BE WATER AGAIN

Ομαδικη Εκθεση

21.12.18 @ 19:00

Korai Project Space,Λευκωσία, Κύπρος

Πέτρος Μώρης, Spirit Structure, 2018

O Πέτρος Μώρης (ARTWORKS Fellow 2018), συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Be Water Again, στο Korai Project Space, στη Λευκωσία.

Κείμενο έκθεσης:

Το νερό είναι ανάμεσα σε σώματα και αποτελείται από σώματα, μπροστά μας και πέρα ​​από μας. Tην ίδια στιγμή είναι και αυτό σώμα. Οι δεικτικές εκφράσεις αποσταθεροποιούνται. Οι άνετες κατηγορίες σκέψης μας αρχίζουν να διαβρώνονται.
Neimanis, Α. 2012

Ρεύματα, λίμνες, ωκεανοί και σώματα, κύματα σκέψης και κινήσεις υγρών. Ιστορίες εξέλιξης της ανθρωπότητας από τη θάλασσα και πρόγονοι από τον μικρόκοσμο. Το ποσοστό του νερού στο σώμα μας. Είμαστε νερό. Και πρέπει να γινόμαστε νερό ξανά και ξανά. Αλλά ποιοι είμαστε εμείς; Αυτή η έκθεση προσπαθεί να θέσει προβληματισμούς γι’ αυτό το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Ενδιαφέρεται για ένα «εμείς», πέρα ​​από τον άνθρωπο, που ζει σχεσιακά με «άλλους», που βρίσκεται συνεχώς στη διαδικασία του γίγνεσθαι.

Η έκθεση συγκεντρώνει καλλιτέχνες που παρατηρούν μορφές κοινότητας μεταξύ ανθρώπινων και μη ανθρώπινων παραγόντων. Εξετάζοντας τρόπους ύπαρξης ανάμεσα σε κατηγοριοποιήσεις, όπως τα cyborgs – μορφές πολλαπλών γίγνεσθαι, που αποδιοργανώνουν τις κατηγορικές διακρίσεις ανθρώπου/μηχανής, φύσης/πολιτισμού, άνδρα/γυναίκας γεννημένου/τεχνητού- λειτουργεί ως πρόσκληση για να σκεφτούμε νέα είδη σωμάτων ή μη-σωμάτων ως μεσολαβητές συναισθημάτων, ευαισθησίας και ενσυναίσθησης.

Ανατρέχει στους cyborg μύθους της Dona Haraway, καλώντας μας ξαναδιαβάσουμε το γίγνεσθαι ζώο των Deleuze-Guattari ως αλληγορία για να κατανοήσουμε την υβριδική ύπαρξή μας. Τα έργα που παρουσιάζονται ενθαρρύνουν συμμαχίες που βασίζονται σε απρόσμενες συγγένειες και τονίζουν στιγμές και αποφάσεις που καθιστούν αυτές τις συγγένειες δυνατές.  Η αγέλη που επιλέγουμε, τα σώματα μας όταν χορεύουν, τα τέρατα που θέλουμε να είμαστε, εμείς ως μόρια-ελάχιστα συστατικά μιας ένωσης.

Επιμέλεια:
Πάνος Γιαννικόπουλος & Θεόδουλος Πολυβίου

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Maurizio Bongiovanni, George Henry Longly, Theo Michael, Λητώ Κάττου, Ορέστης Λαζούρας, Ελένη Μπαγάκη, Πέτρος Μώρης, Ελένη Οδυσσέως, Αναστασία Παύλου, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης

Διάρκεια έκθεσης:
21.12.2018-11.01.2019