“Weaving Worlds” ομαδικη εκθεση σε επιμελεια της Δαφνης Δραγωνα

20.05.22 @ 18:00

Deree – The American College of Greece

Λίνα Θεοδώρου, Effective dreamer, 2021. Συλλογή Κωνσταντίνου Μόσχου.

Η έκθεση Weaving Worlds αποτελεί μέρος του Arts Festival που διοργανώνει η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree – The American College of Greece μεταξύ 21-27 Μαΐου, 2022. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαΐου, μεταξύ 18:00-22:00, στην Γκαλερί του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Την ημέρα των εγκαινίων θα παρουσιαστεί performance του Laptop Orchestra του Τμήματος Μουσικής του Deree.

Πώς και γιατί κάποιοι κόσμοι τελειώνουν ενώ άλλοι αναδύονται; Πώς περιπλέκονται το τέλος και η αρχή και ποιες μεταβάσεις και μεταμορφώσεις συμβαίνουν ενδιαμέσως; Ποιοι κόσμοι που τώρα χάνονται αξίζει να μείνουν στη μνήμη μας, και ποιοι που μόλις διαμορφώνονται είναι άξιοι φροντίδας;

Το Weaving Worlds είναι μία έκθεση για διαδικασίες που αφορούν στη δημιουργία και επαναδημιουργία κόσμων, όπως αυτοί απεικονίζονται, συζητούνται ή υποστηρίζονται από την τέχνη. Η εμπειρία της πανδημίας επέτρεψε να αναλογιστεί κανείς τι χάνεται σε μια συνθήκη διαρκούς επιτάχυνσης και τι μένει ακόμα να κερδηθεί σε μία περίοδο γενικευμένης κρίσης. Η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη επανεφεύρεσης ουσιωδών τρόπων συνύπαρξης σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Μέσα από τα έργα που φιλοξενεί, η έκθεση αμφισβητεί την ιδέα της ύπαρξης ενός και μόνο κόσμου και αναγνωρίζει την ύπαρξη και αλληλεξάρτηση διαφορετικών πραγματικοτήτων, αναγκών και δυνατοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης συναντιούνται πραγματικότητες, γεωγραφίες και χρονικότητες. Οι κόσμοι που παρουσιάζονται είναι μυθοπλαστικοί και πραγματικοί, ανθρώπινοι και μη ανθρώπινοι, πολιτισμικοί και φυσικοί, πορώδεις και υπό συνεχή εξέλιξη. Κάποιοι από αυτούς ισορροπούν μεταξύ θυμήσεων και ονείρων –προσωπικών ή συλλογικών– και άλλοι φανερώνουν τον ρόλο της τεχνολογίας στη διαμόρφωση ή την αποδόμηση κόσμων. Με τα έργα τους, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αμφισβητούν συμβάσεις, κατασκευές και περιορισμούς, και δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε στιγμές συνάντησης, μετάβασης και μετάλλαξης μεταξύ παλαιού και νέου με αναφορές τόσο στην παράδοση, όσο και στην ψηφιακή κουλτούρα.

Βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις, αντικείμενα και υφαντά, σχέδια και πίνακες δημιουργούν ένα ετερογενές πολυσύμπαν, όπου συνυφαίνονται αφηγήσεις, μέσα και πρακτικές από διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαργαρίτα Αθανασίου, Μαρία Βαρελά, Δημήτρης Γαβαλάς, Λίνα Θεοδώρου, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Άννα Λάσκαρη, Στέφανος Λεβίδης, Μιχάλης Λεκάκης, Σοφία Ντώνα, Δήμητρα Σκανδάλη, Πέτρος Τατσιόπουλος, Νόρι Τσουλουχά, Μάρω Φασουλή, Έφη Χαλυβοπούλου/ Tim Ward / Νίκος Φάλαγγας, Ζωή Χατζηγιαννάκη / Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Campus Novel, MAENADS (Anne Duffau / Ελένη Ικονιάδου/ Αφροδίτη Ψαρρά), Charles Hustwick, WordMord (Ονλάνια πλοκάμι)

*Οι Μαργαρίτα Αθανασίου, Μαρία Βαρελά, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Στέφανος Λεβίδης, Σοφία Ντώνα,Μάρω Φασουλή είναι SNF ARTWORKS Fellows.

Weaving Worlds
Ομαδική έκθεση σε επιμέλεια της Δάφνης Δραγώνα
ACG Art Gallery – The American College of Greece, Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή
Παρασκευή 20 Μαΐου – Σάββατο 25 Ιουνίου, 2022
Εγκαίνια: 20 Μαΐου, 2022 18:00-22:00

Οργάνωση: The Frances Rich School of Fine and Performing Arts (FRSFPA) of Deree – The American College of Greece
Μέρος του The Arts Festival 2022
Mε την υποστήριξη του: the Art History, Graphic Design, and Visual Arts Programs

Δευτέρα-Παρασκευή: 14:00-18:00, Σάββατο: 12:00-16:00