Κατερίνα Κότσαλα, Αστρόπετρα, ζωγραφική σε γυαλί, 20x25x30cm, φωτογραφία: Δημήτρης Φουτρής

Κωνσταντίνος Κωτσής, A manual on how to construct a beast, Εγκατάσταση (λεπτομέρεια), 2019

Νίκη Γκουλέμα, Ψηφιακό σχέδιο, 2019

Αλέξανδρος Κακλαμάνος, 90, 2018

Οι ARTWORKS Fellows 2018 Νίκη Γκουλέμα, Κατερίνα Κότσαλα και Αλέξανδρος Κακλαμάνος, καθώς και ο Κωνσταντίνος Κωτσής ARTWORKS Fellow 2019, μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, συμμετέχουν στην έκθεση ΗΛΕΚΤΡΙΣ how to think like a mountain στη Σαμοθράκη 14-28 Ιουλίου 2019.

Η Σαμοθράκη, ακριτική και ανατρεπτική, με μια γοητεία σχεδόν ηλεκτρική, αποτελεί την πηγή έμπνευσης για την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης ΗΛΕΚΤΡΙΣ | how to think like a mountain. Καθιερωμένη εξαρχής ως ιερός τόπος, η φύση και ιστορία της, καθόλου τυχαία, συνυφαίνουν μέχρι σήμερα το μύθο της «μυστηριακής» Σαμοθράκης με την ιδιαίτερη ενέργεια. Η περίφημη φράση «Σκεφτείτε σαν βουνό» του Leopold Aldo, Αμερικανού οικολόγου που επηρέασε σημαντικά τις σύγχρονες οικολογικές προσεγγίσεις και τον διάλογο περί περιβαλλοντικής ηθικής, συντονίζεται αρμονικά με το επιβλητικό βουνό του νησιού.

Η Δήμητρα Τσιαούσκογλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιώσιμη Σαμοθράκη καλεί οκτώ καλλιτέχνες να εξερευνήσουν το νησί, δημιουργώντας εικαστικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις και εφήμερες παρεμβάσεις στο τοπίο της. Αφετηρία το Παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Θέρμα, στη βόρεια πλευρά του νησιού με την οργιώδη, σχεδόν ακραία βλάστηση. Εκεί λέγεται ότι παλιά, τους λιγοστούς μήνες που λειτουργούσε το χρόνο, τα μαθήματα γινόταν έξω στη φύση, σε ένα πνεύμα που σήμερα θα παραλληλίζαμε ελεύθερα με τη σύγχρονη τάση της «εκπαίδευσης βασισμένη στον τόπο» (place-based education). Ένα τέτοιο πλαίσιο, εγείρει σκέψεις περί περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αισθητικής και ηθικής, ιδίως σε ένα φυσικό περιβάλλον που υπαγορεύει την ενσώματη πρόσληψη του. Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Δήμητρα Τσιαούσκογλου, το εγχείρημα συνολικά διερευνά τον ρόλο της σύγχρονης εικαστικής πρακτικής έξω από το σύνηθες αστικό περιβάλλον της, και το πώς αυτή μεσολαβεί ώστε να φανταστούμε μια εναλλακτική σχέση βαθύτερης σύνδεσης του ανθρώπου μέσα στη φύση. Ακόμη, πώς το φυσικό τοπίο αποτελεί ισότιμα ένα πεδίο σκέψης και δράσης για καίρια κοινωνικοπολιτικά, περιβαλλοντικά ζητήματα. Εικαστικά, ο τόπος βιώνεται ως ένας γόνιμος χώρος, όπου φύση, ιστορία, λαϊκή παράδοση και ανθρώπινη δραστηριότητα αναβλύζουν ανεξάντλητα δυνατότητες για πειραματισμό και δημιουργία.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού του Δήμου Σαμοθράκης.

Καλλιτέχνες: Μαρίνα Βελησιώτη, Νίκη Γκουλέμα, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Κατερίνα Κότσαλα, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ελεάννα Μπαλέση, Σοφία-Χρυσάνθη Τούμπουρα, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου

Διοργάνωση: Σύλλογος Βιώσιμη Σαμοθράκη
Επιμέλεια: Δήμητρα Τσιαούσκογλου
Οπτική Ταυτότητα: Χάρης Βαλσάμης
Χώροι Διεξαγωγής & Ώρες Λειτουργίας
Παλιό Δημοτικό Σχολείο Θέρμα: Τετάρτη-Κυριακή 17.00-20.30
Λαογραφικό Μουσείο Χώρας (κατώγι): Τετάρτη-Κυριακή 19.30-22.30