Living Networks στην Transmediale

Ομιλία

01.02.19 @ 17:30

HKW, Berlin

Η ARTWORKS Fellow Κυριακή Γονή, συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα Living Networks, που διοργανώνεται από την Transmediale, 01/02/2019.

Συμμετέχουν οι: Asia Bazdyrieva & Solveig Suess (Geocinema), Κυριακή Γονή, Jussi Parikka. Την ομιλία συντονίζει ο Jussi Parikka.

Η εικόνα της γης σήμερα διαμορφώνεται από αισθητηριακά δίκτυα πλανητικής κλίμακας. Οι τεχνολογικές υποδομές διαμεσολαβούν αυτό που μπορεί – και δεν μπορεί – να γίνει ορατό, αισθητό και αντιληπτό. Οι προκαθορισμένες συνδέσεις εντός και μεταξύ δικτύων επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους, με τα εδάφη και το φυσικό περιβάλλον. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν άλλοι σύνδεσμοι και να γίνει λόγος για διαφορετικές αφηγήσεις; Δύο έργα, το Geocinema και το Networks of Trust, ασχολούνται με αυτά τα ερωτήματα μέσω των καλλιτεχνικών τους πρακτικών και των μεθόδων έρευνας. Οι αντίστοιχες κινηματογραφικές έρευνές τους – ξεκινώντας με την ψηφιακή πρωτοβουλία της Κίνας Belt and Road – και τα υποθετικά σενάρια – εμπνευσμένα από τα προϊστορικά δίκτυα του αρχιπελάγους του Αιγαίου – υπογραμμίζουν την ανάγκη αναταραχής των ηγεμονικών γεωπολιτικών φαντασιώσεων. Διαφορετικές χρονικές στιγμές, στρώματα αντίληψης και βιωμένης εμπειρίας αγκαλιάζονται σε μια αναζήτηση πολλαπλών αναγνώσεων της γης και των δικτύων της.

Το Living Networks παρουσιάζεται ως μέρος του The New Networked Normal, με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.