Το 3 137 παρουσιάζει το πρόγραμμα F.A.R. (Floor Area Ratio) – Συντελεστής Δόμησης

08.12.20

www.3137.gr

Το F.A.R. είναι ένας άτλαντας κατοίκησης που χαρτογραφεί τις οικονομικές, πολιτισμικές και οικιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στην πόλη και στοχεύει να αναδείξει πολλαπλές αφηγήσεις και εικόνες για το παρόν και το μέλλον της Αθήνας. Πρόκειται για μια αφήγηση που πραγματοποιείται σε τρία διαδοχικά αυτοτελή επεισόδια: ένα κοινοτικό ραδιόφωνο και μια παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο του 3 137, μια σειρά δράσεων στο δημόσιο χώρο της Αθήνας και τέλος μια ομαδική έκθεση που θα ολοκληρώσει το εγχείρημα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το F.A.R. εστιάζει στους τρόπους κατοίκησης της πόλης και προέρχεται από την ανάγκη κατανόησης των διαφορετικών τύπων μεταμορφώσεων που συμβαίνουν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Παρά την οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας και την πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η πόλη έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός. Ταυτόχρονα, τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρούμε την τοπική καλλιτεχνική σκηνή να αλλάζει, τον αριθμό των καλλιτεχνικών χώρων να αυξάνεται και να αναπτύσσονται πρωτοβουλίες ποικίλης κλίμακας.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος, F.A.R. RADIO, ξεκινάει στις 8 Δεκεμβρίου. To F.A.R. RADIO είναι ένας προσωρινός ραδιοφωνικός σταθμός που θα εκπέμπει διαδικτυακά από την ιστοσελίδα μας ( www.3137.gr ). Παράλληλα στον εξωτερικό χώρο του 3 137 παρουσιάζονται παρεμβάσεις από τον Κωστή Βελώνη, τη Ζωή Γιαμπουλντάκη, τη Διοχάντη και τον Can Altay, που περιστρέφονται γύρω από ζητήματα του δημόσιου χώρου, την πολιτιστική κληρονομιά, τη γλώσσα. Είναι προσβάσιμες όλο το 24ωρο.

Καλεσμένοι του ραδιοφώνου είναι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες της πόλης, άτομα με ερευνητικό ενδιαφέρον πάνω σε ζητήματα στέγασης, συλλογικής και ατομικής ιδιοκτησίας καθώς και εργαζόμενοι ή ιδιοκτήτες νέων επιχειρήσεων της περιοχής των Εξαρχείων. Οι εκπομπές θα αναπτυχθούν ελεύθερα γύρω από τις ιστορίες και τη δραστηριότητα των καλεσμένων, τις καθημερινές τους συνήθειες και τα δίκτυα της πόλης στα οποία συμμετέχουν. Οι εκπομπές θα περιέχουν λόγο, ηχητικά έργα, ντοκουμέντα και μουσική.

Στόχος του ραδιοφώνου είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο έρευνας και καταγραφής εστιάζοντας στην καλλιτεχνική κοινότητα. Αν στο φαινόμενο του “εξευγενισμού” των πόλεων οι καλλιτέχνες είναι από τους πρώτους που τολμούν να κατοικήσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε ύφεση και οδηγούν (εν γνώση τους ή μη) την οικονομική αλλαγή, τότε θέλουμε να δούμε πως εκείνοι βιώνουν την πόλη και γιατί την επιλέγουν σαν τόπο κατοικίας και εργασίας. Το υλικό των εκπομπών θα δημιουργήσει ένα ζωντανό αρχείο της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας.

Το F.A.R. RADIO έρχεται σε συνέχεια του Babylon Radio, το οποίο διοργανώθηκε το 2014 στο 3 137, και του Radio Rhodiola, που πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Alserkal Arts Foundation στο Dubai.

Στο ραδιόφωνο συμμετέχουν οι:

Δάφνη Αηδόνη, Αντωνάκης, Νικόλας Αρνής, Εύα Βασλαματζή, Δάφνη Βιτάλη, Εύα Βλασσοπούλου, Αφροδίτη Γκόγκογλου, Στάβια Γριμάνη, Βασίλης Δημητρακάς, Ευτύχης Ευθυμίου, Βασίλης Ζαριφόπουλος, Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, Δάφνη Καλλιγά, Ελένη Καμμά, Κέλλυ Τσιπνή Κολαζά, Μιχάλης Μαρκατσέλης, Γιώργος Μήτσιος, Ηλέκτρα Μπαρούνη, Ντόρα Οικονόμου, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Μάρω Παρασκευούδη, Μιχάλης Παυλίδης, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ελένη Ρήγα, Κλεάνθης Ρούσος, Σοφία Σαμπάνη, Έρικα Σκούρτη, Χριστιάνα Στάμου, Κώστας Στασινόπουλος, Εύη Σουγκάρα, Παναγιώτης Σωτήρης, ΤΟ ΟΧΤΩ, Κατερίνα Τσέλου, Κλέα Χαρίτου, Έλενα Δήμητρα Χαντζή, Μαρία Χατζοπούλου, Α-Dash Space, Aetopoulos Athens, Athens Zine Bibliotheque, Bayard, Gordon Beeferman, Callirrhoë, Co-Hab Athens, Communitism, Ilaria Conti, DELIVERART project, Dolce Publishing, Enterprise Projects, Florent Frizet, GRACE, Haus N, Hydroexpress Project, Laure Jaffuel, KEIV, Leefwerk, LULU, ΝΟΤUS studio, Ntizeza, Perianth Hotel, P.E.T Projects, Phenomenon, Phoenix Athens, Caroline Pradal, Rodeo Gallery, Snehta Residency, State of Concept Athens, Alexander Strecker, Mina Stone, Alexander Strecker, Sub Rosa Space, Tsev, Typical Organization, Weekend, Yellow Brick, Zoetrope

Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στον εξωτερικό χώρου του 3 137:

Κωστή Βελώνη, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Διοχάντη, Can Altay

Το F.A.R. (Floor Area Ratio) – Συντελεστής Δόμησης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2020), του Outset Contemporary Art Fund Greece, καθώς και με την υποστήριξη από τους Μαικήνες/Μυκήνες (μέλη του 3 137).