Κοσμάς Νικολάου: Mental Radio

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

14.02.19 @ 17:00

DOC, Paris

Ο ARTWORKS Fellow, Κοσμάς Νικολάου παρουσιάζει την ατομική του έκθεση Mental Radio, στο DOC, στο Παρίσι, 15.02.2019-03.03.2019.

Ο Κοσμάς Νικολάου, προσεγγίζει τη μακρά και παράλογη ιστορία της παραψυχολογίας που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ευρώπη. Μελετά την ιστορία διαφόρων ινστιτούτων, ενώσεων και συλλόγων, όπου οι ερευνητές με ενδιαφέρον για παραφυσικά και παραψυχολογικά φαινόμενα (τηλεπάθεια, διόραση, ψυχοκίνηση) προσπάθησαν, για πρώτη φορά, να τα εξηγήσουν χρησιμοποιώντας τις επίσημες επιστημονικές προσεγγίσεις. Χωρίς να είναι πνευματιστές ή ψυχοθεραπευτές, αυτοί οι επιστήμονες προσπάθησαν να αποδείξουν την ύπαρξη αόρατων φαινομένων, αποστασιοποιημένοι από τη θρησκεία, τη μαγεία και άλλες παρόμοιες πεποιθήσεις και ερμηνείες.

Αναπλαισιώνοντας τις ίδιες ψευδοεπιστημονικές διαδικασίες στο καλλιτεχνικό πεδίο, επιδιώκει να διασχίσει τα σύγχρονα όρια μεταξύ πειραματικών μεθόδων και κοινωνικών κανόνων. Η έκθεση διερευνά την αδυναμία του κινήματος να υλοποιήσει την πρωτοποριακή δυναμική του και εκθέτει την αποτυχία του να συμβιβάσει τις πρωτόγονες και άυλες έννοιες που προσεγγίζει με τις πρακτικές του φιλοδοξίες σχετικά με την κοινωνική και θεσμική αναγνώριση και την κλίση του προς το status quo.

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Παρισιού.
Προγραμματισμός: Daiga Grantina, Eva Vasamatzi
Βοηθός: Gabriela Emanovská