Ammophila Vol. 4 | Hopes and Promises

22.07.23 @ 19:30

Σχολείο Ελαφονήσου, Ελαφόνησος, Λακωνία

Η ομαδική έκθεση Ammophila Vol. 4 Hopes and Promises επιχειρεί να εκκινήσει ένα διάλογο για το πως δημιουργείται μέσα μας η ελπίδα, η προσμονή, η ανάγκη των μελλοντικών φαντασιώσεων καθώς και για την μηχανική δημιουργίας υποσχέσεων. Ακόμα αναφέρεται στη σχέση μεταξύ ελπίδας και υπόσχεσης σαν δύο δοχεία προβολών και αντιπαραβολών των αναγκών μας τα οποία τροφοδοτούν συνεχώς το ένα το άλλο. Ανάμεσα στους κοσμολογικούς μύθους που αναφέρονται στην Ελαφόνησο συναντάμε το καταφύγιο του Πάρη και της ωραίας Ελένης στο ιερό της Αθηνάς που υπήρχε στο νησί, ως ενδιάμεσο σταθμό μέχρι την αναχώρηση τους για την Τροία. Μετά την καταστροφή της Τροίας, ο Οδυσσέας προσπάθησε να εισχωρήσει στο στενό της Ελαφονήσου αλλά ο άνεμος(σταλμένος από τον Δία) το απαγόρευσε. Οι ελπίδες του Οδυσσέα να αποπλεύσει και οι υποσχέσεις του ερωτευμένου ζευγαριού συνδέονται με ένα κοινό τόπο-σημείο αναφοράς για τα δύο ομηρικά έπη. Ένας επίγειος παράδεισος που σήμερα χρειάζεται συλλογική φροντίδα για να παραμείνει εκεί. Το ειδυλλιακό τοπίο της Ελαφονήσου την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό τόπο δημιουργίας προσδοκιών και υιοθέτησης μεγάλων στόχων εν μέσω της αισιοδοξίας των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και της εγγύτητας μας με τη φύση. Επιπρόσθετα, η έκθεση λαμβάνει χώρα για τέταρτη χρονιά στο μοναδικό σχολείο του νησιού, χώρο που αποτελεί παράγοντα διαμόρφωσης για το μέλλον των παιδιών. Οι συλλογικοί μας οραματισμοί και τα σχέδια για ένα μέλλον με περισσότερο έρωτα προς τη γη, προς τον άλλο και προς αυτό που μας περιμένει μετά την επόμενη ανατολή μπορούν να συγκροτήσουν τους πιο προσωπικούς μας μηχανισμούς αντιμετώπισης. Η αποβλεπτικότητα της τρυφερότητας και της φροντίδας μπορεί να λειτουργήσει ως νέο παράδειγμα οικοδόμησης ενός μέλλοντος χωρίς κρίση. Οι ελπίδες και οι υποσχέσεις που λαμβάνουμε και προσφέρουμε συνδέονται με ιδεολογίες, επιστημονικές ανακαλύψεις, συναισθήματα, συλλογικούς και ατομικούς σκοπούς. Συνηθίζουν να είναι εύπλαστες και να καθορίζουν τα μεταβλητά στοιχεία τους ανάλογα με την ιστορική εποχή, το περιβάλλον και τις δυνατότητες μας.

Τι σημαίνει να ελπίζεις και να οραματίζεσαι; Τι σημαίνει να υπόσχεσαι ή να χτίζεις τις ελπίδες σου πάνω σε ένα οικοδόμημα υποσχέσεων; Πόσο ενδυναμωτικός είναι ο περιφερειακός χαρακτήρας της καλλιτεχνικής παραγωγής σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, σε μια περιφέρεια της χώρας, μακριά από τις υποσχέσεις μιας αστικής κοσμοπολίτικης ζωής; Με ποιες υποσχέσεις ερωτευόμαστε ελπίζοντας πως η δική μας αγάπη θα αποτελέσει το μνημείο του μέλλοντος; Πως αγαπάμε τη γη που πάνω σε αυτήν ελπίζουμε και τι της υποσχόμαστε για να επιβιώσει για αυτούς που αγαπάμε;

Η έκθεση Ammophila Volume 4 Hopes and Promises επικεντρώνεται σε μια οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης μορφών γλυπτικής που περιέχουν το στοιχείο του ευμετάβλητου, την συμπαράθεση φυσικών και τεχνικών υλικών και την απομάκρυνση από τις κλασσικές προτεινόμενες δομές χωρίς να αρνείται όμως τις δυνατότητες επικοινωνίας μαζί τους. Τα «μνημεία» που οραματιζόμαστε είναι εύθραυστα, εφήμερα, και ευφάνταστα όπως οι ελπίδες και οι υποσχέσεις μας.

