OΜΙΛΙΑ: ΕΚΤΟΡΑΣ ΛΥΓΙΖΟΣ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ

01.03.23 @ 17:00

Romantso

Ο Έκτορας Λυγίζος, σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής και η Κωνσταντίνα Σταυριανού, παραγωγός ταινιών, έδωσαν μια από κοινού ομιλία, όπου συζήτησαν με τους Fellows σημαντικές πτυχές της δημιουργίας μιας ταινίας: από την σύλληψη μιας ιδέας, μέχρι την ανάπτυξη σεναρίου και τελικά την παραγωγή της ταινίας.

Και οι δύο είναι μέλη της επιτροπής αξιολόγησης στο πεδίο της κινούμενης εικόνας για το 5ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε φιλολογία, γλωσσολογία και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τη μεγάλου μήκους ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (2012 – επίσημη πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, συμμετοχή σε πάνω από 50 διεθνή φεστιβάλ, βραβείο καλύτερης ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου) και τις μικρού μήκους ταινίες «Αγνά Νιάτα» (2004 – επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας) και «Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα» (2002 – Κρατικό Βραβείο). Έχει σκηνοθετήσει έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Τσέχοφ, Ίψεν, Μπέκετ, Βέρντι, Ζαρρύ, Φρέιν, Μπόρετζ και Μάρρεϋ, Κουμεντάκη, Γουόλς, Μινυανά, Μάτεσι, Κλάους, Όουεν, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., στο θέατρο Αμόρε, στο θέατρο του Νέου Κόσμου κ.ά.

Η Κωνσταντίνα Σταυριανού συνίδρυσε την Graal S.A το 1999. Εργάζεται στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής και του post production από το 2003. Είναι η υπεύθυνη τις παραγωγές σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές και είναι συν-διευθύνουσα σύμβουλος της Graal. Οι  ταινίες της έχουν συμμετάσχει στην Βενετία, στο Βερολίνο και άλλα διεθνή φεστιβάλ. Η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε 65 ταινίες μέχρι σήμερα και έχει ένα portfolioπερίπου 430 τίτλων. Το 2012 και το 2013 ήταν στην οργανωτική επιτροπή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου του συνεδρίου «Riding the Greek wave» στην Αθήνα. Στην πρώτη διοργάνωση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη σχεδίων και τις στρατηγικές φεστιβάλ, ενώ το 2013 στις διεθνείς συμπαραγωγές και την παγκόσμια διανομή. Από το 2014, συνεργάζεται ως post production tutor με οργανισμούς όπως οι FOCAL Digital Production Challenge, Doha Film Institute και Red Sea Lodge.  Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των σχεδίων των Berlinale co-pro Series, Torino Film Lab,  Locarno Open Doors consultances και Biennale College Cinema. Είναι Media program expert, απόφοιτος του EAVE-πρόγραμμα για Διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές- και του Berlinale Talent Campus. Από το 2021 είναι βραβευμένο μέλος της Ελληνικής ακαδημίας κινηματογράφου.