ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΛΠΑΝΑ | Όψεις μας

04.05.23 @ 19:00

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΛΕΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ

Την Πέμπτη 4 Μαΐου, από τις 18:00 έως τις 21:00, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση της Φωτεινής Παλπάνα σε επιμέλεια Δημήτρη Φουτρή.

Σε συνέχεια μιας μακροχρόνιας επεξεργασίας της σχέσης μας με το φυσικό κόσμο και με την κατηγορία του τοπίου, η Φωτεινή Παλπάνα μας καλεί να περιηγηθούμε μέσα σε ένα περιβάλλον αποσπασμάτων από όγκους και επιφάνειες που ξεδιπλώνονται στο χώρο και φέρουν τόσο τα χαρακτηριστικά γεωλογικών διαμορφώσεων όσο και ανθρώπινων σωμάτων.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί εξέλιξη του έργου της που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του πρώτου Ios Art Residency στο νησί της Ίου τον Αύγουστο του 2022. Στο έργο αυτό με τον τίτλο Islands grow – Islands fluctuate η Παλπάνα πραγματεύεται την αέναη διαμόρφωση και τις συνεχείς εναλλαγές του τοπίου σε συνθήκες όπου η θέαση της ομορφιάς του περιβάλλοντος και η επαφή με αυτό το κοινό αγαθό διακόπτεται και οριοθετείται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Στην καινούργια της δουλειά περνάει από την ενατένιση του τοπίου στην διεκδίκηση του εδάφους-περιβάλλοντος ως τον φυσικό χώρο των [κοινών μας] αισθήσεων. Το έργο της αναπτύσσεται καθ’ ύψος και επιδαπέδια σε μια γλυπτική εγκατάσταση που συνδυάζει αδρά οικοδομικά υλικά, σχέδια γαζωμένα σε ύφασμα και βίντεο. Βραχώδεις σχηματισμοί και λεπτές κοίλες φόρμες, έντονα ζωγραφικό πλάσιμο και αφαιρετικά σχήματα συστήνουν μια αφήγηση για πράγματα τόσο θεμελιώδη και οικεία όσο τα σώματά μας ή ο γεωλογικός μας περίγυρος.

Eιδικό ρόλο στην έκθεση κατέχει η κινούμενη εικόνα, με το βίντεο View of Me. Δημιουργημένο ήδη το 2017, το έργο αποτελεί ένα ακόμα έναυσμα για την συνολική εγκατάσταση, με αναφορά στη μηχανική και στους σωματικούς ρυθμούς που εμπλέκονται στην κατασκευή του γλυπτικού αντικειμένου.

Ανατρέχοντας στο σώμα και στο έδαφος σαν φόρμα και σαν ύλη, η Παλπάνα μας παρέχει πρόσβαση σε έναν τόπο πρωταρχικών συνδέσεων, όπου γεωλογικά, ανθρώπινα και κατασκευασμένα σώματα περιβάλλουν, συμπιέζουν, καταπονούν, συνθλίβουν, συνυπάρχουν, με λίγα λόγια, σε μια συμβιωτική σχέση ανταλλαγής χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΛΠΑΝΑ | Όψεις μας
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Eπιμέλεια Δημήτρης Φουτρής
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Μαΐου 18:00 – 21:00