Αύγουστος Βεϊνόγλου: Σταθμός Οπισθοδρόμησης

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

24.05.18 @ 20:00

Elika Gallery, Αθήνα

Στην πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Elika, ο Αύγουστος Βεϊνόγλου, επαναπροσδιορίζει τον εκθεσιακό χώρο ενσωματώνοντας στη γκαλερί αρχιτεκτονικά στοιχεία μιας υπόγειας σήραγγας. Έναρξη – αφορμή αποτελεί το άρρηκτα συνδεδεμένο αστικό τοπίο με τις αφανείς υποδομές μιας κρυμμένης πολιτείας.

Η εγκατάσταση εστιάζει στα δίκτυα αόρατων, υπό το έδαφος αρχαιολογικών τόπων, υδραγωγείων, στα τούνελ του μετρό, καθώς και στους διαδρόμους που φτιάχνουν οι αρχαιολόγοι πάνω από τις εκσκαφές. Πρόκειται για ένα περιβάλλον αποτελούμενο από επιτοίχια και τρισδιάστατα γλυπτά, που συνδέεται με τους αστικούς μύθους της πόλης.

Ο Σταθμός Οπισθοδρόμησης σηματοδοτεί μια αλληγορική θέση απέναντι στο τι μπορεί να είναι οπισθοδρόμηση. Με μια τάση για ανασκαφή και αναμόχλευση των χωμάτων, προέκυψαν τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, σαν απολιθώματα και συμπλέγματα μηχανημάτων που παραπέμπουν σε έναν υπόγειο τεχνολογικό κόσμο. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν επικεντρώνει την προσοχή στο παρελθόν. Ειδωμένα από το μέλλον τα έργα συνομιλούν με το φθαρτό και το άφθαρτο, μετατρέπονται με φυσικά και τεχνητά υλικά σε ίχνη ενός αποδομούμενου χώρου.

Μεταξύ άλλων διακρίσεων, βραβεύτηκε πρόσφατα από την ARTWORKS ως Fellow για το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ.

Διάρκεια έκθεσης: 25.05.18 – 30.06.18