ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

20.06.18

Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου

Λεπτομέρεια έργων Μαλβίνας Παναγιωτίδη και Hypercomf

Οι ARTWORKS Fellows 2018, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου και Γιάννης Κολιόπουλος – Πάολα Παλαβίδη (ως Hypercomf), συμμετέχουν στην έκθεση Αστερισμοί στο χώμα, στο Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου, 20.06.2018 – 02.09.2018.

Με επίκεντρο το αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων, των Κουφονησίων και της Κέρου –άγονη γη και ταυτόχρονα εύφορος αρχαιολογικά τόπος–, η έκθεση αναπτύσσεται επιμελητικά με κέντρο αναφοράς το ‘αρχαιολογικό εύρημα’ και τη θέση του στο εκάστοτε παρόν.

Τι συμβαίνει όταν τα αντικείμενα ενός πολιτισμού μετατρέπονται σε ‘ευρήματα’, εμφανίζονται ως αποσπάσματα και πώς καθορίζεται η προσπάθεια του αρχαιολόγου να συνθέσει εκ νέου μία εικόνα;

Ποια θα είναι η θέση της σημερινής ‘αρχαιότητας’ στο μέλλον; Μέσω ποιας διαδρομής μεταφράζονται τα ευρήματα του παρελθόντος από ακαθόριστα θραύσματα ύλης σε αναγνωρίσιμα αντικείμενα και πώς επηρεάζει η ερμηνεία του αρχαιολόγου τη ματιά του θεατή;

Στην έκθεση Αστερισμοί στο χώμα παρουσιάζονται έργα εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από εννέα καλλιτέχνες, Βαγγέλης Βλάχος, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης και Κώστας Σαχπάζης.

Το αρχαιολογικό περιβάλλον της περιοχής λειτουργεί ως κίνητρο εικαστικής δημιουργίας για δύο νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ στους καλλιτέχνες Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Κώστα Ρουσσάκη. Ταυτόχρονα, η έκθεση στρέφεται στον εξωτερικό χώρο των Κουφονησίων προσκαλώντας τους επισκέπτες να περιηγηθούν και να αναζητήσουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Επιμέλεια: Ειρήνη Καλλιγά, Φάνης Καφαντάρης

Συντονισμός έκθεσης για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Στέφανος Κεραμίδας