ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης, τη συμπλήρωσή της καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στο 5o Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης.
Νέα καταληκτική προθεσμία Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 (έως τις 23:59)

Σχετικα με την υποβολη της αιτησης

Η καλλιτεχνική μου ιδιότητα δεν περιορίζεται σε ένα μόνο καλλιτεχνικό πεδίο. Μπορώ να υποβάλω αίτηση σε παραπάνω από ένα πεδία;

Όχι, θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα πεδίο για να υποβάλετε την αίτησή σας (Εικαστικές Τέχνες ή Κινούμενη Εικόνα ή Χορός ή Επιμέλεια Εικαστικών Εκθέσεων).

Λαμβάνω χρηματοδότηση και από άλλο οργανισμό. Μπορώ να υποβάλω αίτηση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

Δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί το συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημά σας για το φορολογικό έτος 2020 να μην ξεπέρασε τις 12.000 ευρώ.

Ποιο είναι το δικαιολογητικό έγγραφο που πρέπει να καταθέσω ώστε να φανεί ότι το συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημά μου για το φορολογικό έτος 2020 δεν ξεπέρασε τις 12.000 ευρώ;

Θα πρέπει να επισυνάψετε το ελληνικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φορολογικού έτους 2020. Σε περίπτωση που είχατε δραστηριότητα στο εξωτερικό, θα χρειαστεί να καταθέσετε και το εκκαθαριστικό της αλλοδαπής για το φορολογικό έτος 2020. Αν το φορολογικό έτος στην αλλοδαπή υπολογίζεται διαφορετικά, θα πρέπει να προσκομίσετε όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αθροίζουν το εισόδημά σας για το φορολογικό έτος 2020.

Έχω μηδενικό εκκαθαριστικό στην Ελλάδα αλλά έχω έσοδα από δραστηριότητα στο εξωτερικό. Είναι απαραίτητη η επισύναψη του εκκαθαριστικού σημειώματος της χώρας στην οποία κάνω φορολογική δήλωση;

Σε περίπτωση που φαίνεται από το βιογραφικό σας η δραστηριοποίησή σας στο εξωτερικό, είναι απαραίτητη η κατάθεση τόσο του μηδενικού εκκαθαριστικού στην Ελλάδα, όσο και του εκκαθαριστικού σημειώματος από τη χώρα του εξωτερικού.

Eίμαι προστατευόμενο μέλος και δεν κάνω ατομική φορολογική δήλωση. Ποιο είναι το δικαιολογητικό έγγραφο που πρέπει να καταθέσω;

Σε αυτή την περίπτωση και μόνο, θα πρέπει να προσκομιστεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και το εκκαθαριστικό σημείωμα για το φορολογικό έτος 2020 αυτού του οποίου είστε προστατευόμενο μέλος σε ένα αρχείο pdf. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα χρειαστεί να καταθέσετε το προσωπικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φορολογικού έτους 2020.

Είμαι φοιτητής-τρια σε συναφές πεδίο, μπορώ να υποβάλω αίτηση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

Αν είστε φοιτητής/τρια στον πρώτο κύκλο σπουδών σας ο οποίος α) είναι σε συναφές πεδίο με αυτό για το οποίο θέλετε να υποβάλετε αίτηση και β) είναι σε εξέλιξη, δυστυχώς δεν μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ως συναφή πεδία θεωρούνται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι σχολές καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, αρχιτεκτονικής, κινηματογράφου, παραστατικών τεχνών, σχολές θεωρίας και ιστορίας της τέχνης κ.ά.

Δεν έχω σπουδές σε συναφές πεδίο με αυτό στο οποίο θέλω να υποβάλω αίτηση. Μπορώ να υποβάλω αίτηση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

Αν δεν έχετε σπουδές σε συναφές πεδίο με αυτό για το οποίο θέλετε να υποβάλετε αίτηση, θα πρέπει να έχετε να επιδείξετε ευρύ και αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση όπου θα συνεκτιμηθεί το καλλιτεχνικό σας έργο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις και στοιχεία της υποψηφιότητάς σας.

