Η Δήμητρα Κονδυλάτου οργανώνει ένα βιωματικό εργαστήρι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

04.09.20 @ 17:00

Σύρος

Τι είναι το Λαζαρέτο στη Σύρο; Τι ρόλο έχει ένα περιπατητικό εργαστήρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου; Πώς μπορεί να εξελιχθεί σε εμπειρία στον καιρό της πανδημίας;

Η εικαστικός και Fellow Δήμητρα Κονδυλάτου συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήρι στο φετινό φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου εξερευνά τη θεματική “Off Season/ Εκτός Εποχής”. Η θεματική αυτή λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας στη φετινή ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ που ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021.

Το εργαστήριο θα ξεδιπλώσει ιστορίες – κυριολεκτικά και μεταφορικά – γύρω από το Λαζαρέτο της Σύρου. Τα λαζαρέτα ήταν θεσμοθετημένες υγειονομικές δομές φτιαγμένες αποκλειστικά για την καραντίνα ταξιδιωτών. Κτισμένα ως επί το πλείστον στη Μεσόγειο και τις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας, λειτούργησαν από το 15ο έως τα μέσα του 19ου αιώνα, (κάποια λειτούργησαν έως και τον 20ο) για την πρόληψη και την κάθαρση από σοβαρές μεταδοτικές ασθένεις, κυρίως της πανούκλας. Η καραντίνα παρεμβάλλεται στο ταξίδι, είτε είναι επαγγελματικό, είτε «τουριστικό». Το Λαζαρέτο της Σύρου είναι ιδαίτερα φορτισμένο, καθώς εκτός από υγειονομική δομή εγκλεισμού, αργότερα λειτούργησε και ως κέντρο στέγασης προσφύγων, φυλακή, στρατώνας και άσυλο φρενοβλαβών. Ήδη πριν το ξέσπασμα του Covid 19 στην Ιταλία, σκεφτόμουν να το εντάξω, στο πλαίσιο του εργαστηρίου, σε έναν περίπατο που θα ακολουθούσε συγκεκριμένα σημεία αναφοράς. Με την τροπή που πήραν τα πράγματα στη συνέχεια, αποφάσισα πως θα είχε περισσότερο νόημα να μείνουμε στην περιοχή των Λαζαρέτων, και να κατασκευάσουμε μικρές αφηγήσεις, ανατρέχοντας στην ιστορία της και στη δική μας εμπειρία της τωρινής πανδημίας. Οι φετινές συνθήκες επηρεάζουν και πρακτικά το εργαστήριο, καθώς για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων πρόληψης, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων και θα κινηθούμε μόνο στους εξωτερικούς χώρους των κτιρίων των Λαζαρέτων. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να μας στερεί την εμπειρία του εσωτερικού των χώρων αυτών, από την άλλη όμως, ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς εκείνης της εποχής, σε σχέση με αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός εικαστικού βίντεο έργου που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Φεστιβάλ, το 2021.

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου
3-6 Σεπτεμβρίου 2020

Εργαστήριο «Εναλλακτικά Μονοπάτια»
σε συνεργασία με την εικαστική καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 (17:00 – 20:00)