“ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ” : SITUATEDNESS

30.09.21

One Minute Space (OMS)

Για την εναρκτήρια έκθεση για την καλλιτεχνική σεζόν του φθινοπώρου 2021, το OMS παρουσιάζει σύγχρονη τέχνη νέων ελλήνων καλλιτεχνών μέσω της οποίας η «ελληνικότητα» απονεωτικοποιείται. Με ποιον τρόπο η τοπικότητα είναι μέρος της ύπαρξης αν δεν μιλάμε πλέον για έδαφος αλλά για μια σειρά καταστάσεων; Η κατάσταση μπορεί να απεικονίζει ενσάρκωση ή προοπτική, μπορεί να αντικατοπτρίζει τον όρο της γνώσης ή μπορεί να αναφέρεται στη διαπλοκή του νου και του κόσμου. Μπορεί να υποστηρίξει τη χρονικότητα, αλλά τοποθετούμενη μεταξύ στάσης και διάρκειας μπορεί επίσης να τον αντισταθμίσει. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να είναι χρήσιμο μόνο να περιγράψουμε τις συνέπειες της ενσωμάτωσης αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει τη δυναμική του χωροχρόνου και της σωματικότητας της πράξης. Αυτό που γίνεται εμφανές με τα έργα των ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση του OMS για την σεζόν με γενικότερο τίτλο «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ» είναι ο εγκάρσιος και παραβατικός χαρακτήρας της θέσης που συνδέει και αποσυνδέει ταυτόχρονα παρελθόν, μέλλον και χώρο. Όπως το θέτουν και δύο συμμετεχοντες καλλιτεχνες: «Το να μετακινείτε κανείς τοπικά, διευκολύνει την έξοδο από το χρόνο» (Μυρτώ Βρατσάνου και Anouk Asselineau). Η εμπειρία μας μπορεί ακόμα να βρίσκεται σε κάποια προηγούμενη τοποθεσία, ενώ είναι ενσωματωμένη στη νέα. Και δεν έχουμε καν αρχίσει να μιλάμε εδώ για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κβαντική φυσική, η εικονικότητα και η επαυξημένη πραγματικότητα στην κατανόηση των καταστάσεων.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2021
30 Σεπτεμβρίου, 19:30: Μετά από μια σύντομη εισαγωγή από τους επιμελητές, οι καλλιτέχνες θα μιλήσουν για τα έργα που παρουσιάζουν

Καλλιτέχνες: Στάθης Αλέξανδρος Ζούλιας, Έλενα Χαντζή, Στέλιος Παπαγρηγορίου, Φι Τσαούλες, Μυρτώ Βρατσάνου (σε συνεργασία με τον Anouk Asselineau), Γρηγορία Βρυττιά.
Επιμέλεια Nadja Geer και Florent Frizet

*H Έλενα Χαντζή είναι SNF ARTWORKS Fellow