Μystery 166: “State of Emergency”, Αθανάσιος Κανάκης

08.09.23 @ 19:00

Παλαιό Μηχανουργείο / Φιλομήλα 3 (Καραϊσκάκη και Κανελλοπούλου), EΛΕΥΣΙΝΑ

Ο Αθανάσιος Κανάκης (SNF ARTWORKS Fellow 2022) εκθέτει στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από τις 8 Σεπτεμβρίου 2023 σε ένα παλιό μηχανουργείο (Φιλομήλα 3, Καραϊσκάκη και Κανελλοπούλου, Ελευσίνα) την εγκατάσταση με τίτλο State of Emergency (2023), ένα έργο που αναφέρεται στο καταστροφικό γεγονός της ιστορικής πλημμύρας των δυτικών προαστίων της Αττικής το 2017 μέσα από τα αποτυπώματα της προσωπικής εμπειρίας του καλλιτέχνη και της οικογένειας του στη γενέτειρά του και πληγείσα περιοχή, Μάνδρα.

To έργο συνιστά μια εύθραυστη μνημειακή τοπογραφία, υποκείμενη σε διαρκείς, απειλητικές δονήσεις, ευαίσθητη στις εξωτερικές δυνάμεις που αλλάζει καθημερινά, φθείρεται, αποκτά ρωγμές, τμήματά του καταστρέφονται. Τι θα απομείνει μετά την καταστροφή-έκθεση; Πώς γεμίζει ο χώρος μεταξύ αυτού που πασχίζουμε να διασώσουμε και αυτού που τελικά κατορθώνει να επιβιώσει; Στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τα πάντα επιστρέφουν σε μια ενιαία οργανική ύλη: το έμβιο, το ανθρώπινο υλικό, όλα ένας όγκος που διεκδικεί την επιβράδυνση του κύκλου της ύπαρξής του.

Στο State of Emergency σκηνογραφείται η κορύφωση ενός εν εξελίξει δράματος: το ξέσπασμα της φυσικής καταστροφής, εκείνη ακριβώς η στιγμή της κήρυξης εκτάκτου ανάγκης, όταν τα υπόλοιπα φυσικά στοιχεία αποτελούν απειλή για το ανθρώπινο, όταν ο οικείος χώρος μεταμορφώνεται σε πεδίο απειλής. Η τραγική συνειδητοποίηση μιας προαποφασισμένης μαζικής υποχώρησης: της επώδυνης διχοτόμησης ενός ολιστικού οικοσυστήματος στο αφόρητα απλουστευμένο αντιθετικό ζεύγος «άνθρωπος-φύση». Η ανάμνηση του τραύματος ενός βίαιου αποχωρισμού, της αίσθησης ότι πραγματικά μας λείπει όταν ήμαστε «ένα».

Κείμενο: Χριστίνα Πετκοπούλου

Πληροφορίες:
Ημερομηνίες: 8 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, 2023
Εγκαίνια: 8 Σεπτεμβρίου, 19:00
Επίσημα Εγκαίνια: 13 Σεπτεμβρίου, 19:00
Χώρος: Παλαιό Μηχανουργείο / Φιλομήλα 3 (Καραϊσκάκη και Κανελλοπούλου)

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 21.00
Σάββατο & Κυριακή, 11:00 – 14:00 και 17.00 – 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Συντελεστές:
Κείμενο: Χριστίνα Πετκοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: WILD REEDS
Συντονισμός έργου: Ζωή Μoυτσώκου – Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης