“Πλατεία με θέα – Ανανεώνοντας το αυτοείδωλο μιας πλατείας” απο τους Collectif MASI

26.11.21

Πλατεία Βικτωρίας

Η Collectif MASI (Μαντλέν Ανηψητάκη και Simon Riedler) μαζί με τους καλλιτέχνες Μελισσάνθη Σπέη και Georges Salameh παρουσιάζουν τα έργα που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου του προγράμματος φιλοξενίας ανερχόμενων καλλιτεχνών Station One AIR 2021.

Η εικαστική παρέμβαση του Collectif MASI “Πλατεία με θέα – Ανανεώνοντας το αυτοείδωλο μιας πλατείας” παρουσιάζεται στην πλατεία Bικτωρίας από τις 26/11/2021 έως και τις 3/12/2021. Το άγαλμα «Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν», σπάει τη σιωπή του! Μιλάει για τη ζωή του, τις ρίζες και τις μετακινήσεις του, τις σφαίρες που δέχτηκε. Μοιράζεται τις σκέψεις του για τους σημερινούς θαμώνες της πλατείας. Μέσω ζωγραφικών και γλυπτικών εγκαταστάσεων δημιουργούμε ένα αντι-μνημείο, προκαλώντας το υπάρχον άγαλμα να ξαναδεί το μύθο του υπό το πρίσμα της σύγχρονης πραγματικότητας της πλατείας Βικτωρίας. Εκεί εγκαθιστούμε μια υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής, προσβάσιμη σε όλους, με σεντόνια-πίνακες τοποθετημένα στα γύρω μπαλκόνια. Στην ίδια την πλατεία, τοποθετούμε τέσσερα γλυπτά που “ζωντανεύουν” κάθε φορά που κάποιος ανεβαίνει σ’αυτά για να δει καλύτερα τα σεντόνια-εκθέματα. Από αυτό το σημείο θέασης, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το έμβιο βλέμμα συμπίπτει με εκείνο του αγάλματος. Το άγαλμα ζωντανεύει μέσα απ’ τα μάτια των ζωντανών-γλυπτών ενώ εκείνα αναστοχάζονται για όλα όσα είδε το άγαλμα μέσα στο πέρασμα του χρόνου, χωρίς να μπορεί να μιλήσει γι’ αυτά.

Πρόγραμμα του Station One AIR II

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου
11:00-17:30 | Τοποθέτηση έργων στην πλατεία με τη βοήθεια των κατοίκων | Πλατεία Βικτωρίας
17:30-20:00 | Παρουσίαση 4 γλυπτών στην πλατεία | Πλατεία Βικτωρίας

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου
16:30 | Πομπή με τους κατοίκους, Collectif MASI | Ελπίδος 13, Αθήνα
Το καλλιτεχνικό duo Collectif MASI καλεί την κοινότητα να αλληλεπιδράσει με τα γλυπτά, που δημιούργησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Station One AIR, από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στην πλατεία Βικτωρίας (από τις 11:00 μέχρι τις 19:00 όλες τις μέρες εκτός την Τρίτη 30 Νοεμβρίου που θα είναι από τις 14:00 μέχρι τις 22:00).

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου
21:00 | Performance «Hippodamia Rising» από το έργο της Μελισσάνθη Σπέη | Ελπίδος 13, Αθήνα
Η performer Ελένη Παπαϊωάννου θα αλληλεπιδράσει με τα έργα/αντικείμενα της Μελισσάνθης Σπέη. Λαμβάνοντας ως σημείο αφετηρίας το μύθο της Ιπποδάμειας, η επιτέλεση της θα αποτελέσει ένα σχόλιο για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του σήμερα.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου
20.00 | Προβολή του βίντεο «Ιπποδάμεια» του Georges Salameh | Ελπίδος 13, Αθήνα
20:30 | Δημόσια συζήτηση με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες | Ελπίδος 13, Αθήνα
Το duo Collectif Masi, η Μελισσάνθη Σπέη και ο Georges Salameh συζητούν με τους φίλους του VSP για την εμπειρία τους στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Station One AIR. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την προβολή του βίντεο του Γιώργου Σαλαμέ.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας ανερχόμενων καλλιτεχνών Station One AIR 2021 με θέμα «Η Ιπποδάμεια εντός Πλαισίου» εστίασε στο νεοκλασικό άγαλμα του Johannes Pfuhl που κοσμεί την Πλατεία Βικτωρίας. Μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στην πλατεία Βικτωρίας οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μία εστία διαπολιτισμικής ανταλλαγής και οικοδόμησης κοινότητας. Παράλληλα, ανέπτυξαν μία ευρέως εφαρμοζόμενη μεθοδολογία αξιοποίησης αμφιλεγόμενων αγαλμάτων και δημόσιας τέχνης για την διευκόλυνση του προβληματισμού και διαλόγου μεταξύ πολυπολιτισμικών κοινοτήτων γύρω από ζητήματα ιστορίας, ταυτότητας και «ανήκειν».

Το Station One AIR για νέους καλλιτέχνες επιθυμεί να προωθήσει την ανάπτυξη κοινοτικών συμμετοχικών εικαστικών πρακτικών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Victoria Square Project και την «Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI)» στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και υποστηρίζεται από τους Counterpoints Arts και Outset Contemporary Art Fund.

*Η Μαντλέν Ανηψητάκη είναι SNF ARTWORKS Fellow στο πεδίο των εικαστικών