7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

22.09.21

ΑΘΗΝΑ

Brutalia, Εργάσιμες Μέρες, Μανώλης Μαυρής

Luxenia, Δήμητρα Κονδυλάτου

Soul Food, Νίκος Τσεμπερλόπουλος

Motorway 65, Εύη Καλογηροπούλου

Ζαμπέτα, Ελισσάβετ και Σοφία Σφυρή

Έξι Fellows συμμετέχουν με τις ταινίες μικρού μήκους τους στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (22 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2021). Έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 510 ταινίες τα τελευταία εννέα χρόνια, το ολοζώντανο και συναρπαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» γιορτάζει φέτος 10 χρόνια γεμάτα μεγάλες ταινίες μικρής διάρκειας που αφηγήθηκαν ιστορίες σύγχρονες, αστείες, τρομακτικές, ποιητικές, ρομαντικές, μεταφυσικές, σκοτεινές και φωτεινές, με τρόπο ιδιαίτερο, ευφάνταστο και συναρπαστικό. 10 χρόνια «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», που ξεκίνησαν από την Αθήνα και ταξίδεψαν στην Ευρώπη και στον κόσμο διεκδικώντας βραβεία και διεθνή απήχηση, παρουσιάζοντας την ελληνική δημιουργία ως μια ανερχόμενη αφηγηματική και επίκαιρη δύναμη.

Για την φετινή 27η διοργάνωση οι συμμετοχές έφτασαν τις 273, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό σινεμά είναι παρόν και δραστήριο αλλά και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους. Αναλυτικά οι προβολές των Ελλήνων κινηματογραφιστών και SNF ARTWORKS Fellows μέσα από το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους:

Ζαμπέτα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 12’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTORS: Elissavet Sfyri, Sofia Sfyri

Η 90χρονη γιαγιά των σκηνοθετριών εξιστορεί πώς αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στον Καναδά και πώς κατάφερε να επιστρέψει, να πάρει διαζύγιο και να ξαναπαντρευτεί στην Ελλάδα του ’60. Ένα μικρό προσωπικό αρχείο ιστορίας της πατριαρχίας στην Ελλάδα.

Brutalia, Εργάσιμες Μέρες
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 26’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Manolis Mavris

Πανομοιότυπα κορίτσια εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Η Άννα παρακολουθεί το σύμπαν της κυψέλης στο οποίο ζει. Αδυνατώντας να συναινέσει στη βιαιότητα που την περιβάλλει, οδηγείται σε μία ριζική απόφαση.

Luxenia
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 10’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Dimitra Kondylatou

Μια ρεσεψιονίστ, μια σερβιτόρα και μια καμαριέρα εργάζονται κατά την καλοκαιρινή σεζόν στο ξενοδοχείο Luxenia. Μια μικρή παύση των εργασιών τους, διαταράσσει την αυτοματοποιημένη καθημερινή τους ρουτίνα. Το Luxenia παρουσιάζει τη σκηνοθετημένη εικόνα και τις παρασκηνιακές αντιφάσεις της «τουριστικής βιομηχανίας».

Motorway 65
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 15’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Evi Kalogiropoulou

Δύο αδέλφια ζουν στην βιομηχανική Ελευσίνα – σε μια περιοχή, όπου μια γέφυρα ενώνει τη γειτονιά τους με ένα άλλο κομμάτι της πόλης, όπου κατοικούν μετανάστες. Οι εντάσεις εκδηλώνονται και στις αθλητικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους κατοίκους των δύο περιοχών, όπου υπάρχει μεγάλη κόντρα κι ανταγωνισμός.

Soul Food
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 24’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Nikos Tseberopoulos

Ο 15χρονος Γιάννης κάνει παρέα με την Όλγα, μια κοινωνικά απομονωμένη γυναίκα που ζει στο υπόγειο της πολυκατοικίας του. Ταυτόχρονα, συναναστρέφεται μια ομάδα εφήβων, ο αρχηγός της οποίας εκφοβίζει την Όλγα όποτε την βλέπει.

– –

Στην Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συμμετέχει ο σκηνοθέτης και SNF ARTWORKS Fellow Νεριτάν Ζιντζιρία.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.aiff.gr/