Συμμετέχοντες Εικαστικοί καλλιτέχνες: Νίκος Αρβανίτης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Γιώργος Καζάζης, Δανάη Κωτσάκη, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Φωτεινή Παλπάνα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ραλλού Παναγιώτου, Στεφανία Στρούζα, Δημήτρης Χαλάτσης, Emmyleah Liaros Συμμετέχοντες

Συγγραφείς: Εύα Βασλαματζή, Χάρις Κανελλοπούλου, Εμμανουέλα Κυριακοπούλου, Μιχάλης Λυκούρης, Γιάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, Ντάνα Παπαχρήστου, Λευτέρης Σπύρου, Θεόφιλος Τραμπούλης, Sophie Charlotte Bombeck. Παράλληλα με την έκθεση από τις 23/7 θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο Waste-d Hopes: Ένας ‘Τόπος’ Αναδόμησης με εισηγητή τον Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη.

Waste-d Hopes: Ένας ‘Τόπος’ Αναδόμησης
Workshop – Εργαστήριο για Παιδιά και Νέους Άμμος.

Νερό. Αμμοθίνες. Κοχύλια. Αέρας. Απορρίμματα. Και άνθρωποι.

Μικροί/ές άνθρωποι που ως εκ φύσεως καλλιτέχνες/ιδες θα αξιοποιήσουν υλικά της φύσης και θα συν-διαμορφώσουν έναν τόπο έργων τέχνης. Έναν τόπο όπου τα έργα αυτά δεν θα βρίσκονται απλώς μέσα σε αυτόν, αλλά ο ίδιος ο τόπος θα αποτελεί το μέσο δημιουργίας τους.

Με κύριο άξονα τη Land Art θεματική ‘Μονιμότητα και Φθορά γύρω μας’ αλλά και την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των απορριμμάτων που θα προκύπτουν από την έκθεση, οι συμμετέχοντες/ουσες θα εμπλακούν σε βιωματικές δράσεις δόμησης- αποδόμησης-αναδόμησης μίας διαρκώς μεταβαλλόμενης σκηνικής εγκατάστασης με τίτλο «Wasted Hopes».

Πώς αλλάζει ο τόπος γύρω μου όταν το γύρω μου αλλάζει αυτόν τον τόπο;

Ammophila Volume 4 Hopes and Promises
Τοποθεσίες: Σχολείο Ελαφονήσου, Ελαφόνησος, Λακωνία
Εγκαίνια 22 Ιουλίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 22-31 Ιουλίου 2023, 18.30-21.00
Διάρκεια εκπαιδευτικού εργαστηρίου: 23 & 24 Ιουλίου 19.30-21.00
Επιμέλεια: ammophila

Διοργάνωση: Ammophila Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία σε συνεργασία με το Δήμο Ελαφονήσου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου

About Ammophila
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης Ammophila είναι ένα ετήσιο εικαστικό γεγονός στο νησί της Ελαφονήσου. Η έκθεση στοχεύει να λειτουργήσει ως ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς επεκτείνεται και ταυτόχρονα προωθεί τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση είναι ανοιχτή σε κάθε καλλιτεχνική πρακτική (ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση, video art, performance, διαλέξεις κ.λπ.) και ενθαρρύνει πειραματικές προσεγγίσεις στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργικής διαδικασίας. Το project “Ammophila” αποτελεί μια πρόσκληση για γνωριμία, διάλογο και σκέψη μεταξύ καλλιτεχνών, συγγραφέων και κοινού σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία αναπλάθοντας το χαρακτήρα της.

* ammophila: Πρόκειται για μια οικογένεια φυτών με πιο σύνηθες την αμμόφιλα (Ammophila arenaria), ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσει μεγάλου μήκους και βάθους ρίζωμα. Αυτό το κάνει ικανό να ακολουθεί τις μεταβολές σε μέγεθος και σχήμα των αμμοθινών και να δικτυώνει εσωτερικά τους αμμώδεις λοφίσκους, πετυχαίνοντας το πρώτο σημαντικό βήμα στη διαδικασία σταθεροποίησης τους. Ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για τον εποικισμό του από άλλα είδη.

Η Ammophila Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία αποτελείται από τους εικαστικούς καλλιτέχνες: Ευη Ρουμάνη, Παναγιώτης Κεφαλάς και Περσεφόνη Νικολακοπούλου και είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικού χαρακτήρα με σκοπό την προώθηση της καλλιτεχνικής έρευνας, τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα, τη δημιουργία ενός ευρέος φάσματος δικτύου καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και πολιτιστικών επαγγελματιών, επιτρέποντας έτσι στο κοινό να συσχετιστεί με τη σύγχρονη τέχνη και τους καλλιτέχνες σε ένα κλίμα εγγύτητας και ενεργούς συμμετοχής. Επίσης υποστηρίζει την παραγωγή εκθέσεων και δράσεων: εικαστικών, επιτελεστικών και παραστατικών τεχνών, δημόσιων ομιλιών και διαλέξεων, δραματουργίας, δημοσιεύσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Τέλος υποστηρίζει την καλλιτεχνική παραγωγή και έρευνα στο επίπεδο της περιφέρειας με σκοπό τη δημιουργία νέων νησίδων πολιτισμικής παραγωγής και παρουσίασης.

**Οι Πέτρος Ευσταθιάδης, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Φωτεινή Παλπάνα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη,  Στεφανία Στρούζα και Εύα Βασλαματζή είναι SNF ARTWORKS Fellows.