Creating Empathy

Ομαδικη εκθεση

30.01.19 @ 18:30

Spektrum Berlin

Η ARTWORKS Fellow Κυριακή Γονή, συμμετέχει στην έκθεση Creating Empathy,  στο Spectrum Berlin με το έργο Eternal u.inc, από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου 2019.

Στην έκθεση Creating Empathy, το Spektrum παρουσιάζει έργα που ερευνούν τη σχέση του εαυτού με άλλα άτομα και, γενικότερα, τη σχέση των ανθρώπων με άλλες μορφές ζωής. Στη νευροεπιστήμη, η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η ικανότητα να κατανοείς και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα κάποιου άλλου μέσω ενός αντικατοπτρισμού που παρέχεται από έναν ειδικό τύπο νευρώνων -νευρώνων  καθρεφτών – τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Αυτή η αντανακλαστική κατάσταση του να συναισθάνεσαι τον άλλο ως μέσο για τη διατήρηση της φύσης της σχέσης μεταξύ όντων, βεβαιώνεται μέσω της συνεχιζόμενης εξελικτικής επιτυχίας της τεχνολογίας.

Τι θα γινόταν αν οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν προσεγγίσεις για να επεκτείνουν κριτικά αυτή τη διαδικασία κατοπτρισμού μεταξύ ανθρώπων χρησιμοποιώντας μηχανές; Πότε τα εργαλεία και οι γνώσεις της τεχνολογίας και της επιστήμης αποκτούν αρκετή σημασία ώστε να καταλύουν την κοινωνική ενσυναίσθηση με νέες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μορφές; Και θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τεχνολογικά αυτή την ιδέα του να “συναισθάνεσαι το άλλο” σε μη ανθρώπινα όντα ή πράγματα;

Την έκθεση επιμελείται ο Alfredo Ciannameo για το Spectrum, σε συνεργασία με την TRANSMEDIALE.