Open studio με την Alexandra Waierstall

03.02.23 @ 14:00

Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου καλωσορίσαμε στην Αθήνα την Alexandra Waierstall, χορογράφο, καλλιτέχνιδα και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης της ARTWORKS για το πεδίο του χορού. Η Alexandra, μαζί με τους συναδέλφους της Rita McBride, Scott Jennings, Γιώργο Κοτσιφάκη και Ευτυχία Στεφάνου, διοργάνωσαν ένα ανοιχτό στούντιο για τους #artworksfellows εμπνευσμένο από το έργο “Arena” της Rita McBride (1997) – ένα σπονδυλωτό γλυπτό που ενεργοποιείται με την παρουσία του κοινού.

Κατά τη διάρκεια του ανοιχτού στούντιο, συναντήσεις μεταξύ των performers και των fellows εκτυλίσσονταν κυκλικά στον χώρο: συνδέσεις, συντονισμός σε μια ανοιχτή διαδικασία, μεταβάσεις, αλλαγή των προοπτικών θέασης και δράσης, όπως και μεταμορφώσεις. Μια διαρκώς μεταβαλλόμενη διαδικασία που δεν χαρακτηριζόταν από σταθερά σημεία, αφετηρίες ή αναχωρήσεις. Μέσα από το χορογραφικό της έργο η Αλεξάνδρα ανταποκρίνεται ποιητικά σε όλες εκείνες τις καταστάσεις που δεν ολοκληρώνονται ποτέ πλήρως, που επικεντρώνονται στη διεργασία, όντας ενδεικτικές των αμέτρητων προοπτικών της σχέσης ανθρώπου και χώρου, σώματος και δομής, ατομικού και συλλογικού.

Το ανοιχτό στούντιο ολοκληρώθηκε με μια ομαδική συζήτηση με συντονιστή τον Αναστάσιο Κουκουτά γύρω από τις ιδέες και τις αξίες της δημοκρατίας, την εξέλιξη της έννοιας της αρένας, τους χώρους μέσα στους χώρους, την οικονομία του βλέμματος και τη σημασία του μομέντουμ, της δυναμικής της στιγμής και της ορμής.

Παρασκευή, 03/02 @Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, ΤΚ 104 47)
14:30-17:30 Open Studio: Alexandra Waierstall
18:00 – 20:00 Artist Talk: Alexandra Waierstall σε συζήτηση με τον Αναστάσιο Κουκουτά

Γεννημένη στην Αγγλία και μεγαλωμένη στην Κύπρο, η Alexandra Waierstall είναι χορογράφος και εικαστική καλλιτέχνιδα με έδρα το Ντίσελντορφ και δεκαπενταετή καλλιτεχνική εμπειρία. Οι εννοιολογικά και σωματικά λεπτομερείς, χειροποίητες έρευνές της εκφράζονται μέσα από χορογραφίες, εγκαταστάσεις, ταινίες, καταστάσεις, ήχους, κείμενα και εικόνες. Προσεγγίζει τη χορογραφία ως ένα όχημα για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και γνώσεων που διευκολύνουν τη συμβίωση μέσα από τη σύνδεση σωμάτων, μορφών ζωής και περιβαλλόντων. Η χορογραφία ως πρακτική, ως πράξη ενδυνάμωσης, ως ένας τρόπος να φανταστούμε και να εφεύρουμε τον κόσμο από την αρχή. Το έργο της προωθεί μιας μορφή ριζοσπαστικής παρατηρητικότητας σε διάφορα πλαίσια, όπως θέατρα, γκαλερί, μουσεία, έντυπα και δημόσιους χώρους. Το έργο της έχει παρουσιαστεί στους ακόλουθους χώρους τέχνης: Μουσείο του Λούβρου, στο πλαίσιο της FIAC (Παρίσι)· SadlerWells (Λονδίνο)· εθνική σκηνή χορού της Νορβηγίας Dansens Hus, Όσλο· θέατρο Künstler haus Mousonturm (Φρανκφούρτη)· Crossing Festival (Πεκίνο)· Fringe Festival (Σανγκάη)· Διεθνές Φεστιβάλ της Σεούλ· εθνική σκηνή χορού Dansens Hus, Στοκχόλμη· Sesc Pompeia (Σάο Πάολο)· Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης De Pont (Τίλμπουρχ Ολλανδίας)· Kunsthalle Mannheim (Γερμανία)· Μουσείο Bauhaus στη Βαϊμάρη κ.ά. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Σύνολο Χορού της Ουαλίας και με την ομάδα tanzmainz του Εθνικού Θεάτρου του Μάιντς. Το χορογραφικό της έργο έχει επιλεγεί και υποστηριχτεί από δίκτυα όπως τα AerowavesModul DanceIDEE– Πρωτοβουλίες στο πεδίο του Χορού Ευρωπαϊκών Ανταλλαγών, καθώς και το δίκτυο ChinAmoves. Από το 2017, το κέντρο σύγχρονου χορού tanzhaus nrw στη Γερμανία είναι σταθερός συμπαραγωγός της δουλειάς της.

Ο Αναστάσιος Κουκουτάς είναι θεωρητικός του χορού, δραματουργός και αρθρογράφος. Σπούδασε Επιχειρησιακή έρευνα και επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Πολιτιστική διαχείριση των παραστατικών τεχνών στην Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bocconi), Εθνομουσικολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα Ελληνικός μουσικός πολιτισμός και εκπαίδευση). Έχει συνεργαστεί, στον εκδοτικό τομέα, με καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Φεστιβάλ Δημήτρια, τον ΟΜΜΑ κ.ά. Έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος δραματουργίας σε παραστάσεις θεάτρου και χορού (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, Arc for Dance Festival, Θέατρο Πόρτα κ.ά.). Αρθρογραφεί συστηματικά, ως θεωρητικός του χορού, στις διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης dancepress.gr, springbackmagazine.com, artivist.gr και διδάσκει Ιστορία του Χορού στην επαγγελματική σχολή ΑΚΤΙΝΑ. Τέλος, ως περφόρμερ έχει εμφανιστεί σε έργα των Ντενίς Σαβαρί (Προλεγόμενα ΕΜΣΤ, 2016), Βιρτζίλιο Σιένι (Μπιενάλε Χορού της Βενετίας, 2016), Πιέρ Μπαλ-Μπλανκ (documenta14, 2017), Ντόρα Γκαρθία (Μέγαρο Μουσικής, 2018) κ.ά. Ο Αναστάσιος Κουκουτάς ήταν μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το 2ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) της ARTWORKS για το πεδίο του Χορού μαζί με την Ερμίρα Γκόρο και τον Χρήστο Παπαδόπουλο.