Ομαδικη εκθεση “Mines and Minerals”

25.09.21

Mega Livadi, Serifos

Η ομαδική έκθεση Mines and Minerals εμπνέεται από το ιδιαίτερο τοπίο του όρμου Μεγάλο Λιβάδι στην Σέριφο για να αναδείξει τις διαλεκτικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος, των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των σύγχρονων έργων.

Συνδεδεμένος με την λειτουργία των μεταλλείων σιδήρου από την αρχαιότητα μέχρι την δεκαετία του 60 αλλά και με μία από τις πρώτες απεργίες στην Ελλάδα το 1916, ο οικισμός Μεγάλο Λιβάδι είναι σήμερα ένα άτυπο ανοιχτό βιομηχανικό μουσείο με τις υπόγειες στοές των μεταλλείων, τις ράγες και τα βαγονέτα των εγκαταστάσεων καθώς και τη γέφυρα φόρτωσης μεταλλευμάτων στα πλοία της εποχής να αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου. Τα χρώματα του τοπίου, η σκουριασμένη αισθητική των βιομηχανικών υπολειμμάτων και η ιστορική του βαρύτητα καθορίζουν τον κοινό τόπο της έκθεσης που φιλοξενεί έργα διαφορετικών μέσων και insitu εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται από μεταλλικά και μαυρόασπρα στοιχεία, αναφορές στην έννοια της εργασίας και στον ρόλο του καλλιτέχνη ως τεχνίτη. Με έργα στο μεγαλύτερο μέρος του όρμου, μπροστά από το νεοκλασσικό Διοικητικό Κτίριο των μεταλλείων, και στο εσωτερικό ενός εμβληματικού σπιτιού στην άκρη του οικισμού, η έκθεση αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μια διαδρομή γνωριμίας του επισκέπτη με τον τόπο και την ιστορία του, ενεργοποιώντας μέσα από τα έργα την ηχώ του παρελθόντος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Micol Assaël, Μανώλης Δασκαλάκης-Λαιμός, Ιόλη Καβάκου, Στέλιος Καλλινίκου, Καρολίνα Κρασούλη, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Flora Yin-Wong, Αλέξανδρος Τζάννης.

Η έκθεση Mines and Minerals πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ.

Μέγα Λιβάδι, Σέριφος
25/09/2021-29/09/2021
Εγκαίνια 25/09/2021 5μμ
Ωράρια:
25/09 5μμ-9μμ
26/09 12-2μμ
27/09-29/09 με ραντεβού (+30 6945906115)

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάννης
Συντονισμός και κείμενα: Εύα Βασλαματζή

*Oι καλλιτέχνες Μανώλης Δασκαλάκης-Λαιμός, Καρολίνα Κρασούλη, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Αλέξανδρος Τζάννης και η επιμελήτρια Εύα Βασλαματζή είναι SNF ARTWORKS Fellows