθανή μεταθανάτια ζωή.

Όταν εμπιστεύεται κανείς ένα μυστικό σε κάποιον, μέρος της γοητείας αυτού του γεγονότος είναι ότι ο αποδέκτης του μυστικού αποκτά τη δύναμη να το αποκαλύψει, αν θέλει, σε τρίτους – διακριτικά ασφαλώς. Τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν από τα πιο μυστικά και ταυτόχρονα από τα πιο δημοκρατικά τελετουργικά της αρχαίας Ελλάδας. Η αποκάλυψη οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με αυτά τιμωρούνταν με θάνατο. Χιλιάδες άνθρωποι μυούνταν κάθε χρόνο, μεταξύ αυτών γυναίκες, δούλοι και μη Έλληνες πολίτες, δίνοντας όρκο μυστικότητας πριν μετάσχουν στα μυστήρια της Δήμητρας. Οι τελετουργίες –που αφορούσαν τη μεταθανάτια ζωή, τη γεωργία και την αναγέννηση, την πνευματικότητα, την ψυχεδελική και τη συλλογική εμπειρία, και οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν δύο χιλιετίες– παραμένουν άλυτο αίνιγμα μέχρι σήμερα, αλλά και κεντρικό στοιχείο της ταυτότητας μιας πόλης που εξελίχθηκε σε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας.

Ημερομηνία 21.10.2023—22.10.2023
Τοποθεσία Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
Σωτηρίου Γκιόκα, Ελευσίνα

Συντελεστές:
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Vlad-Lucian Brâteanu (RO) / James Bridle (UK) / Αθηνά Κουμπαρούλη (GR) / Εσμεράλδα Μομφεράτου (GR) / Susan Philipsz (UK) / Άγγελος Πλέσσας (GR) / Γιώργος Σαπουντζής (GR) / Flavia Stagi (IT) / Heidi Voet (BE) / Alex Wolframm (DE)
Επιμέλεια Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν: Joanna Warsza (PO)
Σύλληψη προγράμματος παρακαταθήκης Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator: 2023 Ελευσίς
Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς
Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen

Πληροφορίες:
Ημερομηνίες: Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10.00 – 15.00
Τοποθεσία: Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Καθοδηγούμενη πομπή: Σάββατο & Κυριακή, 16.00 – 18.30
Ώρα προσέλευσης: 15.30
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας
Είσοδος: 6€ – (Το αντίτιμο αποτελεί το εισιτήριο του Αρχαιολογικού Χώρου και εκδίδεται στην είσοδο – Ο χώρος δεν διαθέτει μηχάνημα POS)

Για τη συμμετοχή στην πομπή, απαραίτητη η προκράτηση θέσης.
Σε περίπτωση προσέλευσης χωρίς προκράτηση, η είσοδος θα πραγματοποιείται μόνο
κατόπιν διαθεσιμότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θεατών που επιτάσσουν οι
ειδικές συνθήκες του χώρου.

Αθηνά Κουμπαρούλη είναι SNF ARTWORKS Fellow (2022) στο πεδίο των εικαστικών τεχνών.