Κατερίνα Κότσαλα, “Moving A Mountain”

04.05.23 @ 19:00

ΑΚ38

Κατερίνα Κότσαλα, λεπτομέρεια, CREATURES, 2023, Φωτογράφος: Παναγιώτης Μπαξεβάνης

Κατερίνα Κότσαλα, Moving A Mountain, 2023, λάδι σε καμβά, 190x155εκ., Φωτογράφος: Παναγιώτης Μπαξεβάνης

Κατερίνα Κότσαλα, Lost In The Forest, 2021, ψηφιδωτό, μάρμαρο, σμάλτα και γυαλί, 70x58,5x4cm, Φωτογράφος: Παναγιώτης Μπαξεβάνης

Η ατομική έκθεση της Κατερίνας Κότσαλα με τίτλο “Moving A Mountain” παρουσιάζεται στο project space AK38 από 4 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2023.

Το ενδιαφέρον της Κότσαλα στρέφεται στη σχέση φύσης και ανθρώπου, στα φαινόμενα της γέννησης και του θανάτου, όπως αυτά εκδηλώνονται στο φυσικό περιβάλλον, και στη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπινων και μη- έμβιων όντων. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της από την τελευταία τριετία, ένα ζωγραφικό έργο μεγάλων διαστάσεων, γλυπτικές εγκαταστάσεις και ψηφιδωτά.

Στο σύμπαν της Κότσαλα, τροπικά δάση, εξωτικά πουλιά, παράξενα πλάσματα συναντιούνται, αναμετρώνται, καταστρέφονται, προσαρμόζονται, αναγεννώνται. Τα έργα της λειτουργούν ως αποσπασματικές αφηγήσεις, και μορφολογικά έχουν ως κοινό τόπο τη συνύφανση, τη μετάλλαξη, το παράδοξο, αλλά κυρίως την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή μέσα από την αλλαγή.

Η ζωγραφική της Κότσαλα κατακλύζεται από μυστηριώδη τοπία, που παρά τα έντονα, ελκυστικά χρώματα, αντανακλούν κάτι ανοίκειο και απειλητικό. Ακροβατούν ανάμεσα στην ειδυλλιακότητα και την ανησυχία, διαταράσσουν την υπόσχεση της αρμονίας που βιώνουμε στη φύση, σχολιάζουν το φυσικό τοπίο που σήμερα περισσότερο από ποτέ καταναλώνεται, παρά βιώνεται.

Στη γλυπτική και τα ψηφιδωτά της χρησιμοποιεί ετερόκλητα, συχνά φυσικά υλικά, τα οποία δουλεύει μέσα από την εργώδη και απτική διαδικασία της ψηφιδοθέτησης. Μοιάζουν να ξεπηδούν από φανταστικές αφηγήσεις που εκτυλίσσονται σε μη- ανθρωποκεντρικά περιβάλλοντα, αναφέρονται σε κόσμους γεμάτους από υβρίδια, ιστορίες καταστροφής και αναγέννησης.

Η έκθεση λειτουργεί σαν στοχασμός γύρω από την σχέση ανθρώπου-φύσης, και ταυτόχρονα σαν μια προσωπική ενδοσκόπηση περί μητρότητας. Η Κατερίνα Κότσαλα (1982, Θεσσαλονίκη) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS στο 1ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ). Eκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών ”Errors Allowed”. Ήταν στην ομάδα της documenta 14 ως Coordinator Conservator-Art Handler, στην Αθήνα. Είναι συνεργάτιδα του Peter Linde Busk στα ψηφιδωτά από το 2015. Το AK38 είναι ένας μικρός επαγγελματικός χώρος στους πρόποδες του Λυκαβηττού που λειτουργεί από την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια Δήμητρα Τσιαούσκογλου. Λειτουργεί ως χώρος έρευνας και πειραματισμού και περιστασιακά παρουσιάζει έργα που είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας και ανταλλαγής με εικαστικούς καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλους επαγγελματίες του πολιτισμού. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στη διασταύρωση της τέχνης και της οικολογίας, καθώς και σε πρακτικές της κοινωνικά εμπλεκόμενης τέχνης.

Κατερίνας Κότσαλα “Moving A Mountain”
Χώρος: ΑΚ38, Αρματολών και Κλεφτών 38, 11471, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 4 Μαΐου, 19.00-22.00
Διάρκεια έκθεσης: 04/05/23 – 03/06/23
Ώρες λειτουργίας: Πέμ., & Παρ., 18.00-21.00, Σαβ. 12.00-15.00