ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ, ΕΝΝΟΙΕΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ – ΓΡΑΦΗ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΣΤ @ the National Art Museum of China (NAMOC)

27.11.18

National Art Museum of China (NAMOC)

Ο Αναστάσης Στρατάκης (ARTWORKS Fellow 2018) συμμετέχει στην έκθεση Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, Έννοιες – Εικόνες- Γραφή, που διοργανώνει το ΕΜΣΤ, στο  National Art Museum of China (NAMOC), σε συνεπιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά με την Άννα Μυκονιάτη.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο πλαίσιο του έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας ξεκίνησε μια συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC) με στόχο την ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου και των καλλιτεχνικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την παρουσίαση στην Αθήνα, στο ΕΜΣΤ, το Φθινόπωρο του 2017  της έκθεσης ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ XIEYI: Αριστουργήματα από το Μουσείο Τέχνης της Κίνας, μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ ταξιδεύει στο Πεκίνο. Στην έκθεση Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος – Έννοιες – Εικόνες – Γραφήπαρουσιάζονται περίπου 80 έργα 40 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο NAMOC από τις 27 Νοεμβρίου 2018 έως τις 17 Ιανουαρίου 2019.

Οι δύο σημαντικοί πολιτισμοί, ελληνικός και κινεζικός συνεισέφεραν σε πολλαπλά επίπεδα στη διαμόρφωση της δυτικής και ανατολικής κουλτούρας. Εκκινώντας από αυτό το δεδομένο, η έκθεση εξετάζει την μετάβαση από την έννοια στη γραφή και τη μεταφορά μέσα από το λόγο και την εικόνα, με όχημα την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης, της ιστορίας, της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Τα έργα της σύγχρονης τέχνης λειτουργούν ως διαπασών, όχι μόνο της αισθητικής και της καλλιτεχνικής παράδοσης, αλλά και του ιστορικού παρελθόντος, διυλιζόμενου από την οπτική του σήμερα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Αλέξης Ακριθάκης, Νίκος Αλεξίου, Στήβεν Αντωνάκος, Κατερίνα Αποστολίδου, Χρύσα, Αλέξανδρος Γεωργίου, Φοίβη Γιαννίση, Ντιλέκ Γουΐντσεστερ, Παύλος, Βαντίμ Ζαχάροφ, Ιλία Καμπάκοφ, Γιαέλ Κανάρεκ, Γιώργος Λαζόγκας, Μαρία Λοϊζίδου, Ματέο Λόπεζ, Βλάντο Μάρτεκ, Τζον Μπαλντεσάρι, Μπία Ντάβου, Ιράν Ντο Εσπιρίτο Σάντο, Παντελής Ξαγοράρης, Γιώργος Ξένος, Βάνα Ξένου, Δημήτρης Ξόνογλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Θόδωρος – γλύπτης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Γιώργος Σαπουντζής, Κύριλλος Σαρρής, Άγγελος Σκούρτης, Αναστάσης Στρατάκης, Κωστής (Τριανταφύλλου), Παντελής Χανδρής, Γκάρι Χιλ, Σάββας Χριστοδουλίδης, Στάθης Χρυσικόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Young-Hae Chang Heavy Industries