“A day after a day after a day after a day”, ατομικη εκθεση της Πακυ Βλασσοπουλου

14.01.23 @ 18:00

Οne Minute Space

Το 2023 το One Minute Space (OMS) θα επικεντρωθεί σε ζητήματα παγκόσμιας συγχρονικότητας και χρονοπολιτικής. Το OMS είναι στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσει τη χρονιά με την ατομική έκθεση “A day after a day after a day after a day after a day”, της Πάκυ Βλασσοπούλου, σε επιμέλεια του Florent Frizet.
Η δουλειά που παρουσιάζει η Βλασσοπούλου έχει ως αφετηρία την έρευνά της στο νησί της Λέρου και τις πολλαπλές μορφές εγκλεισμού και σωφρονισμού που έχουν εκτελεστεί
εκεί. Η Λέρος κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής (1912-1943) αποτελεί την σημαντικότερη ναυτική βάση στη Μεσόγειο των Ιταλών οι οποίοι δημιουργούν κτιριακές εγκαταστάσεις μεγάλης στρατηγικής και αρχιτεκτονικής σημασίας. Με την αποχώρηση τους, μέρος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα Λέπιδα επαναχρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν διάφορα ολοπαγή ιδρύματα. Το 1949 εγκαινιάζονται εκεί οι Βασιλικές Τεχνικές Σχολές και το 1957 ανοίγει η Αποικία Ψυχασθενών Λέρου, που μετέπειτα μετονομάζεται σε Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου. Την περίοδο της δικτατορίας στις εγκαταστάσεις τοποθετούνται πολιτικοί εξόριστοι και τέλος το 2015 στους ίδιους χώρους στήνεται μια προσωρινή δομή υποδοχής προσφύγων (hotspot). Το 2021 η περιοχή κηρύσσεται ιστορικός τόπος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεκινά τη μελέτη αξιοποίησης του, ενώ παράλληλα στο λόφο ακριβώς πάνω από τις παλιές εγκαταστάσεις χτίστηκε και εγκαινιάστηκε η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή προσφύγων.

Σκεπτόμενη τις συνθήκες διαβίωσης διαφορετικών σωμάτων υπό περιορισμό, η Βλασσοπούλου στρέφεται στο αντικείμενο του πιάτου, ως σύμβολο υλικού πολιτισμού και ως αντικείμενο άμεσα συνδεδεμένο με τη θρέψη. Δημιουργεί πορσελάνινα πιάτα που μεταφέρουν λέξεις, γραμμές, ρωγμές και κάθε πιάτο προσμετράται στην αφήγηση που δημιουργείται. Η έκθεση A day after a day after a day after a day after a day επιδιώκει να λειτουργήσει σαν μια εγκεφαλική και σωματική άσκηση πάνω στην εμπειρία της τοποθέτησης και του εκτοπισμού.

A day after a day after a day after a day
Aτομική έκθεση της Πάκυ Βλασσοπούλου
Επιμέλεια της Florent Frizet
14.01.2023-11.02.2022
Εγκαίνια: Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, 18:00-22:00
Ωράριο: Τετάρτη-Σάββατο 17:00-20:00

*H Πάκυ Βλασσοπούλου είναι SNF ARTWORKS Fellows στο πεδίο των εικαστικών τεχνών