ΕΙΡΗΝΗ ΦΟΥΝΤΕΔΑΚΗ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-NOEMΒΡΙΟΣ 2022

SAHA ASSOCIATION, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 

H Ειρήνη Φουντεδάκη (SNF ARTWORKS Fellow 2020), ανεξάρτητη επιμελήτρια και συγγραφέας, συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας επιμελητών του οργανισμού SAHA Association με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο φιλοξενίας της από τον οργανισμό, η Ειρήνη πέρασε 6 εβδομάδες (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2022), όπου συνέχισε την έρευνά της πάνω σε ζητήματα που σχετίζονται με την επιμελητική της πρακτική.

Τα τελευταία χρόνια, η Ειρήνη αναπτύσσει επιμελητικά σχέδια και προγράμματα για ιδρύματα σύγχρονης τέχνης όπως το SAVVY Contemporary και το Sinema Transtopia, που προάγουν φεμινιστικές διασπορικές προοπτικές μέσω της κινούμενης εικόνας. Οι επιμελητικές της πρακτικές παίρνουν διάφορες μορφές: εκθέσεις, προβολές ταινιών, εκδόσεις, αλλά και συναντήσεις συλλογικής ανάγνωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα εξέλιξη των γεγονότων στον τομέα των έμφυλων δικαιωμάτων, την επικύρωση της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης στις 20 Μαρτίου 2021 από την Τουρκία, αλλά και την έλλειψη ενός εθνικού αρχείου ταινιών το οποίο θα μπορούσε να συντελέσει στην προώθηση του έργου των γυναικών καλλιτεχνών οπτικοακουστικής τέχνης στην Τουρκία, η έρευνα της Ειρήνης επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός αντι-αρχείου που συγκεντρώνει γυναίκες καλλιτέχνιδες και σκηνοθέτιδες με έδρα την Τουρκία. Με βάση τις σχέσεις και το έργο που έχει ήδη γίνει από τοπικούς επαγγελματίες, η Ειρήνη ξεκίνησε συνομιλίες με καλλιτέχνες και επιμελητές μέσα από σειρά επισκέψεων σε εργαστήρια καλλιτεχνών και συναντήσεις με μικρότερες πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες από την κοινότητα, καθώς και ιδρύματα με βάση την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Στις 12 Νοεμβρίου 2022, η Ειρήνη πραγματοποίησε μία ομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας μοιράστηκε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας στο SAHA Studio, όπως και μίλησε για την εμπειρία της ως ανεξάρτητης επιμελήτριας μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα φιλοξενίας SAHA Studio υποστηρίζεται από την ARTWORKS και τον ιδρυτικό δωρητή της, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η Ειρήνη Φουντεδάκη στο SAHA Studio, Κωνσταντινούπολη

Η Ειρήνη Φουντεδάκη με τους Can Küçük και Burcu Yağcıoğlu στο SAHA Studio, Kωνσταντινούπολη

Η Ειρήνη Φουντεδάκη με την ομάδα της SAHA. Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Ece Yakutlu, Simay Teomete, Ειρήνη Φουντεδάκη και Serra Yentürk

Η Ειρήνη Φουντεδάκη στο SAHA Studio, Κωνσταντινούπολη

Ομιλία της Ειρήνης Φουντεδάκη, SAHA Studio, 12 Νοεμβρίου 2022

Ομιλία της Ειρήνης Φουντεδάκη, SAHA Studio, 12 Νοεμβρίου 2022