Εκθεση Lise του Adam Christense σε επιμελεια Πανου Φουρτουλακη

12.07.23 @ 19:30

Haus N Αthen Off-Site | Βατσαξή 6

Η νέα έκθεση Lise του Adam Christensen εγκαινιάζεται στο Haus N Αthen Off-Site στην οδό Βατσαξή 6 την Τετάρτη 12 Ιουλίου, 7:30—9:30 μ.μ. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια περφόρμανς τη βραδιά των εγκαινίων.

Είτε δουλεύει με κινούμενες εικόνες, είτε με περφόρμανς, είτε με μουσική, είτε με υφάσματα, ο Christensen έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί καινούργιους κόσμους μέσω της αφήγησης. Προσκαλεί τους παρευρισκόμενους σε περιβάλλοντα όπου προσωπικές ιστορίες για την αγάπη, την απώλεια, τη βία, το σεξ και τα τραύματα του παρελθόντος μπλέκονται με τα όνειρα και τη φαντασία. Άλλοτε εξομολογητικός και μελαγχολικός, άλλοτε κωμικός και δραματικός, ο Christensen σκηνοθετεί το οικιακό και το καθημερινό μετατρέποντάς το σε συναρπαστικό θέαμα.

Η Lise, η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, επικεντρώνεται γύρω από το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της σειράς Death by Mystery, ένα νέο έργο κινούμενης εικόνας που αναπτύχθηκε για την έκθεση. Το νέο αυτό έργο είναι ένα γράμμα αγάπης προς τη Lise, τη “δεύτερη μητέρα” του Christensen – τη σύντροφο της μητέρας του, η οποία απεβίωσε πρόσφατα.

Γραμμένο ενώ γυρίζεται, κάθε κεφάλαιο της σειράς κινηματογραφείται σε μια μέρα και αποτυπώνει τον καλλιτέχνη να δημιουργεί και να αποδομεί το alter ego του, τη Madame de Dangé Laïm, ενώ η κάμερα τον ακολουθεί μετατρέποντας το χώρο διαβίωσής του σε μπαρόκ θεατρική σκηνή. Κάθε κεφάλαιο αγγίζει ταυτόχρονα ζητήματα ταυτότητας, διαφορετικών τρόπων ζωής στις πόλεις, καθώς και τις υπαρξιακές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των αστικών αναπλάσεων στις κοινότητες και στη ζωή των κατοίκων τους. Το Death by Mystery είναι αποτέλεσμα μιας στενής συνεργασίας με την κοινότητα των καλλιτεχνών με τους οποίους ζει ο Christensen και μέρος της συνεχιζόμενης συνεργασίας του με τον Πάνο Φουρτουλάκη, ο οποίος ανέθεσε και τα δύο πρώτα επεισόδια, που αρχικά παρήχθησαν για το Nottingham Contemporary, μέσα στους περιορισμούς της πανδημίας το 2020.

Παράλληλα με το Death by Mystery Chapter III, η έκθεση παρουσιάζει νέα χειροποίητα ραμμένα υφάσματα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το χώρο.

Με την υποστήριξη του Ηaus N και του Danish Art Foundation.

Ο Adam Christensen (ζει και εργάζεται στο Λονδίνο), oι εκθέσεις και οι περφόρμανς του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, μεταξύ άλλων: Hunt kastner, Πράγα (2022), Rønnebæksholm, Νάστβεντ (2022), Kunstverein Harburger Bahnhof, Αμβούργο (2021), Den Frie, Κοπεγχάγη (2020), Futura, Πράγα (2020), Glasgow International, Γλασκώβη (2020), Galeria Municipal do Porto, Πόρτο (2020), Kunsthal Aarhus, Ώρχους (2019), Goldsmiths CCA, Λονδίνο (2019), Camden Arts Centre, Λονδίνο (2019), Overgaden, Κοπεγχάγη (2018), Hayward Gallery, Λονδίνο (2018), Baltic Triennial 13, Βίλνιους/Τάλιν/Ρίγα, (2018), KW, Βερολίνο (2018), Raven Row, Λονδίνο (2017), The Roberts Institute of Art, Λονδίνο (2017), Hollybush Gardens, Λονδίνο (2017), OUTPOST Gallery, Νόριτς (2016), South London Gallery, Λονδίνο (2015), New Museum, Νέα Υόρκη (2011). Είναι αποδέκτης των βραβείων Inger Goldmanns Fond (2023), Aage og Yelva Nimbs Fond (2023), Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat (2021), Paul Hamlyn Award for Artists (2019).

12 Ιουλίου—8 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια: Tετάρτη 12 Ιουλίου, 7:30—9:30 μ.μ.
Τετάρτη—Παρασκευή 4—7 μ.μ. και με ραντεβού

Ηaus N Athen Off-Site
Bατσαξή 6, Αθήνα

Eπιμέλεια: Πάνος Φουρτουλάκης

*O Πάνος