Συλλογικη περφορμανς “I heard them singing in the mountains” σε επιμελεια Ευας Βασλαματζη

11.05.23 @ 18:00

ΣΤΟΑ ΚΑΪΡΗ

Η συλλογική περφόρμανς “I heard them singing in the mountains” είναι μια διαδρομή στους κοινόχρηστους χώρους – καθώς και στο οπλοδιορθωτήριο του Θεόδωρου Παπαϊωάννου – της στοάς Καΐρη στο κέντρο της Αθήνας με διάθεση να την οικειοποιηθούμε και να αναστοχαστούμε μέσα από τις διάφορες ιστορίες που κρύβει. Η στοά λειτουργεί ταυτόχρονα σαν άδειο κέλυφος και σαν μικρογραφία του εμπορικού τριγώνου της πόλης, ενσωματώνοντας με διακριτούς, και μη, τρόπους τον απόηχο των αλλαγών που αυτό διαρκώς υφίσταται. Ο αρχιτεκτονικός της χώρος αποτελεί αφορμή για μια ομαδική περιήγηση πλαισιωμένη από φαντασιακά στοιχεία που αγγίζουν έννοιες και σχολιάζουν καταστάσεις όπως η τουριστικοποίηση, η νοσταλγία, η προσδοκία, η γεωγραφία, η πόλη ως ύπαιθρος σε διαρκή εξέλιξη, η συνύπαρξη του παρελθόντος και του μέλλοντος, οι πιθανότητες συλλογικότητας.

Πως ένας χώρος και η ιστορία του μπορεί να μετουσιωθεί σε μια ή περισσότερες αφηγήσεις με σκοπό αυτές να αντηχήσουν σε εμβέλεια που να ξεπερνάει τα γεωγραφικά του όρια; Η περφόρμανς είναι αποτέλεσμα μιας μεθοδολογίας συλλογικής δημιουργικής διαδικασίας και συν-σκηνοθεσίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 με τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών. Μέρος της διαδικασίας συμπεριλαμβάνει και την έρευνα γύρω από την ιστορία της στοάς και τη συνεργασία με τους ιδιοκτήτες εμπορικών μαγαζιών της στοάς, των οποίων οι αφηγήσεις αποτέλεσαν έναυσμα και έμπνευση για την υλοποίηση του έργου. Η ίδια η διαδικασία υλοποίησης αποτελεί παράλληλα μεθοδολογία και έργο που παρουσιάζεται με τη μορφή βίντεο στο υπόγειο της στοάς.

Το συλλογικό έργο “I heard them singing in the mountains” αποτελεί συνέχεια της ομαδικής έκθεσης I heard it from the valleys2 που έλαβε χώρα στο Haus N (2ος όροφος της στοάς Καΐρη) τον Οκτώβρη του 2021. Και οι δύο δράσεις είναι αποτέλεσματα της επιμελητικής έρευνας της Εύας Βασλαματζή γύρω από την ανάδειξη εκφάνσεων του καθημερινού, του παραδοσιακού και του λαϊκού στοιχείου μέσα από την παραγωγή εικαστικών έργων.

Το έργο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη των ιδιοκτητών της στοάς Καΐρη, Αλέξανδρου Δρακόπουλου και Κώστα Παπαϊωάννου, καθώς και της διαχειρίστριας της στοάς, Ελένης Πετρέκα.

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Συλλογική περφόρμανς “I heard them singing in the mountains”*
11-14.05.2023 6μμ, 7μμ
Διάρκεια: 45 λεπτά Είσοδος 3 ευρώ

Συμμετέχουν:
Larissa Araz, Εύα Βασλαματζή, Φίλια Δενδρινού, Αναστασία Δούκα, Δήμητρα Κονδυλάτου, Εύη Σούλη, VASKOS (Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης)

Σύλληψη/Επιμέλεια: Εύα Βασλαματζή

*Αναφορά στο μουσικό κομμάτι “The Valleys” του indie rock συγκροτήματος Electrelane που εμπνέεται από το ποίημα “A Letter Home” του Siegfried Sassoon. Το τραγούδι αναφέρεται στην αναμονή ενός χαμένου αγαπημένου προσώπου που μέσα από τα όνειρα μπορεί να επιστρέφει, εστιάζοντας στη δύναμη του ονείρου να τον επαναφέρουν (“We know such dreams are true.”).

Η Εύα Βασλαματζή είναι SNF ARTWORKS Fellow (2019) στο πεδίο της επιμέλειας εικαστικών εκθέσεων.