Overview Effect – Encountering the Cosmos

01.11.19

MOMus – Experimental Center for the Arts

Overview Effect – Encountering the Cosmos

Untiltled, Pavlos Tsakonas

H έκθεση Overview Effect: Encountering the Cosmos, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, μας παρακινεί σε μια συναρπαστική και εξόχως αναζωογονητική παράλληλη ανάγνωση των κινούμενων και των ακίνητων εικόνων.

Το Φαινόμενο της «Πανοραμικής εντύπωσης (Overview Effect)», το οποίο έκανε τους αστροναύτες να δουν τη Γη ως μια ολότητα χωρίς σύνορα, μια κοινή εστία χωρίς διαφορές, καθώς και οι φόβοι, οι ελπίδες, η ουτοπία, η πραγματικότητα και η απογοήτευση που πηγάζουν από αυτό, αποτελεί τη συνδετική ύλη που συγκρατεί και συγκροτεί τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 60ού Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι ταινίες αυτές ανατέθηκαν σε ισάριθμους νέους Έλληνες καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους ανέλαβε να σχολιάσει και από μία και να φιλοτεχνήσει ένα πρωτότυπο έργο με απόλυτη ελευθερία και χωρίς κανένα περιορισμό στα υλικά, το ύφος και την τεχνοτροπία. Η μοναδική οδηγία που τους δόθηκε από το Φεστιβάλ ήταν να μελετήσουν το φαινόμενο της «Πανοραμικής εντύπωσης» και να δουν τις ταινίες μέσα από το πρίσμα του, ενεργοποιώντας την διαδικασία ανάδειξης του μη ορατού.

5 SNF ARTOWORKS Fellows συμμετέχουν στην έκθεση. Αναλυτικά συμμετέχουν οι:
Μανώλης Λεμός(Fellow 2018), Βιργινία Μαστρογιαννάκη(Fellow 2019), Παύλος Τσάκωνας (Fellow 2018), Πάνος Κομπής(Fellow 2018), Δέσποινα Φλέσσα (Fellow 2018)

Eπίσης συμμετέχουν οι:
Αλέξης Βασιλικός, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δεληδήμος, Μαριάννα Ιγνατάκη,  Ηλίας Μαμαλίογκας, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Kalos- Klio, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου,  Κωνσταντίνος Πάτσιος,  Ζωή Χατζηγιαννάκη.

Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης/ Παραγωγή & Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος