ΤΟ ΠΡΟΘΗΜΟ «ΣΥΝ»

15.05.21

Hydroexpress Project

Στον δεύτερο κύκλο του Hydroexpress Project θα αντιπαρατεθεί το μοντέλο των Kοινών με τον θεσμό της ελληνικής οικογένειας ως προς τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν αυτά τα δύο διαφορετικά πλαίσια για να επιβιώνουν, να συνυπάρχουν και να αλληλοϋποστηρίζονται τα εκάστοτε μέλη που τα απαρτίζουν. Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, συγγραφείς και αρχιτέκτονες προσεγγίζουν και αναλύουν τους τρεις βασικούς άξονες που χαρακτηρίζουν τα κοινά (αγαθό, κοινότητα, ρυθμιστικό πλαίσιο) οι οποίοι αναπαράγονται και μέσα από τον ελληνικό παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης.

Σε αυτό το κεφάλαιο, εξετάζεται η ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας, όπου μέσα από τη φροντίδα του ενός προς τον άλλο, την υποχώρηση του ενός για τις ανάγκες του άλλου δημιουργούνται ρευστά όρια ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό. Αλλά και το πως στα κοινά, τα μέλη της εκάστοτε κοινότητας εργάζονται συνήθως χωρίς ιεραρχίες προς όφελος της κοινότητας. Διερευνάται επίσης ο «κλειστός» χαρακτήρα της Ελληνικής οικογένειας, που οδηγεί τα μέλη της στο να έρχονται αντιμέτωπα με πατριαρχικά κατάλοιπα, παρεμβατική συμπεριφορά και αλληλεξάρτηση και τα κοινά που ενδυναμώνουν έννοιες και αξίες όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η φροντίδα, το δημόσιο κ.α.
Καλεσμένη στο χώρο του Hydroexpress είναι η εικαστικός Μαρία Βαρελά παρουσιάζοντας το έργο «Οικογενειακές Δομές Πεπερασμένης Κατάστασης» ενώ στην φετινή έκδοση γράφουν οι Εύα Βασλαματζή, Δάφνη Δραγώνα και οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας, καθώς και υπάρχουν έργα των Θεοδώρα Κανέλλη και Άρτεμις Παπαχρήστου.
*Το Hydroexpress Project είναι μία πρωτοβουλία της εικαστικού Μαρίνας Παπαδάκη. Ξεκίνησε το 2019 με αφορμή τη συστέγαση ενός καταστήματος υδραυλικών (ΥΔΡΟΕΞΠΡΕΣ) και του εργαστηρίου της σε μία οικία του 50’ στα Καμίνια στον Πειραιά.

Οι Μαρίνα Παπαδάκη, Μαρία Βαρελά, Εύα Βασλαματζή και Θεοδώρα Κανέλλη είναι SNF ARTWORKS Fellows.

15 Μαΐου 2021 // 13:30 – 20:00
Παξών 8, Πειραιάς
Διάρκεια Έκθεσης 16/5 – 23/5
Ανοιχτά: Σάββατο & Κυριακή 18:00 – 20:00

Εξαιτίας της επιδημικής κατάστασης από τον ιό Covid 19 η επίσκεψη στο χώρο θα γίνεται ανά δύο άτομα λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα τήρησης των αποστάσεων και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.