Πώς μπορώ να αποδείξω την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα;

Μπορείτε να αναφέρετε τις συμμετοχές σας σε εκθέσεις, τις βραβεύσεις και διακρίσεις σας, τις υποτροφίες, τις δημοσιεύσεις, τις διαλέξεις και τις παρουσιάσεις του έργου σας, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια στα οποία έχετε συμμετάσχει, τις συμμετοχές σας σε δομές φιλοξενίας καλλιτεχνών κ.τ.λ.

Είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής-τρια, μπορώ να υποβάλω αίτηση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

Ναι, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Είμαι υποψήφιος διδάκτωρ. Μπορώ να υποβάλω αίτηση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

Ναι, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τι εννοείτε με τον όρο «προσωπικό καλλιτεχνικό σημείωμα»;

Το προσωπικό καλλιτεχνικό σημείωμα είναι η περιγραφή της πρακτικής σας, των βασικών ιδεών, αντιλήψεων και αναζητήσεων που διατρέχουν το έργο και την καλλιτεχνική σας δράση.

Μπορώ αντί για το portfolio να υποβάλω την προσωπική μου ιστοσελίδα;

Το περιεχόμενο της προσωπικής σας ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά το δείγμα καλλιτεχνικού έργου που σας ζητείται σε μορφή portfoliο.  Σε περίπτωση που έχετε προσωπική ιστοσελίδα, μπορείτε να την καταχωρήσετε στο αντίστοιχο πεδίο όπου σας ζητείται.

Μπορώ να υποβάλω κάποιο ημιτελές έργο στο portfolio ως δείγμα της δουλειάς μου;

Ναι, εφόσον κρίνετε ότι σας αντιπροσωπεύει και ότι προσθέτει στη συνολική εικόνα της παρουσίασης της δουλειάς σας. Έχετε ελευθερία στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσετε το portfolio σας, αρκεί το αρχείο να τηρεί τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην αίτηση.

Τα δικαιολογητικά που ζητούνται υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά ή μπορώ να τα στείλω ταχυδρομικά;

Δικαιολογητικά γίνονται αποδεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή κατά την κατάθεση της αίτησής σας αποκλειστικά στην ειδική πλατφόρμα. Καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή συμβατικού ταχυδρομείου.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση μετά το πέρας της προθεσμίας;

Δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις μετά το πέρας της προθεσμίας. Η αίτηση πρέπει να έχει κατατεθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 31 Μαΐου 2022 (μέχρι τις 23:59).  Παρακαλούμε να μην αφήσετε τη συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησής σας την τελευταία ημέρα υποβολής, ώστε να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο να την καταθέσετε εμπρόθεσμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης.
Νέα καταληκτική προθεσμία Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 (έως τις 23:59)

Αντιμετωπίζω τεχνικό πρόβλημα και δεν μπορώ να προχωρήσω στην κατάθεση της αίτησης. Πως μπορώ να απευθυνθώ σε εσάς για άμεση επίλυση του προβλήματος;

Μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο της ARTWORKS +30 210 3647065 από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 10:00 – 17:00. Για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα και για να λυθούν έγκαιρα αν προκύψουν, παρακαλείστε να μην αφήσετε την συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησής σας για την τελευταία ημέρα υποβολής.

Έχω κάνει λάθος στην αίτηση που κατέθεσα. Μπορώ να υποβάλω ξανά αίτηση ή να στείλω συμπληρωματικό υλικό μέσω email;

Όχι. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στην αίτησή σας. 

