10 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΩΝ FERMOR ΣΤΗ ΜΑΝΗ

16.10.19

Oικία Patrick Leigh Fermor

1. Νίκη Γκουλέμα
, Σκίτσο στο σημειωματάριο

2. Γιάννης Δελαγραμμάτικας
, On reflection

3. Νεριτάν Ζινζιρία
, Μυθολογία του μπλε

4. Κατερίνα Κότσαλα, Walk on Me

5. Oρέστης Μαυρούδης, BRIGHT SPECIAL LEIGH

6. Κοσμάς Νικολάου, Drowning in the Details

7. Στεφανία Στρούζα, The dark ones

8. Παύλος Τσάκωνας
, Portals

9. Cacao Rocks σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Σιμόπουλο, Σημειώσεις

Με αφορμή την πρόσφατη ανακαίνιση της οικίας του Patrick και της Joan Leigh Fermor, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Μουσείο Μπενάκη προσκάλεσαν 10 από τους Fellows στην Καρδαμύλη. Δείτε παρακάτω εντυπώσεις τους μέσα από φωτογραφίες, σημειώσεις, σχέδια και σκέψεις όπου ο καθένας μοιράζεται την προσωπική και ιδιαίτερη οπτική του.

*Το ακίνητο δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 1996, ενώ η ανακαίνιση έγινε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

———————————————————————————————–

1. Νίκη Γκουλέμα

Τοπίο και αντικείμενα του σπιτιού γίνονται η αφορμή για σκίτσα στο σημειωματάριο.

“Except where their cutting edges were blurred by landslides, the mountains looked as harsh as steel. It was a dead, planetary place, a habitat for dragons. All was motionless. ”

Excerpt from: Patrick Leigh Fermor’s Mani

Απόσπασμα από τη Μάνη του Patrick Leigh Fermor

———————————————————————————————–

2. Γιάννης Δελαγραμμάτικας

on reflection, P.L.F.
βίντεο, 1′ 06” 

Το 1933 ο P.L.F. ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Λίγα ρούχα και ένας τόμος των Ωδών του Ορατίου θα τον συνοδεύσουν στις περιπλανήσεις του. 

Η Καρδαμύλη επιλέγεται ως o τόπος επιστροφής του, το ησυχαστήριο που ταξιδιωτικές εγγραφές, έντονες εμπειρίες και εσωτερικές διαδρομές θα μοιραστούν μέσα στο λογοτεχνικό του σύμπαν. 

———————————————————————————————–

3. Νεριτάν Ζινζιρία

 Μυθολογία του μπλε

Η θάλασσα ως γέφυρα που ενώνει και δεν χωρίζει: 

τα πολλά ταξίδια ενός συγγραφέα, εν περιλήψει, μέσα από τα εξώφυλλα των βιβλίων που του κρατούσαν συντροφιά.

———————————————————————————————–

4. Κατερίνα Κότσαλα

Walk on Me
2019

– βαμβακερό χαρτί, αποτύπωμα βοτσαλωτού δαπέδου, 55×25 εκ.

– 2 ακουαρέλες, χρωματική μελέτη βοτσαλωτού δαπέδου, 29×20.5 εκ.

Ο Fermor όντας περιπατητής κατασκεύασε στην αυλή της οικίας του ένα βοτσαλωτό μονοπάτι. Το Walk on Me είναι μια ”μεταφορά” του βοτσαλωτού δαπέδου που βρίσκεται στην αυλή της Οικίας Fermor, είναι το αποτύπωμα της βοτσαλωτής επιφάνειας σε βαμβακερό χαρτί. Οι ακουαρέλες αφορούν τη χρωματική μελέτη των βότσαλων που χρησιμοποιήθηκαν στο δάπεδο, που παραπέμπουν στο ιδιαίτερο ηλιοβασίλεμα της Mεσσηνιακής Μάνης.

