ΕΚΘΕΣΗ: Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

06.11.21 @ 18:00

62ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η κεντρική έκθεση του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τίτλο Ο Κανόνας του Παιχνιδιού δίνει το “παρών” στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021.

Ο κανόνας του παιχνιδιού (La Règle du Jeu, 1939) του Ζαν Ρενουάρ, από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, εμπνέει φέτος το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4-14 Νοεμβρίου 2021). Η ταινία λειτουργεί ως πυξίδα και πρώτη ύλη για την κεντρική, πρωτότυπη έκθεση της 62ης διοργάνωσης, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια βασιζόταν στις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Στην έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, δέκα εικαστικοί αντλούν ελεύθερη έμπνευση από την αλησμόνητη καυστική σάτιρα του Ζαν Ρενουάρ και φιλοτεχνούν ισάριθμα έργα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Μαρίνα Βελησιώτη, Νικόλας Βεντουράκης, Ξένια Βήτου, Κυριακή Γονή, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Σοφία Στέβη, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Τάταρης και Ντορέιντα Τζόγκου.

Λίγα λόγια για το διαχρονικό αριστούργημα Ο κανόνας του Παιχνιδιού (1939) του Ζαν Ρενουάρ

Αδιαπραγμάτευτα διαχρονικό, ιδίως στη μεταιχμιακή εποχή του σήμερα, όπου ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε έναν μετα-κόσμο που βρίσκεται στα σπάργανα, το διαμάντι του Ζαν Ρενουάρ μάς προετοιμάζει για την αναγκαία και αναπόφευκτη μετάβαση σε μία νέα εποχή. Μια ταινία που μάς υπενθυμίζει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή οι κανόνες του παιχνιδιού.

Ο κανόνας του παιχνιδιού, μια ταινία-ορόσημο για το παγκόσμιο σινεμά, που έχει προβληθεί λιγότερες φορές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ταινίες που άλλαξαν τον ρου της κινηματογραφικής ιστορίας, βγαίνει στις αίθουσες ακριβώς πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προκαλεί σάλο, καθώς μοιάζει να προφητεύει τον όλεθρο που ετοιμάζεται να πλήξει την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Ρενουάρ, ο οποίος βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του εκείνη την περίοδο, δεν διστάζει να απεικονίσει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τον ξεπεσμό και την ηθική χρεοκοπία όλων των κοινωνικών τάξεων, προαναγγέλλοντας την επώδυνη ανατολή μιας νέας εποχής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις 18:00, στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα Α’, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης). Μετά την ολοκλήρωσή της στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα ταξιδέψει και στην Αθήνα, στον χώρο του The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι).

Διάρκεια έκθεσης στη Θεσσαλονίκη: 6/11/2021-6/12/2021. Ωράριο λειτουργίας 6/11/2021-14/11/2021: 10πμ-10μμ. Ωράριο λειτουργίας 15/11/2021-6/12/2021:10πμ-6μμ (εκτός Δευτέρας). Διάρκεια έκθεσης στην Αθήνα: 16/12/2021-16/1/2021.

*Η Κυριακή Γονή και ο Νικόλας Βεντουράκης είναι SNF ARTWORKS Fellows.