Παρακαλούμε συμπληρώστε προσεκτικά τα στοιχεία που ζητούνται με επισύναψη των σωστών εγγράφων. Εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω :

  • συμπερίληψη και των δύο όψεων της ταυτότητας στο ίδιο αρχείο 
  • κατάθεση του ελληνικού εκκαθαριστικού σημειώματος για το φορολογικό έτος 2020
  • επισύναψη του εκκαθαριστικού σημειώματος της αλλοδαπής για το φορολογικό έτος 2020, εφόσον είχατε δραστηριότητα στο εξωτερικό. Αν το φορολογικό έτος στην αλλοδαπή υπολογίζεται διαφορετικά, θα πρέπει να προσκομίσετε όλα τα εκκαθαριστικά που αθροίζουν το εισόδημά σας για το φορολογικό έτος 2020 σε ένα αρχείο pdf.

Σχετικα με τη συμμετοχη στο Προγραμμα Υποστηριξης Καλλιτεχνων Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος

Πότε θα γνωρίζω αν επιλέχθηκα για το βραβείο;

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της ARTWORKS στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Έχω καταθέσει την αίτησή μου και δεν έχω λάβει email επιβεβαίωσης. Τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει σωστά το email σας και ότι η αίτησή σας έχει καταχωρηθεί εντός της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Εξετάστε τον φάκελο της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας (spam) και αν δεν έχετε λάβει email από την ARTWORKS μέσα σε 24 ώρες, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Μπορώ να λάβω πληροφορίες για την αξιολόγηση της αίτησής μου;

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής. Δεν προβλέπεται στάδιο παροχής περαιτέρω πληροφοριών ή στάδιο επαναξιολόγησης (υποβολής ενστάσεων) της διαδικασίας επιλογής.

Εάν γίνω δεκτός-ή στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον γίνετε δεκτός-ή, θα κληθείτε να υπογράψετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με την ARTWORKS το οποίο θα ορίζει τους όρους και τη διαδικασία απονομής του χρηματικού βραβείου. Στο πλαίσιο της συμμετοχής σας στο Πρόγραμμα, θα προσκληθείτε να συμμετάσχετε σε σεμινάρια, εργαστήρια, εκδηλώσεις και συζητήσεις που θα διοργανώσει η ARTWORKS και να έρθετε σε επαφή με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και με τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Πόσο συχνά θα γίνονται τα σεμινάρια και τα εργαστήρια;

Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα μέσα στο διάστημα Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023. Οι ακριβείς ημερομηνίες και το περιεχόμενό τους θα γνωστοποιούνται στους επιλεγέντες εν ευθέτω χρόνω.

Εάν γίνω δεκτός-ή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να παρακολουθώ ανελλιπώς τα σεμινάρια και τα εργαστήρια κατά τη διάρκεια του οκταμήνου;

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης σεμιναρίων και εργαστηρίων, τα οποία διοργανώνονται για την ενθάρρυνση της επαγγελματικής εξέλιξης των συμμετεχόντων και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων. Η παρουσία σας είναι σημαντική αλλά όχι υποχρεωτική.

Μένω μακριά από την Αθήνα. Εάν επιλεγώ, η ARTWORKS καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής για την παρακολούθηση των σεμιναρίων και των εργαστηρίων;

Όχι, η ARTWORKS πέρα από το χρηματικό βραβείο, δεν καλύπτει έξοδα μετακίνησης ή διαμονής.

Υπάρχει υποχρέωση παραγωγής και ολοκλήρωσης έργου κατά τη διάρκεια συμμετοχής μου στο Πρόγραμμα;

Δεν υπάρχει καμία αξίωση για παραγωγή έργου. Θα προσκληθείτε μόνο να παρουσιάσετε την πορεία της καλλιτεχνικής/επιμελητικής σας δραστηριότητας κατά την οκτάμηνη διάρκεια του Προγράμματος συμπληρώνοντας τις σχετικές φόρμες στις οποίες, μεταξύ άλλων, θα περιγράφετε με ποιο τρόπο αξιοποιήσατε το χρηματικό βραβείο.