Liquid Junctions / MEDITERRANEA 19 x ARTWORKS

04.06.21 @ 19:00

SNFCC

Χαρά Στεργίου, Music for Logistical Populations: A DJ Lecture, 2019, περφόρμανς, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Εύα Παπαμαργαρίτη, As they were drifting away, their bodies turned into waves, 2021, video still, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Βαλίνια Σβορώνου, Endymion Poster Hidden Artefacts from the App, 2020, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρης Τσίγκανος (Latent Community), Ocean is future, έργο σε εξέλιξη, 2021, video still, ευγενική παραχώρηση των καλλιτεχνών

How to move like the ocean, 2020, Courtesy of Temitope Ajose-Cutting, Quinn Latimer and TBA21–Academy. The video is under Creative Commons license.

Dome, Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, Φωτογραφία: Aνδρέας Σιμόπουλος

Liquid Junctions, MEDITERRANEA 19 x ARTWORKS

H ARTWORKS, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), συνεργάζεται με την Μπιενάλε Νέων Δημιουργών – MEDITERRANEA 19 School of Waters, διοργανώνοντας δράσεις με τίτλο Liquid Junctions. Οι δράσεις αυτές είναι μέρος του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε Digital Swamp, το οποίο λαμβάνει χώρα σε διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα της Μεσογείου, ενεργοποιώντας συζητήσεις γύρω από τις θεματικές της Μπιενάλε.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 19.00, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε με στόχο τη διάχυσή της σε άλλες πόλεις της Μεσογείου, η ARTWORKS πραγματοποιεί δημόσια εκδήλωση στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, υποστηρίζοντας και αναδεικνύοντας τους SNF ARTWORKS Fellows που έχουν επιλεχθεί να λάβουν μέρος στη Μπιενάλε (Ιώνιαν Μπισάι, Εύα Παπαμαργαρίτη, Βαλίνια Σβορώνου και Χαρά Στεργίου). Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί DJ lecture της Χαράς Στεργίου, performative ανάγνωση από την Quinn Latimer και παρουσιάσεις των έργων των Εύα Παπαμαργαρίτη, Βαλίνια Σβορώνου, Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρης Τσίγκανος).
Η MEDITERRANEA 19 School of Waters, από τις 15 Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Σαν Μαρίνο τα έργα 70 καλλιτεχνών από 21 χώρες της Μεσογείου. Η MEDITERRANEA 19 School of Waters φαντάζεται τη Μπιενάλε ως ένα συλλογικό εργαλείο για την αποδόμηση των στερεοτύπων που προέρχονται από την ευρωκεντρική ερμηνεία της περιοχής της Μεσογείου, εστιάζοντας στην υλική και συμβολική φύση του νερού, από γεωπολιτική αλλά και οικολογική οπτική. Πρόκειται για μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε εκ νέου τη ρευστότητα που κατέστησε τη Μεσόγειο έναν πολύμορφο τόπο συνύπαρξης μορφών ζωής και διαδικασιών παραγωγής γνώσης.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εστιάζουν στη σχέση οικολογίας και φεμινισμού. Αντλούν έμπνευση από τη μυθολογία, την επιστημονική φαντασία, τη νεότερη ιστορία και μέσα από το πρίσμα των πολύπλοκων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αμφισβητούν την ανθρώπινη υπεροχή και επανεξετάζουν τους τρόπους παραγωγής γνώσης.

Η διεπιστημονική πρακτική της Χαράς Στεργίου επικεντρώνεται στο σημείο συνάντησης της επιστημολογικής και καλλιτεχνικής έρευνας. Tα DJ Lectures της Στεργίου είναι υβριδικές αφηγηματικές τεχνικές για την μετάδοση ιστοριών, γεωγραφιών και ταυτοτήτων που βασίζονται στην μη-τοπικότητα και μπορούν να θεωρηθούν ως “ραδιοφωνικά γεγονότα αποκλίνουσας εθνομουσικολογίας”.

Η Εύα Παπαμαργαρίτη χρησιμοποιεί time-based μέσα, τυπώματα και δημιουργεί γλυπτικές εγκαταστάσεις που διερευνούν τη σχέση μεταξύ ψηφιακού χώρου και υλικότητας. Η Παπαμαργαρίτη επικεντρώνεται στις έννοιες της ρευστότητας, της κίνησης, της μεταμόρφωσης, της εμπλοκής μεταξύ σωμάτων και του ίχνους που αφήνουν καθώς επιπλέουν, βυθίζονται, διασκορπίζονται, μέσα και έξω από το νερό.

