Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ & Η ΠΑΟΛΑ ΠΑΛΑΒΙΔΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “HER DATA”

23.09.21 @ 15:00

Romantso

Έχετε αναρωτηθεί γιατί η Siri, η Alexa και η Cortana έχουν γυναικεία ονόματα και φωνές; Πώς οι μηχανές βλέπουν τις γυναίκες; Μπορούν οι μηχανές να αντιληφθούν τη διαφορετικότητα;

Η έκθεση Her Data διερευνά τη σημασία των δεδομένων και των αλγορίθμων στη σημερινή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη θέση της γυναίκας. Εξετάζει επίσης τη γυναικεία αναπαράσταση και ζητήματα σχετικά με την πολιτισμική ετερότητα στο πλαίσιο της γρήγορης κατανάλωσης της τεχνολογίας. Στερεότυπα, προκαταλήψεις και ταμπού φαίνεται πως επανέρχονται ισχυρότερα στην ψηφιακή σφαίρα, αναπαράγοντας αναχρονιστικές κοσμοθεωρίες, περιθωριοποιώντας ορισμένες κοινωνικές ομάδες και δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ κοινοτήτων.

Τέσσερις γυναίκες εικαστικοί παρουσιάζουν διαφορετικές ιστορίες για το πώς οι κυρίαρχες τεχνολογικές αφηγήσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τις ταυτότητες μας και τον κόσμο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις μηχανές αναζήτησης και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα έργα της έκθεσης θέτουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση των δεδομένων μας από τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ παράλληλα μας καλούν να παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά τον σχεδιασμό των σημερινών τεχνολογικών συστημάτων και να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους και τις κοσμοθεωρίες που προωθούν.

Σε μια ανδροκρατούμενη τεχνολογική βιομηχανία, όπου οι διακρίσεις συνεχίζονται, αυτό που διακυβεύεται είναι η διαφορετικότητα. Οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης κυριαρχείται από άνδρες, κατά πλειοψηφία λευκούς, αποκλείοντας τις γυναίκες και τις κοινότητες διαφορετικών εθνοτήτων από τις θέσεις εξουσίας. Αυτή η ανισορροπία αναπόφευκτα φέρνει στο νου τα ερωτήματα: ποιος σχεδιάζει αυτές τις τεχνολογίες και για ποιον. Η έκθεση φέρνει μια διαφορετική ανάγνωση για τη σχέση μας με την τεχνολογία διερευνώντας την αισθητική, τις μορφές εξουσίας και τα κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Σχεδιασμός Έκθεσης | Μάρθα Γιαννακοπούλου | if_untitledarchitects
Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας | Κορίνα Γαλλίκα
Οπτικοακουστικός Σχεδιασμός | Μιχάλης Αντωνόπουλος, Μάκης Φάρος
Επικοινωνία | Γιώργος Κατσώνης
Υποδοχή Κοινού | Λυδία Πανάγου

Η έκθεση Her Data πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ

Έκθεση Her Data
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Μαρία Μαυροπούλου (GR), Πάολα Παλαβίδη (GR), Eli Cortiñas
(ES/DE), Mimi Ọnụọha (NG/USA)
Επιμέλεια: Φωτεινή Βεργίδου & Κατερίνα Γκουτζιούλη
Χώρος: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα
Διάρκεια: 23 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2021
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 15:00 – 21:00. Δευτέρες κλειστά.

* Η Μαρία Μαυροπούλου και η Πάολα Παλαβίδη είναι SNF ARTWORKS Fellows