Δυο Fellows εκθέτουν τα έργα τους στην Ύδρα, στην ιστορική οικία Τομπάζη

10.07.21

Οικια Τομπαζη, Υδρα

Το λιμάνι της Ύδρας από το αρχοντικό Τομπάζη ©HYam

Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Wrong side of the bed. Courtesy the artist / © Stathis Mamalakis.

Maude Maris, Δύο γυναίκες © Rebecca Fanuele. Courtesy Praz-Delavallade

Eva Nielsen, λάδια, Filin. Courtesy Galerie Jousse entreprise et The Pill

Εύη Καλογηροπούλου, Cynisca is said to have been a tomboy marble. Courtesy The breeder

Δύο Γαλλίδες, η Maude Maris και η Eva Nielsen και δύο Ελληνίδες, η Εύη Καλογηροπούλου και η Μαλβίνα Παναγιωτίδη είναι οι προσκεκλημένες του οργανισμού HYam αυτό το καλοκαίρι στην Ύδρα. Ένα project κάτω από τον αστερισμό της χειραφέτησης, με γυναίκες δημιουργούς προσκεκλημένες του οργανισμού HYam αυτό το καλοκαίρι στην Ύδρα.

Η έκθεση εγκαθιδρύει ένα διάλογο ανάμεσα στη δουλειά τεσσάρων νέων γυναικών καλλιτεχνών γύρω από ένα θέμα με συμβολικό νόημα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το 1821: «Χορεύοντας μέσα στα δεσμά», ένας τίτλος που συμβολίζει από τη μία την αντοχή του ελληνικού λαού που δεν έχασε ποτέ την ταυτότητα του κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων οθωμανικής κατοχής και, από την άλλη, αναφέρεται σε ένα απόφθεγμα του Νίτσε που αγγίζει ευθέως την τέχνη και τους δημιουργούς. Σύμφωνα με το φιλόσοφο, ένας καλλιτέχνης είναι υποχρεωμένος να εφευρίσκει δυσκολίες ώστε να δίνει καλύτερα στη συνέχεια, την ψευδαίσθηση μίας αιώνιας ελαφρότητας.

Ο HYam επέλεξε να εγκαταστήσει την έκθεση σε έναν ιστορικό χώρο που ανήκε κάποτε σε έναν ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα, το ναύαρχο Τομπάζη. Αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα έγινε από το 1936 παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου διαμένουν σε καλλιτεχνική εστία (residence) φοιτητές και καλλιτέχνες.

Η έκθεση που τιτλοφορείται Χορεύοντας μέσα στα δεσμά θα διαρκέσει από τις 10 Ιουλίου έως την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021 και θα πραγματοποιηθεί στην Οικία Τομπάζη, παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πηγή: lifo

* Η Εύη Καλογηροπούλου και η Μαλβίνα Παναγιωτίδη είναι ARTWORKS Fellows