Το έργο του καλλιτεχνικού διδύμου Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρης Τσίγκανος), συνδυάζοντας την επιτόπια έρευνα και το εικαστικό βίντεο, επικεντρώνεται στην ανίχνευση και την ανάδειξη ιστοριών κοινωνικής, πολιτικής και οικολογικής δικαιοσύνης που αγνοούνται από την κυρίαρχη αφήγηση ή αλλοιώνονται από αυτή. Περιλαμβάνει τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο γίνονται αντιληπτές μέσα σε νέα αφηγηματικά πλαίσια.

Η πρακτική της Βαλίνιας Σβορώνου περιλαμβάνει κείμενο, κινούμενη εικόνα, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, έντυπες εκδόσεις και γλυπτικές εγκαταστάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την έμφυλη διάσταση του βλέμματος, η καλλιτέχνιδα, παίζει με τα όρια παρατηρητή και παρατηρούμενου. Χρησιμοποιώντας αναφορές από την λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας και την μυθολογία, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ενθύμησης και διήγησης ιστοριών μέσα από μη κυρίαρχες οπτικές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η προσκεκλημένη κριτικός και ποιήτρια Quinn Latimer θα κάνει performative αναγνώσεις με βάση το έργο της The Samos Lecture (Like a Woman: Essays, Readings, Poems). Σε μια σύνθεση μεταξύ της σελίδας του βιβλίου και της ζωντανής performance, η Latimer εξετάζει ζητήματα γενεαλογίας και επιρροής, επισφάλειας και προνομίου του χώρου δράσης καθώς και φεμινιστικών οικονομιών γραφής, ανάγνωσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παρουσιάζει επίσης το έργο βίντεο How to Move Like the Ocean (Liquefaction, Lubrication & Expansion in Twelve Easy Steps) που δημιούργησε σε συνεργασία με την Temitope Ajose-Cutting, το 2020. Οι καλλιτέχνιδες θέτουν μια σειρά ερωτημάτων. Σε περιόδους απομόνωσης, Τι μας λείπει; Πώς μαθαίνουμε; Τι είναι ένα σώμα και τι είναι ένα σώμα νερού;

Η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών – MEDITERRANEA 19 School of Waters διοργανώνεται με τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού BJCEM-Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée (Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου) και της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο (Κρατική Γραμματεία για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο, Πολιτιστικές Υπηρεσίες και Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο). Θα φιλοξενηθεί στο Σαν Μαρίνο από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2021 και θα φέρει κοντά νέους καλλιτέχνες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Επικεφαλής επιμελητές: Alessandro Castiglioni, Simone Frangi
Επιμελητική ομάδα: Ντενίζ Αραούζου, Giulia Colletti, Πάνος Γιαννικόπουλος, Giulia Gregnanin, Θεόδουλος Πολυβίου, Αγγελική Τζωρτζακάκη, Νικόλας Βαμβουκλής

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διά της Διεύθυνσης Νεολαίας, όπως και ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελούν ιδρυτικά μέλη της BJCEM υποστηρίζοντας την ελληνική παρουσία στον θεσμό της Μπιενάλε.

Liquid Junctions: MEDITERRANEA 19 Young Artists Biennale – School of Waters x ARTWORKS | SNFCC

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Σημεία προπώλησης δελτίων εισόδου:

  • ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services εδώ
  • τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

Aναλυτικό Πρόγραμμα:

19.00 – Εισαγωγή από τις διοργανώτριες/τες ARTWORKS & επιμελητές MED19
19.15 – Προβολές και σύντομη εισαγωγική επεξήγηση από τους καλλιτέχνες
Βαλίνια Σβορώνου, Endymion (ελληνικά)
Εύα Παπαμαργαρίτη, As they were drifting away, their bodies turned into waves (αγγλικά)
Latent Community, NEROMANNA (ελληνικά με υποτίτλους στα αγγλικά)
Latent Community, Ocean is future (work in progress)
Quinn Latimer, How to move like the Ocean (αγγλικά)
20.15 – Quinn Latimer reading performance of The Samos Lecture (στα αγγλικά)
20.45 – Χαρά Στεργίου – DJ Lecture Listening to an Elusive Geography (στα ελληνικά)