Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ Η SASHA STRESHNA ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “Sleeping with a tiger”

07.08.20

K-Gold Temporary Gallery, Λέσβος

Κωνσταντίνος Κώτσης

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση Sleeping with a tiger σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Η έβδομη καθιερωμένη καλοκαιρινή διοργάνωση δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο της Maria Lassnig που διερεύνησε την σωματικότητα μέσα από την παρατήρηση της φύσης.

Τα συλλογικά ουσιαστικά για ομάδες ζώων, όπως το ‘σμήνος μελισσών’ και η ‘αποικία μυρμηγκιών’ πρωτοεμφανίστηκαν στο Βιβλίο του Saint Albans, που γράφτηκε το 1486 από την Juliana Berners. Τα ποιητικά αυτά ονόματα βασίστηκαν στα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ζώου, ως προς τη συμπεριφορά, την εμφάνιση ή την τοποθεσία του και μαρτυρούν μια κοινωνική διάθεση από μέρους των ανθρώπων.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν άνθρωποι και ζώα, εξετάζοντας τις δυναμικές που τις διακρίνουν: τη συνύπαρξη, την κυριαρχία και τον αποκλεισμό. Ξεκινώντας από τον ορισμό της λογικής και του ενστίκτου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερευνούν τις συνδέσεις μεταξύ των ειδών, μέσω της ιστορίας, της πολιτικής, της ηθικής και της παράδοσης.

Η Λέσβος προσφέρει άφθονα σημεία εκκίνησης που υπογραμμίζουν αυτές τις παραλληλίες σε κοινωνικό, φυσικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αποτελεί επίσης έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς birdwatching στη Μεσόγειο λόγω της διέλευσης αποδημητικών ειδών, όπως τα φλαμίνγκο. Ενόσω η προσφυγική κρίση εντείνεται, άνθρωποι και ζώα αποτυπώνονται στα όρια — συνόρων, περιοχών και καταστάσεων. Τι έννοια αποκτά η νομαδικότητα και των δυο υπό ένα κοινό πρίσμα; Τι μπορούν να μας καταδείξουν οι κοινωνίες των ζώων και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται και συνυπάρχουν;

Οι αφηγήσεις που απαντώνται στην έκθεση αποκαλύπτουν πώς τα σημεία αναταραχής μπορούν να μετατραπούν σε εστίες για την επανεξέταση της παγιωμένης οπτικής μας για τον κόσμο και πώς η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός συμβιωτικού μέλλοντος.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Ηρώ Βασάλου, Mike Bourscheid, Alex Cecchetti, Oliviero Fiorenzi, Ody Icons, Κωνσταντίνος Κωτσής (Fellow 2019), Ana Mendieta, Yoshua Okón, Μαρία Παπαδημητρίου, Józef Robakowski, Virginia Russolo, Sasha Streshna (Fellow 2019), Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Pinar Yolaçan, Cosima von Bonin

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Την έκθεση συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που συντονίζουν η Κατερίνα Ζάγκλη και η Ιωάννα Βαλλίνα: εκπαιδευτικές δράσεις, performance, συζητήσεις, εξορμήσεις, προβολές και ξεναγήσεις. Η Κ-Gold Temporary Gallery συνεργάζεται επίσης με το Hermitage Sykaminea για το πρόγραμμα “Απομόνωση και Μορφές Κοινότητας” του Andreas Sell. Οι δράσεις παρουσιάζονται δωρεάν και είναι ανοιχτές για όλους.

Ένας δίγλωσσος κατάλογος, σε επιμέλεια του Χρήστου Μούχα, θα εκδοθεί με συνεισφορές των Jean-Luc Nancy, Peter Cross, Phillip Warnell, Florence Fitzgerald-Allsopp και Nik Pantazopoulos.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, 20:00
Καθημερινά, 11:00-14:00 και 19:00-23:00

Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος
6942202222
kgoldtemporarygallery.tumblr.com
[email protected]
@kgoldtemporarygallery

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Παν. Χρ. Χατζηγάκη και του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, CultureNow