Η ταινία “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” της Collectif MASI ΚΑΙ ΤΟΥ JOSHUA OLSTHOORN στο πλαίσιο του προγράμματος “Μυστήριο 176: Ημέρες Κινηματογράφου”

14.04.24 @ 20:00

Cine ΕΛΕΥΣΙΣ

Η ταινία Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί φέρνει στην οθόνη το κοινωνικο-μυθολογικό γλυπτό της Collectif MASI που δημιουργήθηκε με και για τους κατοίκους της Ελευσίνας, τον Ιούνιο του 2023 στο πλαίσιο της ΕΛΕΥΣΙΣ 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η σκηνοθεσία είναι της Collectif MASI (Μαντλέν Ανηψητάκη & Simon Riedler) και του Joshua Olsthoorn, με την οικονομική υποστήριξη των Γαλλικών Ινστιτούτων Ελλάδας και Παρισιού.

Η Περσεφόνη, θεά του Κάτω Κόσμου και του κύκλου των εποχών, που γιορταζόταν στην αρχαιότητα κατά τη διάρκεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων, αναβιώνει ως κόκκινο χαλί. Η Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί εμφανίζεται, εξαφανίζεται, ξεδιπλώνεται και περιπλανιέται στη σύγχρονη Ελευσίνα. Σε συλλογικές παραστάσεις, υπό τους ήχους της τρομπέτας του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, μεταφέρεται με χέρια, πόδια και κεφάλια από γειτονιά σε γειτονιά. Με τελετουργικές κινήσεις, κάτοικοι από διαφορετικές γειτονιές και διαφορετικές καταβολές ξαναγράφουν τον μύθο της Περσεφόνης· το δε κόκκινο χαλί, από αριστοκρατικό σύμβολο προορισμένο για θεούς μετατρέπεται σε σύμβολο ισότητας και ενότητας.

Η πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου στις 8 μ.μ. στο Cine ΕΛΕΥΣΙΣ, Ελευθερίου Βενιζέλου 45 στην Ελευσίνα. Η ταινία είναι στην Ελληνική γλώσσα και θα έχει αγγλικούς υπότιτλους. Διάρκεια 70′.

Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Μυστήριο 176: Ημέρες Κινηματογράφου” του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ELEUSIS2023.

Δείτε το τρέηλερ εδώ :

* H Mαντλέν Ανηψητάκη είναι SNF ARTWORKS Fellow 2020