Οι ARTWORKS Fellows ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Patrick Leigh Fermor

23.09.19

Oικια Patrick Leigh Fermor

Patrick Leigh Fermor House, Kardamily

Patrick Leigh Fermor House, Kardamily

Patrick Leigh Fermor House, Kardamily

Tη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Μουσείο Μπενάκη προσκάλεσε κάποιους από τους ARTWORKS Fellows (2018) στο σπίτι του διάσημου Βρετανού φιλέλληνα Patrick Leigh Fermor με αφορμή την πλήρη ανακαίνισή του.

Ο συγγραφέας Patrick και η φωτογράφος Joan Leigh Fermor είχαν αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, γεγονός που τους οδήγησε να χτίσουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Καρδαμύλη της Μάνης, στην οποία και έζησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Η οικία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη, σε στενή συνεργασία μαζί τους, και ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1996, δώρισαν την Οικία Leigh Fermor, που θεωρείται κατά γενική ομολογία ένα από τα πιο όμορφα ακίνητα στην Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό.

 Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ως Μέγας Δωρητής του έργου, υποστήριξε με δωρεά του τη μελέτη για τη χρήση, λειτουργία και βιωσιμότητα της οικίας και στη συνέχεια τις εργασίες επισκευής, με βασικό μέλημα τη διατήρηση της αρχικής φυσιογνωμίας του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου. 

Η oικία έχει αρχίσει και πάλι να υποδέχεται κόσμο, ενώ σύντομα θα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας ερευνητών και πραγματοποίησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών διοργανώσεων. 

Ευχαριστούμε πολύ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Μουσείο Μπενάκη για τη φιλοξενία!