Η Μαλβινα Παναγιωτιδη στην ομαδικη εκθεση “History of Absence”

09.07.22 @ 19:00

Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα, Σπέτσες

Mαλβίνα Παναγιωτίδη, So that morning and evening are like promises kept

Agata Ingarden, Sleeping Beauty Corp

Chloe Royer, Xenophora

Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα, Σπέτσες

Το AMA House, μια πρωτοβούλια των Αννα-Μαρία Λουδάρου και Άλκη Ντουσόπουλου, παρουσιάζει την έκθεση “History of Absence” σε επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη. Με αυτή την έκθεση ολοκληρώνει το δεύτερο κατά σειρά ετήσιο, διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Την αρχή έκανε η Αννα-Μαρία Λουδάρου μετά από διερευνητικά ταξίδια σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταξύ αυτών το Παρίσι και το Κίεβο όπου εντόπισε και προσκάλεσε στο residency τις καλλιτέχνιδες Agata Ingarden και Chloé Royer. Η ίδια προσθέτοντας στην ομάδα την Μαλβίνα Παναγιωτίδη παρέδωσε στη συνέχεια την επιμελητική σκυτάλη στην Ελίνα Αξιώτη. Η Αξιώτη γυρνώντας στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια δραστηριότητας στο Βερολίνο δούλεψε εντατικά με τις τρεις καλλιτέχνες βοηθώντας τους να δημιουργήσουν νέα έργα αντλώντας έμπνευση από τοπικές αφηγήσεις, τις ιστορίες του τόπου των Σπετσών, της εμβληματικής σχολής, τη μυθολογία. Ετσι λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερα εμφανείς φεμινιστικές προσεγγίσεις η Agata Ingarden, η Μαλβίνα Παναγιωτίδη και η Chloé Royer βουτούν σε σκοτεινές πτυχές της Ιστορίας αποδομώντας τις κυρίαρχες αφηγήσεις και ταυτόχρονα δημιουργούν τους δικούς τους ανεξάρτητους κόσμους μέσα από τους οποίους προσκαλούν τους επισκέπτες σε ιδιότυπες ξεναγήσεις που ακροβατούν ανάμεσα στο φανταστικό, το απόκοσμο και το μυστηριακό. Και κάπως έτσι η Ιστορία αποδομείται, σχεδόν εξαφανίζεται και δίνει τη θέση της σε κάτι καινούριο, ονειρικό και εφιαλτικό ταυτόχρονα.

Οι τρεις εγκαταστάσεις, στις τρεις διαφορετικές αίθουσες της σχολής έχουν άμεσες και έμμεσες αναφορές στο έργο του Ιάννη Ξενάκη που υπήρξε οικότροφος στο ίδρυμα το οποίο στεγάζει την έκθεση, στον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας John Fowles ο οποίος δίδαξε την αγγλική γλώσσα στο οικοτροφείο, στον Σπετσιώτη Δημήτρη Κατσώρη, ταριχευτή, που κυνηγούσε στο γειτονικό δάσος και σε τοπικές αφηγήσεις σχετικές με τη Μέδουσα.

Τα έργα, αντιμετωπίζουν την ιστορία ως μια ιδιοσυγκρασιακή άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε απομεινάρια· όπου τα αφηγήματα αναδύονται ως η ακριβής έκφραση αυτής της έλλειψης σταθερότητας. Η ιστορία, εφόσον γίνεται αντιληπτή ως το κυρίαρχο αφήγημα του φανερού, σπάνια παρουσιάζει στον εαυτό της κάποια πρόκληση· το πιο ουσιαστικό κομμάτι της ιστορίας πραγματεύεται τα στοιχεία εκείνα που καθίστανται αφανή εντός του αφηγήματος· η έκθεση των αφανών αυτών στοιχείων μπορεί να γίνει κατανοητή ώς η κινητήριος δύναμη μιας δημιουργικής ιστοριογραφίας.

Η έκθεση History of Absence από το AMA HOUSE θα διαρκέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα, Σπέτσες.

Καλλιτέχνες: Αgata Ingarden, Mαλβίνας Παναγιωτίδη και Chloé Royer

*Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη είναι SNF ARTWORKS Fellow