Ομαδικη ΕΚΘΕΣΗ “Beyond Fear”

15.07.23 @ 20:00

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού - Ι.ΤΗ.Π

Ελίνα Νιάρχου

Hypercomf

Ο φόβος, είναι μια εμπειρία που μας θυμίζει ότι τελικά είμαστε ζώα.

Η αδρεναλίνη ρέει στο σώμα μας, οι καρδιές μας χτυπούν και ο ιδρώτας ξεχύνεται από το μέτωπο όταν αισθανόμαστε απειλή για την ευημερία μας. Η νευρωνική επιστήμη και η βιοχημεία πίσω από όλα αυτά είναι περίπλοκη, αλλά το καθαρό αποτέλεσμα είναι πολύ απλό: ο φόβος μας βοηθά να επιβιώσουμε.

Ο Zygmunt Bauman στο βιβλίο του ‘Ρευστός Φόβος’ αναλύει την ευρεία διείσδυση του φόβου στη σύγχρονη δυτική ζωή και τις συνέπειές της. Στο ίδιο μοτίβο τάσσονται και οι θεωρίες του Ulrich Beck σχετικά με τον κινδυνο και τις ανασφάλειες που γεννούν οι επιταχυνόμενες κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές. Σε μια τέτοια εποχή, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης στις κοινωνικές δομές και σχέσεις το ατομο βρίσκεται πλέον μόνο απεναντι σε πολυπλοκα ζητηματα τα οποια αδυνατεί να κατανοήσει πόσο μάλλον να διαχειριστεί.

Ανίκανοι πια να επιβραδύνουν το ρυθμο των αλλαγών, ακόμα και να προβλέψουν την κατεύθυνσή τους, τα άτομα εστιάζουν την προσοχή τους σε πράγματα που νιώθουν ότι μπορούν να ελέγξουν. Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, της επαφής με βακτήρια, της κατανάλωσης λιπαρών τροφών, η χρήση biometrics, η ‘προστασία’ με τη χρήση καμερών, η οχύρωση σε περιφραγμένες κοινότητες αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα. Με άλλα λόγια, ο φόβος έχει μετατεθεί από την περιοχή της υπαρξιακής ασφάλειας στην περιοχή της προστασίας του εαυτού.

Η έκθεση ‘Beyond Fear’ εξετάζει τις συνθήκες και τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιείται η παραπάνω μεταθεση, την οποία θα προσπαθήσουν να αποτυπώσουν δεκαοκτώ 18 καλλιτέχνες που ζουν και παράγουν έργο στην Αθηνα και στη Τήνο.

H Τήνος, είναι ένας τόπος που φαινομενικά προστατεύει τους κατοίκους του από τους κινδύνους της αστικής ζωής. Η ζωή εδώ υπολείπεται της αγωνίας που διατρέχει ένα αστικο τοπίο και ο ‘άλλος’ άνθρωπος δεν είναι απαραίτητα απειλή. Η μήπως όχι; Μήπως ο φόβος υπάρχει και εδώ, ενώ το ανθρώπινο σώμα, οι κοινωνικοί δεσμοί, η ασφάλεια και η τεχνολογία γίνονται απλώς αντιληπτά με διαφορετικό τρόπο;

Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτελέσει μια συνάντηση μεταξύ γεωγραφικά διαφοροποιημένων βιωμάτων της ίδιας εμπειρίας και να αποτελέσει την βάση για εναν διάλογο μεταξύ της καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας και της Τήνου.

Beyond Fear
Οργάνωση επιμέλεια @un.processedrealities

Συμμετέχουν:

Anna Gonzalez Noguchi, Barrato-Mouravas, Μπάυρον Καλομαμάς, Christina Mot, Δημήτρης Ταμπάκης, Ευαγγελία Νιάρχου, Hypercomf, James Fuller, Lacombe Zeremy, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Κωνσταντίνος Λιανός, Λευτέρης Ναύτης, Μαριάννα Κολλίρη, Νίκη Δανάη Χανια, Ορίονας Μαρανγκοζιάν, Ριχάρδος Φόσκωλος, Serapis Maritime, Γιάννης Σκλαβούνος, Γιάννης Βούλγαρης

Επιμέλεια: Un Processed Realities
Γραφιστικός Σχεδιασμός ESTO Association
Visuals Μαρκέλλα Βγιάλα Markela Bgiala

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

*Μπάυρον Καλομαμάς, Ευαγγελία Νιάρχου, Πάολα Παλαβίδη & Ιωάννης Κολλιόπουλος Paola (μέλη της ομάδας Hypercomf), Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Μανώλης Δασκαλάκης-Λαιμός & Κρίνη Δημοπούλου & Δήμητρα Δημοπούλου (μέλη της ομάδας Serapis Maritime) είναι SNF ARTWORKS Fellows.