———————————————————————————————–

5. Oρέστης Μαυρουδής

BRIGHT SPECIAL LEIGH
MINI TERES 1 SPOT
BRASS TR
H.P.  D 3W /827 40D
220-240V 50/60Hz
EN60598-1
EN60598-2-1
IP65
CE
MADE IN GREECE ’19

———————————————————————————————–

6. Κοσμάς Νικολάου

Drowning in the Details

10 εικόνες που λειτουργούν σαν γρήγορες σημειώσεις, οδηγούν το βλέμμα περιμετρικά του σπιτιού  σε σημεία που δεν ξεχωρίζουν συνήθως στην πρώτη επίσκεψή μας. 10 εικόνες μας οδηγούν να κοιτάξουμε τις σύγχρονες τεχνικές υποδομές του σπιτιού. Γρήγορα κλικ στον χώρο, μια γρήγορη περιστροφή, χαραμάδες, πρίζες και αεραγωγοί.  Μικρές λεπτομέρειες “προδίδουν” τη διακριτική ανακαίνιση, αθόρυβα μαρτυρούν τη νέα λειτουργία του σπιτιού και τελικά τους νέους ”ιδιοκτήτες”.

———————————————————————————————–

7. Στεφανία Στρούζα 

The dark ones
2019, ψηφιακά κολάζ

Τα φωτογραφικά κολάζ βασίζονται στο μοτίβο των φιδιών, που εμφανίζονται ως γκραβούρες σε διάφορα σημεία του σπιτιού, και αντιπαραβάλλονται με αντικείμενα των ιδιοκτητών του. Οι συμβολικά φορτισμένοι συνδυασμοί υπαινίσσονται ένα εσωστρεφές σύμπαν πιο κοντά στο ασυνείδητο. Μοιάζουν να αναφέρονται στις απόκρυφες όψεις των Fermor καθώς αυτοί «διανύουν» τον ολοένα πιο σύνθετο και αμφιταλαντευόμενο μεταπολεμικό κόσμο.

———————————————————————————————–

8. Παύλος Τσάκωνας

Portals
Σειρά ψηφιακά επεξεργασμένων φωτογραφιών

Οι πρώτες εντυπώσεις από δομικές επιφάνειες και λεπτομέρειες του σπιτιού των Fermor,  επεξεργασμένες χρωματικά με τη λογική του γρήγορου σκίτσου ή της σημείωσης. Το αρχικό ερέθισμα που ενεργοποιεί την περιέργεια για εμβάθυνση σε έναν έντονα περιπετειώδη κόσμο.

———————————————————————————————–

9. Cacao Rocks σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Σιμόπουλο

Κόμιξ, μελάνι και ακρυλικό σε φωτογραφίες Polaroid, 2019 (Σημειώσεις)

Αλέξανδρος Σιμόπουλος

Μια σειρά από επιζωγραφισμένες φωτογραφίες Polaroid που τραβήχτηκαν κατά την επίσκεψή μας και επεξεργάστηκαν αργότερα. Ποια είναι η απόσταση μεταξύ αφήγησης και γεγονότος;

Cacao Rocks

Αυτοσχέδιο Τηλέφωνο

Μια πετονιά ενώνει τον Πάτρικ Λη Φέρμορ και τον Παυσανία.

Έχουν ο καθένας στο αυτί του ένα ποτηράκι μίας χρήσης.

Η πετονιά πρέπει να είναι τεντωμένη για να ακούει ο ένας τον άλλον, μα πού και πού μπλέκεται σε φραγκοσυκιές, κατάρτια, εμφυλίους, όστρακα, κατσικιών κέρατα, ελαιώνες, ράχες δελφινιών και αρχαίους ναούς ή κλούβια των θεών όπως αλλιώς τους λένε.

Η ομιλία τους παρεμβάλλεται από παράσιτα, ραδιοφωνικά τζιτζικιών τζιτζίκισμα, χτύπους καρδιών, μπουρμπουλήθρες ναργιλέδων και καλοκαιρινές βροντές.

Το αυτοσχέδιο τηλέφωνο γίνεται η μνήμη μας, μαζί με όσα πια περιφρονούμε παραδομένοι στο οικουμενικό όνειρο.

Μια αρβύλα στρατιώτη στο στομάχι ενός κήτους, ο ιδρώτας μιας μαυροφορεμένης στις αλυκές, ένα βυζαντινό οικόσημο και η αντανάκλαση του ήλιου στον ασβέστη είναι αυτό που έμεινε στα μάτια μου.

Δεν πρόλαβα να κολυμπήσω γύρω απ’ τη Μερόπη όπως έκανες εσύ κάθε μέρα. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω καν αν μπορώ να το κάνω, μα ελπίζω στο μέλλον να προσπαθήσω τουλάχιστον.

Thank you Μιχάλη

Cacao Rocks