Aνοιχτο καλεσμα για το εργαστηριο “Theory in the Remix” της Χαρας Στεργιου

20.10.22 @ 16:30

STATE OF CONCEPT

To Theory in the Remix (2022) της Χαράς Στεργίου είναι μια σειρά συναντήσεων για τη διερεύνηση πιθανών ευνοϊκών συνθηκών για ‘ηχητικούς τρόπους μελέτης’ (sonic modes of study). Διαρθρώνεται σε τέσσερις (4) συναντήσεις που θα λάβουν χώρα στο State of Concept Athens στο πλαίσιο του 3ου επεισοδίου του Waste/d Pavilion στις 20,27 Οκτωβρίου, 3, 10 Νοεμβρίου, οι οποίες θα αφήσουν πίσω τους ένα ηχητικό remix.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε άτομα με ενδιαφέρον για τις σύγχρονες διεπιστημονικές θεωρητικές προσεγγίσεις, το αναδυόμενο πεδίο των σπουδών ήχου στην καλλιτεχνική έρευνα και θεωρία, τη δημοφιλή κουλτούρα, τη ζωντανή εμπειρία, την επινόηση υβριδικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων βασισμένων στην έρευνα, και την εξιστόρηση. Δεν απαιτούνται γνώσεις τεχνολογίας ήχου.

Εφορμώμενοι από την μεθοδολογία της DJ Lecture, oι συμμετέχοντες καλούνται να μεταβούν από την φαινομενικά παθητική πρόσληψη μιας διάλεξης στην ενεργή συμμετοχή ενός σεμιναρίου· την ευκαιρία δηλαδή να σκεφτούν συλλογικά άλλους διανοητικούς και πρακτικούς τρόπους μιας ομάδας μελέτης. Πρόκειται να διαπραγματευτούν το επιστημολογικά, θεωρητικά και καλλιτεχνικά ‘μη έγκυρο’, το ‘άτυπο’, το ‘μη-κατηγοριοποιημένο’ μέσα από όρους μιας διευρυμένης μετα-παραγωγής (post-production). Στα όρια ενός χώρου ανάμεσα σε αίθουσα διαλέξεων και σε μια αίθουσα συναυλίας όπου η γνώση κινείται μεταξύ του ήχου και των περιγραφών του, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τις δυνατότητες της επινόησης δειγμάτων και των διασκευών τους με στόχο την υλοποίηση ή και την επιτέλεση ενός διαφορετικού συλλογικού mix.

Τα σεμινάρια αντλούν από πρακτικές και βιβλιογραφία όπως αυτή εντοπίζεται στην περιφέρεια των σπουδών ήχου, την ηχητική και τη θεωρητική μυθοπλασία (sonic fiction/theory fiction), περιπτώσεις μελέτης ηχητικών δοκιμίων (audio essay) και τις διαδικασίες επινόησης ηχητικών αφηγημάτων, τις φεμινιστικές πρακτικές ακρόασης και παράθεσης (feminist citational practices) αλλά και τις σχετικές εφευρετικές τεχνικές ανάδυσης συνείδησης (consciousness-raising) σε σύγχρονες προσεγγίσεις και, τέλος, τις ετερογενείς πρακτικές και ερευνητικές θεωρήσεις του DJing ως μια προτροπή για να επανεξετάσουμε ζητήματα του κοινωνικού χώρου της παραγωγή γνώσης.

Κάθε συνάντηση έχει διάρκεια περίπου δύο ωρών. Ολες οι συναντήσεις είναι δωρεάν.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 15 Οκτωβρίου με την αποστολή ενός σύντομου γράμματος ενδιαφέροντος (max 200 λέξεις) στο [email protected]
Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
* Μέρος των συναντήσεων θα ηχογραφηθεί.

Το εργαστήριο και το έργο της Χαράς Στεργίου είναι μέρος του δημόσιου προγράμματος του 3ου επεισοδίου του “Waste/d Pavilion” που είναι αφιερωμένο στα ζήτηματα της γλώσσας και του σώματος.

Το πρόγραμμα “Waste/d Pavilion” αποτελεί μέρος του κεφαλαίου “Coalition of the Care-full”, ένα πρόγραμμα του “European Pavilion”. Το “European Pavilion”, που ξεκίνησε από το European Cultural Foundation με έδρα το Άμστερνταμ και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Camargo, το Ίδρυμα Kultura Nova και το Fondazione CRT, είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει και προωθεί καλλιτεχνικά έργα που φαντάζονται επιθυμητά και βιώσιμα μέλλοντα για την Ευρώπη και που φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στις κοινότητές της και την πραγματικότητά τους. Κατά τη διάρκεια του 2021, επτά καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί προσχώρησαν σε αυτή τη συναρπαστική νέα πρωτοβουλία: ARNA (Σουηδία), Brunnenpassage (Αυστρία), INIVA (Λονδίνο), OGR Torino (Ιταλία), State of Concept (Ελλάδα), Studio Rizoma (Ιταλία) και L’Internationale (Λιουμπλιάνα, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ισπανία και Πολωνία).

Theory in the Remix
20,27 Οκτωβρίου & 3, 10 Νοεμβρίου 16:30-18:30
State of Concept Athens

Ανοιχτό κάλεσμα

*Η Χαρά Στεργίου είναι SNF ARTWORKS Fellows (2020) στο πεδίο των εικαστικών τεχνών.