Η Βιργινία Μαστρογιαννάκη στην performance SJ

30.10.20

Sakıp Sabancı Müzesi

Η performance SJ αφηγείται μία αληθινή ιστορία. Το 1905 στην Orléans της Γαλλίας, ο κατάδικος Henri Languille έχασε τη ζωή του στη λαιμητόμο. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτέλεση ο γιατρός Beaurieux, παρών στο γεγονός, φώναξε το όνομα του εκτελεσθέντα. Τα μάτια της κομμένης κεφαλής ανταποκρίθηκαν ανοίγοντας ζωηρά. Το κάλεσμα του γιατρού επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές. Την τρίτη φορά το βλέμμα του Henri έσβησε για πάντα. Το περιστατικό καταγράφηκε σε ένα κείμενο έκτασης 6 σελίδων από τον Dr Beaurieux ως ιατρικό πείραμα, στο αρχείο “les Archives d’Anthropologie Criminelle”. Το όλο συμβάν διήρκησε 30 δευτερόλεπτα. Το 1996 ο Douglas Gordon εκθέτει τις τελευταίες στιγμές του Henri Languille στο έργο 30 seconds text καταγράφοντας το περιστατικό της θανάτωσης του Henri σε ένα νέο κείμενο μικρότερης έκτασης, όπου για την ανάγνωσή του χρειάζονται 30 δευτερόλεπτα. Το 2020 η περφορμανς “SJ” επεκτείνει τη διάρκεια ανάγνωσης του “30 seconds text” μέσω της φώνησης. Πραγματοποιείται μια αποδομητική απόδοση του νέου αυτού κειμένου, προφέροντας κάθε ένα γράμμα του στη διάρκεια των 30 δευτερολέπτων. Χρειάζονται περίπου 8 ώρες για να διαβαστεί ολόκληρο το κείμενο στην τουρκική γλώσσα.

Το έργο SJ παρουσιάζεται στο Sakıp Sabancı Müzesi στην Κωνσταντινούπολη, σε επιμέλεια του Marina Abramovic Institute από τις 30/10 έως τις 15/11 καθημερινά 12:00-18:00, εκτός Δευτέρας, στην έκθεση Akış/Flux. Η προγραμματισμένη του διάρκεια ήταν 6 συνεχείς εβδομάδες. Μέρος της περφορμανς παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2020 όπου διεκόπη εσπευσμένα λόγω της έξαρσης του covid 19. Η συνέχεια και ολοκλήρωσή της έκθεσης θα λάβει χώρα από αύριο, Παρασκευή 30/10/2020.

Λόγω έκτακτων υγειονομικών μέτρων η φυσική μου παρουσία στην έκθεση καθίσταται αδύνατη, αφού όλες οι μετακινήσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας είναι επ’ αόριστον σε αναστολή. Στο πλαίσιο αυτό το “SJ” θα παρουσιάζεται σε μορφή βιντεο/ηχητικής εγκατάστασης καθ’ όλη την παραπάνω διάρκεια.

30″ για το κεφάλι του Henri
30″ για το κείμενο του Gordon
30″ για κάθε γράμμα

Eπιμέλεια: Marina Abramovic Institute

Sakıp Sabancı Müzesi, Κωνσταντινούπολη
Διάρκεια: 30/10 έως τις 15/11, καθημερινά, 12:00-18:00